Öğretmenler Günü dertli ‘kutlanıyor’! İtibar yerde, maaşta haciz var

Artan yaşam maliyetleri öğretmenleri de derinden etkiledi. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Geylan, öğretmenlerin ağır ekonomik sıkıntılar yaşamasının yanı sıra özlük haklarında ve istihdam biçimlerinde önemli sorunlar olduğuna işaret etti

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen 7 kentte 1168 öğretmen, 19 bin 884 öğrenciye 728 konteyner sınıfta eğitim veriyor.

Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Eğitim-Sen) Genel Başkanı Talip Geylan, 24 Kasım Öğretmenler Günü sebebiyle yaptığı açıklamada “Her 24 Kasım’da ‘ikramiye’ verilmesi yönündeki kanun teklifimiz hayata geçirilmelidir. 24 Kasım Öğretmenler Günümüz kutlu olsun.” dedi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Geylan, 24 Kasım’ın Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği gün olmasının önemini vurgulayarak “Hayatını ilim ve irfana adayan, aklın ve bilimin yol göstericiliğinden ayrılmayan, Başöğretmenimizin izinde, onun öğretilerini, ilke ve inkılaplarını pusulası yapan öğretmenlerimiz, hem toplumun yükselmesi, ilerlemesi ve güçlenmesinin öncüsü hem de geleceği çağın gereklerine göre tasarlayan itici kuvvettir.” dedi.

MESLEK İMAJI DARBE ALDI ÖĞRETMENE ŞİDDET BAŞLADI

Eğitimi “beka” meselesi olarak gördüklerini kaydeden Geylan, “Peki mukaddes değerlerle bezenmiş bir mesleğin seçkin neferleri olan öğretmenlerimiz 24 Kasım’da mutlu mu, gelecekten umutlu mu?” diye sordu. Geylan, şöyle devam etti:

“Öncelikle şunu söylemeliyiz ki; öğretmenlerin başta sorumluluk mevkiinde bulunanlar olmak üzere toplumda hak ettiği itibarı gördüğünü düşünmüyor, statü kaybı yaşadıklarına, değersizleştirildiklerine, mesleki imajlarının darbe almasına tanıklık ediyoruz. Bunun sonuçlarını en sık olarak öğretmenlere yönelik şiddet olaylarında görüyoruz. Öğrenci/veli şiddetine maruz kalan, korunmayan, yalnızlaştırılan öğretmenlerimiz; disiplin yönetmeliklerindeki yetersizlikler, yöneticilerin öğretmenlere bakış açıları, şiddete yönelik önleyici ve caydırıcı tedbirler geliştirilememesi nedeniyle şiddete maruz kalmaktadır. Ceren Damar Şenel, Necmettin Kuyucu, Ayhan Kökmen, Rabia Sevilay Durukan ve nice öğretmenimiz şiddet kurbanı eğitimcilerimizdir. Bu noktada Türk Eğitim-Sen olarak eğitim çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek için hazırladığımız ve milletvekilleri aracılığıyla TBMM’ye ilettiğimiz kanun teklifimizin hayata geçirilmesini istiyoruz.”

İKRAMİYE TALEBİ

Öğretmenlerin en büyük sorunlarından birinin de ekonomik sıkıntı çekmeleri olduğunu belirten Geylan, “Maaşlarına haciz konulan, her ay kredi kartının sadece asgarisini ödeyebilen, ek iş yapan, kredi çekip, borç sarmalında olan öğretmenlerimize nefes aldırmamız gerekmektedir. Bu kapsamda Türk Eğitim-Sen olarak öğretmenlerin ekonomik durumlarının iyileştirilmesine yönelik düzenlemelere gidilmesinin ilk adımı olarak her 24 Kasım’da bir maaş ikramiye verilmesi konusunda bir kanun teklifi hazırlayarak, siyasi partilerin grup başkan vekillerine sunduk. Ekonomik sorunlarına bir nebze de olsa sembolik katkı sağlayacak olan bu kanun teklifimize sahip çıkılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

LİYAKAT KANAYAN YARA

Liyakatsizliğin eğitimin kanayan yarası olduğuna işaret eden Geylan, “Yönetici atamalarında mülakatla yapılan değerlendirmeler neticesinde ne yazık ki ‘bilgi, birikim, donanım, tecrübe’ arka plana atılmaktadır. Mülakatla sınav puanları rencide edilmektedir. Oysa eğitim yönetiminin torpille, liyakatsizlikle, yandaşlıkla değil, adaletle iş başına getirilen yöneticiler tarafından idare edilmesi aslolandır.” dedi. Geylan, mülakatın eğitimin tüm alanlarında kökten kaldırılmasını istediklerini kaydetti.

