Okurlarımızdan mektuplar: Hasarlı evlerin raporlarına itirazlar için ek süre verilsin

Aydınlık okurlarından Aydın Karataş tarafından yazılan mektup: Hasarlı evlerin raporlarına itirazlar için ek süre verilsin

6 Şubat 2023 depremleri 12 ilimizde, geniş bir alanda etkili olmuş, ne yazık ki birçok can ve mal kaybına neden olmuştur. Milletçe acımız büyüktür.

Deprem bölgelerindeki hasarlı evlerin tespiti ve gerekli önlemlerin alınması yasa gereği yapılmıştır. Ancak özellikle kırsal kesimdeki evlerin hasar tespitinde zorluklar yaşanmıştır. Kırsal kesimdeki köy evleri genellikle insansız olmaktadır. Kapıları kilitli olan bu evlerde hasar tespiti dıştan gözlemlerle yapılabilmiştir. Bu durum bazı evlerin hasar raporlarında maddi hatalara neden olmuş; az hasarlıya ağır hasarlı, ağır hasarlıya az hasarlı raporları düzenlenebilmiştir.

Deprem sırasında köylerde yaşayanlar can havliyle evlerden uzaklaşmış, daha güvenir yerleşim yerlerine sığınmışlar, ancak birkaç ay sonra köylerine dönebilmişlerdir. Büyük telaş ve korku içinde yaşayan bazı depremzedeler ev hasar tespit raporlarına 30 günlük itiraz sürelerini kaçırmışlardır. Var olan ilgili yasa bu durumdaki vatandaşlarımıza idari mahkemeye başvurmalarını istemektedir.

Günümüzde mahkemeye başvurmak gerek maddi, gerekse zaman yönünden depremzedeler açısından büyük kayıplara neden olacak, mahkemelerimizin yükünü daha da artıracaktır. Bu yüzden yaşanabilecek mağduriyetler için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçmeli, hasar raporlarına itirazlar için depremzedelere ek süre vermelidir.

Sonraki Haber