Okulu bırakan sayısı artıyor... Gençler ya işsiz ya da güvencesiz yerlerde çalışıyor

Hollanda’da giderek daha fazla genç, eğitimini tamamlamadan okulu bırakıyor ve hükümetin 'başlangıç yeterliliği' olarak tanımladığı seviyeye ulaşamıyor.

Hollanda İstatistik Kurumu'nun (CBS) verilerine göre, son üç yılda okulu tamamlamayan gençlerin sayısı 50 bin artarak yaklaşık yüzde 40'lık bir artış gösterdi. CBS verilerine göre, bu gençlerin çoğu çalışıyor olsa da, genellikle esnek sözleşmelerle güvencesiz işlerde çalıştıkları belirtiliyor. Başlangıç yeterliliğine sahip olan gençlere kıyasla, bu gençler daha az iş güvencesine sahip.

Eğitim almayan ve başlangıç seviyesine ulaşamayan gençlerden yaklaşık 54 bini işsiz durumda. CBS verilerine göre bu gençlerin üçte biri aktif olarak iş arıyor, ancak büyük bir kısmı çalışmaya uygun değil.

PANDEMİ VE PSİKOLOJİK SORUNLAR EĞİTİMİ BIRAKMA ORANINI ARTIRDI

CBS, bu artışın nedenlerine dair net bir açıklama yapmadı ve konunun daha fazla araştırılması gerektiğini belirtti. Sosyoloji Bölüm Başkanı Tanja Traag, bu artışa koronavirüs pandemisi ve sonrasında gençlerin yaşadığı zihinsel zorlukların etkili olduğunu ifade etti. 2022 yılında okulu bırakan gençlerin dörtte biri, bu kararı psikolojik sorunlar nedeniyle aldığını bildirdi.

Bununla birlikte, eğitimden erken ayrılma oranındaki artış pandemiden önce de gözlemleniyordu.

OKULU TERK EDENLER ARASINDA GÖÇMENLER İLK SIRALARDA

Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında, Almanya'da lise diploması ya da mesleki yeterliliği olmayan gençlerin sayısı çok daha fazla. İstatistikler, eğitim başarısı ile etnik köken arasında bağlantı olduğunu gösteriyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) istatistik kurumu Eurostat, her yıl Avrupa ülkelerinde 18-24 yaş arası kaç gencin okulu ya da mesleki eğitimi tamamlayamadığına dair veri topluyor. Almanya'da bu rakam 2013'ten 2020'ye kadar yılda yaklaşık yüzde ondu. 2021'den itibaren artmaya başlayan bu oran, 2022'de yüzde 12,2'ye yükseldi. Sadece Macaristan, Norveç, İspanya, Romanya ve İzlanda, Almanya'dan daha kötü durumda. Hatta 27 AB ülkesi arasında Almanya, sondan dördüncü sırada.

Sonraki Haber