Öğretmenlerden meslek kanununa karşı yürüyüş

Eğitimciler, Öğretmenlik Meslek Kanununun iptali için Ankara’da yürüyüş düzenledi. Eğitim-İş, 1. Meclis önünden Anıtkabir’e “Büyük Yürüyüş” düzenlerken Eğitim-Sen de kanunun iptali için topladığı imzaları TBMM’ye götürdü.

Şubat 2022’de Resmi Gazete’de yayınlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu, eğitimcilerin tepkisine neden oldu. Uzmanlıkla öğretmenler arasında kariyer rekabetine neden olacağı ifade edilen kanunla ilgili Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Kariyer sistemi zorunlu değil. Öğretmenler bu eğitime girmek zorunda değiller, isterlerse bu süreçlere başvurabilirler.” dedi.
Kanunun iptali için Meclis’in yeni yasama yılının açıldığı gün olan 1 Ekim Cumartesi’ye çağrı yapan sendikalar, Ankara’da buluştu. Eğitim-Sen, kanunun iptali için topladığı imzaları milletvekillerine teslim edeceğini belirterek TBMM önünde basın açıklama düzenledi, açıklamada bazı milletvekilleri de yer aldı.
Öte yandan Eğitim-İş de Ankara’da 1. Meclis önünden Anıtkabir’e yürüyüş düzenledi. Yürüyüş öncesinde açıklama yapan Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, kurulan polis barikatına karşı “Açın yolumuzu Ata’mıza gidelim” dedi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu için öğretmenler “Öğretmenler Odası bölünecek”, “İş barışı bozulacak”, “öğretmenlik kariyere dönüşecek” ifadelerini kullanmışlardı.

em

Öğretmenlik Meslek Kanunuyla birlikte öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik döneminden sonra "öğretmen", "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak. Buna göre, aday öğretmenlik dahil öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunanlardan mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'nı ve mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öğretmenler, uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilecek. Uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası verilecek. Uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası olmayan uzman öğretmenlerden mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programı'nı tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar başöğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilecek.

Sonraki Haber