'Okullarda hızlı test devreye girmeli!'

Okullarda solunum yolu enfeksiyonları sık görülmeye başladı. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ‘Çocukların yüzde 90’ını belirti göstermiyor. Boğazdan alınan PCR testi ile yeterli veri elde edemeyiz. Okullarda hızlı testle tarama yapılmalı’ dedi.

Solunum yolu enfeksiyonlarında artış var. Hemen her sınıfta hastalık belirtisi gösteren öğrenciler endişeye neden oluyor. Veliler Kovid-19 korkusuyla test istiyor, hastanelerde ise her belirtiye test yapılmıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, çocukların yüzde 90 oranında Kovid-19’u belirtisiz atlattığını, bu nedenle test yapılması gerektiğini söyledi. Ceyhan, “Hızlı testle tarama yapılmalı” dedi.

Okullarda salgının seyrini tespit amacıyla 10 ilde pilot olarak seçilen okullarda öğrencilere PCR testi yapılacak. Test yalnızca boğazdan sürüntü alınarak uygulanacak. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, PCR testinin burundan örnek alınması halinde daha doğru sonuç verdiğini söyledi. Ceyhan, “Veliler tepki gösterdi, bu yüzden boğazdan örnek alınacak. O da bize yeterli veri vermeyecek. Hızlı tanı testi uygulanmalı” diye konuştu.

TEST KOŞULLARI

Velilerin endişelerini haklı bulan Ceyhan şunları söyledi: “Solunum yolu enfeksiyonları arttı. Grip henüz görülmedi. Ancak çocukta bir hastalık belirtisi görüldüğünde Kovid, grip ya da başka hastalıklar olabilir. Tarama yapmıyorsunuz. Oysa çocukların yüzde 90'ı Kovid-19’u belirtisiz geçiriyor. Bu hem çocuklar için hem de salgının yayılması açısından riskli. Doktor, çocuğun belirtilerini sisteme girdiği zaman test yapması ya da yapmaması yönünde program onu yönlendiriyor. Bu devletin yaptığı düzenlemeyle ilgili. Belirti gösteren çocuklara test yapılmalı. Çocuklar için PCR ile tarama testi yapmak zor. Diğer ülkeler, hızlı tanı testi ile tarama yapıyor. Daha önce Bakan bey, hızlı tanı testi kullanılacağını, yerli üretim için çalışıldığını açıklamıştı ancak arkası gelmedi. Okulların açık kalabilmesi ve salgının seyrini izleyebilmek için haftada bir hızlı test yapılmalı. Madem bunu yapamıyoruz en azından bunu yapabilene kadar 14 günlük izolasyon süresinin indirilmesi ve semptomu olandan örnek alınmaması gibi uygulamalardan vazgeçilmesi gerekiyor. İzolasyon süresini indiren ülkeler var ama bu ülkelerde haftalık olarak tarama testi yapılıyor

MASKE KULLANIMI AZALDI GRİP ARTABİLİR

Türkiye 2,5 milyon doz grip aşısı tedarik etti. Eczanelerde satışa sunuldu. Kronik hastalıkları olanlar ile 65 yaş üstüne ücretsiz grip aşısı yapılacak. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, grip aşısıyla ilgili de şunları söyledi: “Geçen sene toplumun yüzde 4’ünü aşıladı. Bu yıl eskisi kadar kabul görmeyecek gibi duruyor. Grip vakaları çok artacak diye kesin bir şey söylemek de mümkün değil. Bakanlık tedbirli olmaya çalışıyor. Maske kullanımı azaldı, sosyal mesafeye uyulmuyor. Buna bağlı olarak solunum yolu enfeksiyonlarını çok görmeye başladık. Bu yüzden risk grubundakilerin aşılanmasını öneriyoruz. 6 aylıktan başlayarak 5 yaşa kadar olan çocuklarda grip daha ağır seyrediyor. Bu grubun aşı olmasını öneriyoruz.”

Sonraki Haber