Öğretmenlik Kanun Teklifi'nde tartışma

Ak Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda dün başlandı. Görüşmelerde kanun teklifinin kapsamlı olmadığı ve Anayasa'nın 128’inci maddesiyle çeliştiği kaydedildi.

Kanunla, öğretmenin mesleğe girişten itibaren tabi olacağı kariyer sistemi ve bunun getirdiği özlük haklarının belirlenmesi hedefleniyor. Teklif ile öğretmenlik, adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılıyor. Aday öğretmenlerin öğretmenliğe atanmasında sınav uygulaması kaldırılacak ve uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanlarının kazanılması için gerekli kıdem, eğitim ve sınav şartları belirlenecek. Kanun teklifiyle uzman öğretmenler ve başöğretmenler için derece ve ücret artışı da öngörülüyor.

PERFORMANS ARTIRIMINI TEŞVİK NİTELİĞİNDE

Komisyon, Ak Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, başkanlığında toplandı. İşler, teklife ilişkin şöyle konuştu:

"Teklif ile birinci dereceli kadrolarda görev yapan öğretmenlerin ek göstergesi 3600'e çıkarılmakta, diğer derecelerde bulunan öğretmenlerin ek göstergeleri de bu artışa göre düzenlenmektedir. Ayrıca sözleşmeli öğretmenlerin can güvenliği ve sağlık mazeretleri nedeniyle başka yerlere atanmaları hüküm altına alınmaktadır. Teklif ile mevzuatımıza, öğretmenlere münhasır bir meslek kanununun kazandırılması, tarihi niteliktedir. Eğitim sistemimizin temel direği olan öğretmenlerimiz için büyük önem taşıyan bu teklif, öğretmenlik mesleğinin statüsünü yükseltecektir. Teklif ile getirilen kariyer sistemi ve öğretmenlere sağlanacak mali katkı öğretmenlerin gelişimini destekleyeceği gibi performanslarını arttırmada teşvik niteliği taşıyacaktır."

'DAHA GENİŞ OLMALIYDI DİYENLER OLABİLİR'

Ak Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş de komisyona şu bilgiyi verdi:

“Geçen yıllarda Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlilikleri ve Öğretmen Strateji Belgesini hazırladık. Şimdi de öğretmenlerimizle ilgili yine güçlü bir adım atıyor ve öğretmenlerimiz için önemli güçlendirmelerin yer aldığı Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu yüce Meclisimize teklif ediyoruz. Mevzuatımızda var olan öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği hukuksal zemini önemli oranda karşılayan düzenlemeler yanında, kanun teklifimizle, mesleğe girişten itibaren öğretmenlik mesleğinin önemiyle uyumlu bir kariyer sisteminin ve bu kariyer sistemiyle alakalı yeni özlük haklarının belirlenmesi öngörülmektedir. Teklif çok daha geniş hazırlanmalıydı diyenler olabilir ama toplamda 394 madde, 44 geçici ve 4 ek maddeden oluşuyor. En temel hususlarda bir an evvel anlaşmalı ve bu kanunun Meclis'e arz edilmesinin daha etkili olacağını düşündük.”

MUHALEFET 'ANAYASAYA AYKIRI' DEDİ

Teklife ilişkin CHP milletvekilleri “Anayasa'ya aykırılık” önergesi verdi. Komisyona havale edilen kanun metninin Anayasa'ya uygun olmadığı ve bunun denetlenmediğini dile getiren vekillerin önergesi reddedildi. Vekiller Anayasa'ya aykırılık gerekçesini şöyle açıkladı:

“Kanun teklifinin, öğretmenlerin niteliklerini, atanmalarını, görev ve yetkilerini, haklarını ve yükümlülüklerini, aylık ve ödeneklerini ve diğer özlük işlerini kapsamlı bir bütün olarak içermediği için Anayasa'nın 128’inci maddesiyle ilgili bir aykırılık içerisinde.”

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in toplantıya katılmamasını eleştirdi. Kaya, teklifle sözleşmeli öğretmen ayrımının kaldırılmadığına işaret ederek, teklifin alt komisyonda görüşülmesi gerektiğini söyledi. Kaya, “Öğretmenlerin çıkarlarını savunmalıyız, bunu geniş olanaklarla tartışıp mutabakatla bitirmeliyiz.” dedi.

Sonraki Haber