Okuma alışkanlığınızı yeniden kazanın! Uygulaması çok kolay hızlı okuma teknikleri
Pek çok insan okuma alışkanlığını kaybediyor. Günlük hayatın yoğunluğu, dikkat eksikliği gibi pek çok neden okuma hızının düşmesine neden oluyor. Peki bu durumu aşmak mümkün mü? Kolay, basit hızlı okuma teknikleriyle okuma alışkanlığını yeniden kazanın
Günlük hayatın yoğunluğu, dijitalleşmenin yarattığı dikkat eksikliği nedeniyle okuma alışkanlığımızı günden güne kaybediyoruz. Okuma alışkanlığının kaybolması nedeniyle de pek çok insan yavaş okumaya başlıyor, bu da genel olarak başlanan kitabın bir türlü bitirilememesine neden oluyor.
OKUMA ALIŞKANLIĞINI BU YOLLA YENİDEN KAZANIN! İŞTE HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ
Peki bir kitabı hızlı okumak mümkün mü? Aslında basit tekniklerle ve kolay egzersizlerle hızlı okuma yapmak mümkün. Bu teknikleri düzenli uygulayarak okuma hızınızı zaman içerisinde iki katına çıkarmanız mümkün.
Peki hızlı okuma teknikleri nelerdir? Beynimizi ve gözümüzü hangi egzersizlerle bu yönde geliştirebilir ve hızlı okuma yapabiliriz?
İlk olarak okumayı yavaşlatan nedenlere bir göz atmak gerekmektedir. Okuma yaparken beyni yavaşlatan pek çok unsur olabilir. Bunların başında dikkat dağıtıcı nesneler, araçlar, cihazlar geliyor. Bununla birlikte kimi davranış ve alışkanlıklar okuma hızını düşürüyor. Okuduklarınızı içinizden seslendirmek, kelime kelime okuma yapmak, aynı yeri tekrar tekrar okumak hızlı okumayı engelleyen davranış ve alışkanlıkların başında geliyor.
KİTAP OKURKEN DUDAKLARINIZI OYNATMAYIN YA DA İÇİNİZDEN SESLENDİRME YAPMAYIN
Pek çok insan farkında olmadan okuma esnasında dudaklarını oynatmakta ya da içinden seslendirme yapmaktadır. Okumayı yavaşlatan nedenlerin başında gelen bu davranış sebebiyle, okunan metin beyinde yeniden seslendirilir. Dudaklarınızı oynattığınızda ya da içinizden seslendirdiğinizde aslında okuduğunuz metni ikinci kez okumuş olursunuz. Bu da okuma hızının düşmesine sebep olur. Bu durumun farkında olarak okuma eylemine devam etmeli ve içinizden konuşmama çalışmaları yapmak, okuma hızını en az yarı yarıya düşüren bu alışkanlıktan kurtulmanızı sağlar.
SÖZCÜKLERİ TEKER TEKER OKUMAYIN! CÜMLENİN BÜTÜNÜNE ODAKLANIN
Okuma esnasında sık yapılan yanlışlardan birisi de sözcüklerin teker teker okunmasıdır. Oysa gözünüzle cümlenin bütününe odaklandığınızda çok daha hızlı okuyabilirsiniz. Başlangıç olarak en az iki kelimeyi blok halinde okumaya çalışın. Blok halinde okuma alışkanlığınız arttıkça doğal olarak okuma hızınız da artacaktır. Bu sayede bir bakışta bütün bir cümleyi algılayabilir hale geldiğinizi fark edeceksiniz.
HIZLI OKUYAYIM DERKEN BAŞA DÖNMEYİN
Sık yapılan yanlışlardan birisi de hızlı okuma yapmak isterken, okuduğunuz yeri tekrar tekrar okumaktır. Bazen kaçırdığınız bir sözcüğü fark ettiğinizde metnin bütün akışı bozulur ve en başa dönmek durumunda kalabilirsiniz. Bunu önlemek için bir kalemi işaretçi olarak kullanabilirsiniz.
DİKKAT DAĞITICI UNSURLARI ORTADAN KALDIRIN
Bir şeyler okurken odada bulunan nesneler, cihazlar ya da başka bir ses dikkatinizi dağıtır. Okuma faaliyeti dikkat gerektiren bir iştir. Dış etkenlerin en az olduğu bir ortamda okuma yapmak, okuma hızınızı arttırır.
Okumayı yavaşlatan davranış ve alışkanlıklara değindik. Peki hızlı okumak için hangi egzersizleri yapmalı ve nelere dikkat etmeliyiz?
Hızlı okuyabilmenin en temel yolu göz hareketlerini verimli kullanmaktır. Bununla birlikte, hızınızı kendinize göre ayarlamak, metni parça parça değil bir bütün olarak okumak ve en önemlisi çok fazla okumak hızınızı artırmanızı sağlar. Elbette bu egzersizlerin düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Okuma hızınız birden değil zamanla artacaktır.
İşte hızlı okuma teknikleri ve kolay uygulanabilir ipuçları:
- Göz hareketlerinizi verimli kullanın.
Metne bir bütün olarak yaklaşın.
Hızınızı kendinize göre ayarlayın.
Çok fazla okuyun.
Yeni kelimeler öğrenin.
GÖZ HAREKETLERİNİ VERİMLİ KULLANIN
Hızlı okumanın en temel yolu göz hareketlerini doğru kullanmaktan geçer. Okuma esnasında tek bir noktaya değil gözümüzün gördüğü bütün bir alanı okuduğumuzda daha hızlı bir okuma yapmak mümkündür. Burada yapılması gereken gözü bir tarayıcı gibi kullanmaktır. Gözün verimli kullanılması sayesinde bütün metni hızla görmek mümkündür.
METNE BİR BÜTÜN OLARAK YAKLAŞMAK OKUMA HIZINI ARTIRIYOR
Her metin aslında bir bütündür. Kelimeler, cümlelere, cümleler paragraflara dönüşür. Eğer sözcük ya da satır odaklı okuma yaparsak okuma hızı yavaşlar. Metne bütün yaklaşmak ve tamamına önce göz atmak her zaman faydalıdır ve okuma hızını artırır.
OKUMA HIZINI KENDİNİZE GÖRE AYARLAYIN
Hızlı okuma teknikleri elbette bir anda okuma hızını artırmayacaktır. Bunun farkında olarak hareket etmeli ve okuma hızınızı kendinize göre ayarlamalısınız. Önemli olan kalıcı bir hızlı okuma alışkanlığı sağlamaktır. Eğer okuma hızınızı ayarlayamazsanız, okuduğunuz metinden bir şey anlayamazsınız.
HER ŞEYİN BAŞINDA ÇOK OKUMAK VAR
Hızlı okuma tekniklerinin en başında çok fazla okumak gerekir. Çok fazla okuma yaptığınızda sözcükleri ve cümle kalıplarını beyniniz kendiliğinden tanıyacağından okuma hızınız artacaktır. Buna aslında kas hafızası da denebilir.
KELİME HAZİNENİZ GENİŞLERSE OKUMA HIZINIZ ARTAR
Okuma hızını artıran ipuçlarından birisi de yeni sözcükler öğrenmektir. Farklı türde okumalar yapmak, sözlük okumak bu konuda size yardımcı olabilir. Yeni kelimeler öğrenerek, beyninizin okuma esnasında bilmediği bir sözcükle karşılaşma ve tökezleme ihtimalini azaltırsınız.