ÖMK’DA ADIM ATILMALI

19 Kasım’da yapılan Kariyer Basamakları Sınavını hatırlatan Geylan, Anayasa Mahkemesi’nin Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK)’nun bazı maddelerini iptal ettiğini vurguladı. Geylan “Bu kararın ardından MEB şu ana kadar kanunun yeniden revize edilmesi noktasında bir adım atmasa da, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin son yaptığı açıklamada gerekli adımları atacakları yönünde mesaj verdi.” dedi. Öte yandan Geylan, öğretmenlerin tayin ve nakil sorununun da kangren haline geldiğini belirtti.

İSTİHDAM PARAMPARÇA

Öğretmenliğin istihdam biçimin paramparça olduğunu vurgulayan Geylan, şöyle konuştu: “Öğretmenlerimiz kadrolu, sözleşmeli, ücretli olmak üzere üç farklı istihdam türüyle, üç parçaya ayrılmıştır. Farklı hukuk normlarına tabi tutulan, farklı özlük haklara sahip olan öğretmenlerimize uygulanan sağlıksız ve verimden uzak bu yapı son bulmalıdır.

Bakınız; geçtiğimiz yıl yaptığımız araştırmaya göre ücretli öğretmen sayısı 81 ilde 78 bin 319’a ulaşmıştır. Modern kölelik olan bu uygulamada öğretmenler hiçbir özlük ve sosyal hakka sahip değildir, sigortaları yatmamaktadır, sağlık güvenceleri yoktur, aldıkları ücret girdikleri ders başına olduğu için asgari ücretin çok altındadır. Öte yandan sözleşmeli öğretmenler de kadrolu öğretmenlerden farklı özlük haklara sahiptir. Bir mesleğin bu kadar çok istihdam türü barındırıyor olması ciddi bir sorundur. Siz nasıl ücretli doktor çalıştırmıyorsanız, eğitim gibi gelecek istikametimizi tayin edecek, insan yetiştiren bir alanda da kadrolu istihdam dışında herhangi bir yönteme başvurmamalısınız. Bu noktada 24 Kasım’da MEB’den talebimiz tüm öğretmenlerin sadece kadrolu istihdam edilmesi noktasında net bir irade ortaya koymasıdır.”

ŞEHİTLERİMİZ YÜREĞİMİZDE

Batman'ın Kozluk ilçesinde müzik öğretmenleri, Şenay Aybüke Yalçın'ı adının yaşatıldığı okulda andı. Kozluk ilçesinde farklı okullarda görev yapan müzik öğretmenleri, Şenay Aybüke Yalçın için okula kazandırdığı müzik atölyesinde bir araya geldi. Müzik öğretmenleri, şehit öğretmenin Mağusa Limanı türküsü başta olmak üzere en sevdiği şarkıları seslendirdi.

Türkiye, bölücü terör örgütü PKK tarafından şehit edilen öğretmenlerini, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde de unutmuyor. Türkiye'nin huzur ve güvenliğini bozmaya yönelik yıllardır saldırılar düzenleyen eli kanlı terör örgütü PKK, güvenlik güçlerinin yanı sıra sivilleri de hedef alıyor. Terör örgütü, hain saldırılarında aralarında Ayşenur Alkan, Arzu Özsoy, Necmettin Yılmaz, Şenay Aybüke Yalçın, Neşe Alten, Ayşe ve Numan Konakçı, Yasemin ve Bayram Tekin'in de aralarında bulunduğu çok sayıda öğretmeni şehit etti. Türkiye’nin şehit öğretmenleri okullarında, memleketlerinde çeşitli anmalarla yad edildi.

BUGÜN VİZYONDA

Müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın da terör örgütü PKK mensuplarınca 9 Haziran 2017'de 22 yaşında Batman'ın Kozluk ilçesinde şehit edildi. Dönemin Kozluk Belediye Başkanı Veysi Işık'ın aracına yönelik saldırıda, karne dağıtım töreninin ardından evine giden Yalçın ağır yaralandı. Kaldırıldığı Kozluk Devlet Hastanesi'nde şehit düşen Aybüke öğretmenin naaşı, memleketi Çorum'un Osmancık ilçesinde toprağa verildi. Şenay Aybüke Yalçın'ın hayatını ve öğretmenlik azmini beyazperdeye taşıyan "Aybüke; Öğretmen Oldum Ben!" filmi, bugün vizyona girecek. Filmin galası, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak.

Sonraki Haber