Öksürük ve boğaz ağrısını anında kesiyor! Zencefil ve zerdeçal ile birlikte…

Mevsim geçişlerinde öksürük ve boğaz ağrısı ile çok karşılaşıyoruz. Peki, bu ikiliden kurtulmanın yolları neler? Her yerde rahatlıkla bulabileceğiniz malzemelerle öksürüğü ve boğaz ağrısını kökten çözebilirsiniz. İşte boğazınızı rahatlatacak ve öksürüğünüzü kesecek o tarifler...

Yemek yemeği, konuşmayı hatta uyumayı zorlaştıran öksürük ve boğaz ağrısı, özellikle sonbaharla birlikte birçoğumuzun baş belası hâline geliyor. Alerjiler, viral enfeksiyonlar ya da soğuk algınlığı yoluyla kendilerini gösteriyor. İlaç tedavisinin yanı sıra hazırlayacağınız doğal tariflerin de yardımıyla iyileşme sürecinizi hızlandırabilirsiniz!

Zencefil çayı tarifi

Zencefil yıllardır boğaz ağrısı ve öksürük durumlarında kullanılan yararlı bir bitki. Keskin tadı nedeniyle çok sık tercih edilmese de boğaz ağrısını hafiflettiği bir gerçek! Eğer zencefil kökü çiğnemek zor geliyorsa bitkinin acılığını kıracak farklı ürünler kullanarak çayınız yapmak iyi bir fikir olabilir.

Malzemeler

  • Yarım limon,
  • 2 çay kaşığı taze ya da kurutulmuş zencefil,
  • Tercihiniz kadar bal,
  • 1 bardak kaynar su.

Hazırlanışı

Yarım limonun suyunu sıkın. Limon suyunu ve zencefili kaynar suyun içine koyun ve 5 dakika kadar dinlenmesine izin verin. Dilediğiniz kadar bal kullanarak çayınızı tatlandırabilirsiniz.

Nane çayı tarifi

Nane yemeklerimizi lezzetlendirmek için çok kullandığımız bir baharat. Ayrıca nane yağı ve nane çayıyla solunum yollarını ferahlatmak da mümkün. Peki, nane çayı yapmak için nelere ihtiyacınız var?

Malzemeler

  • Bir tutam taze nane yaprağı,
  • Tatlandırmak için bal veya limon,
  • Bir bardak kaynar su.

Hazırlanışı

Bir cezvenin içine bir bardak su ve bir tutam taze nane yaprağını ekleyin. Çay soluk yeşil bir renk almaya başlayana kadar yaklaşık 2-3 kaynatın ve ardından demlenmeye bırakın. Çayınızı limon suyu veya balla tatlandırıp tüketebilirsiniz.

Kekik çayı tarifi

Kekik de nane gibi hem çok lezzetli bir baharat hem çok yararlı bir bitki. Yapılan araştırmalar da kekik kullanımının akut öksürüğü gidermekte etkili olduğunu gösteriyor. Kekik çayını hazırlamak ise oldukça kolay.

Malzemeler

  • 2 çay kaşığı ince kıyılmış kekik otu,
  • 1 bardak kaynar su.

Hazırlanışı

Bir bardak kaynar suya 2 kaşık kekik otunu ekleyin ve 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Bu sürenin sonrasında kekik yapraklarını süzüp çayınızı rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Zerdeçal çayı tarifi

Bağışıklık arttırıcı özelliği ile bilinen, sarı renkte bir baharat olan zerdeçal da bağışıklığı arttırarak öksürüğün ve boğaz ağrısının iyileşmesine destek oluyor. Peki, öksürük ve boğaz ağrısı şikâyetlerinde çok kullanılan zerdeçalın çayı nasıl yapılır?

Malzemeler

  • 1 çay kaşığı zerdeçal,
  • 1 çay kaşığı tarçın ve 1 çay kaşığı bal,
  • 1 bardak su ya da süt,
  • Yarım çay kaşığı karabiber.

Hazırlanışı

Suyu veya sütü kaynatın ve diğer malzemelerle karıştırın. Yaklaşık 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Soğumasını bekledikten sonra çayınızı afiyetle tüketebilirsiniz.

Sonraki Haber