Ölümden son anda kurtuldular! İşte o kurtarma operasyonu

Ölümden son anda kurtuldular! Çocuklar sarkan teleferikteki olası ölümden nasıl kurtarıldı? İşte o kurtarma operasyonundan detaylar...

Ölümden son anda kurtuldular! İşte o kurtarma operasyonu

Her Salı sabahı olduğu gibi okula yolculukla başlamıştı. Erken uyandıkları için hâlâ gözleri kamaşan altı çocuk ve iki öğretmenleri, günün beşinci seferini yapmakta olan köhne teleferik Dolly'ye bindi.

Bu derme çatma ulaşım aracı yıllardır bir nimetti; dik bir dağdan aşağıya ve bir nehri geçerek yapılan üç saatlik yolculuğu dört dakikaya indiriyordu.

Ancak sabah saat 7 sularında, hurda metal kutunun Jangri ve Batangi dağlık köylerini ayıran bir vadinin 900 ft yukarısına çıkmasından iki dakika sonra, rutin yolculuk bir kabusa dönüştü.

ÖLÜMDEN SON ANDA KURTULDULAR!

Arabaya bağlanan kablolardan biri koptu ve 10-15 yaşlarındaki çocuk grubu ile öğretmenleri havada asılı kaldı.

Ordu yetkilileri ve cesur yerel halk onları ölümcül olabilecek bir düşüşten kurtarmak için yarışırken 15 saat daha havada asılı kalacaklardı.

Ancak kurtarma görevi ilerledikçe bunun basit bir prosedür olmayacağı anlaşıldı.

ZORLU OKUL YOLCULUĞU

Felaket meydana geldiğinde bir grup çocuk Battangi-Pashto köyündeki Devlet Lisesine doğru yola çıkmıştı.

Khyber Pakhtunkhwa eyaletine bağlı Battagram bölgesinde yer alan Paşto köyünden yola çıkmak yüzlerce öğrenci için günlük bir olaydı.

Başkent İslamabad'a yaklaşık 125 mil uzaklıktaki köy, vadiye bakan bir yamacın tepesine oyulmuş. Tarımsal bölgenin en yoksul bölgelerinden biri ve altyapı eksikliği nedeniyle onlarca yıldır civar köylerin sahip olduğu olanaklardan mahrum.

Kurtarıcısı, bir çekçek gövdesinden yapılmış gibi görünen, derme çatma bir eser olan Dolly oldu. Hurda metalden yapılan bu araç sekiz yıl önce bu uzak noktayı daha iyi bir şekilde birbirine bağlamak amacıyla kullanılmaya başlandı ve yerel halktan tek yön için 20 PKR (0,053 £) gibi düşük bir ücret talep etti.

KURTARMA OPERASYONU BAŞLADI

Okul Müdürü Ali Asghar Khan, öğrencilerin teleferiği kullanmasının "yaygın" olduğunu çünkü okulun "dağlık bir bölgede yer aldığını ve güvenli geçişlerin olmadığını" söyledi.

Salı sabahı teleferik arızalanınca herkes seferber oldu. Yerel halk, yetkilileri uyarmak için camilerdeki anons sistemlerini kullanarak harekete geçti.

Pakistan Ordusu'nun Özel Hizmetler Grubu (SSG) komandolarını taşıyan helikopterler mahsur kalanları kurtarmak için hızla görevlendirildi. Ancak helikopterin yarattığı aşağı doğru hava basıncı, sert ve rüzgarlı havayla birleşince telesiyejin dengesini bozma tehlikesi ortaya çıktı.

Yerel polis memuru Sonia Shamroz The Telegraph'a yaptığı açıklamada, bu durumun çocuklar arasında paniğe yol açtığını ve hala sağlam olan kablonun zayıflayarak görevi daha da karmaşık hale getirebileceği korkusunu tetiklediğini söyledi.

Yerel bir hükümet yetkilisi olan Tanveer-ul-Rehman kurtarma çalışmalarını "titiz bir hassasiyet gerektiren hassas bir operasyon" olarak tanımladı.

"Helikopter teleferiğe yaklaşamaz, zira aşağı doğru inişi teleferiği destekleyen tek zinciri koparabilir," dedi.

Aralarında araçta mahsur kalanların ailelerinin de bulunduğu yüzlerce kişi bu sırada yamaçta toplanmış ve çocukların sağ salim dönmesi için dua ediyordu. ''Rüzgar Dolly'yi hareket ettirdiğinde kalbim sıkışıyor. Yeğenimin bütün gün orada kaldığını görmek çok üzücü. Eve sağ salim döneceklerini umuyoruz" diyor mahsur kalan çocuklardan birinin yakını.

"ACİLEN BİR ŞEYLER YAPIN"

Başöğretmen Bay Khan şunları ekledi: "Veliler telesiyejin bulunduğu yerde toplanmış durumda. Ne yapabilirler ki? Kurtarma görevlilerinin çocuklarını çıkarmasını bekliyorlar. Hepimiz endişeliyiz."

Bu arada, tıbbi bir rahatsızlığı olan çocuklardan birinin bilincinin gidip geldiğinin ortaya çıkmasının ardından mahsur kalanların sağlığına ilişkin korkular artmaya devam etti.

Teleferikte mahsur kalan yolculardan biri olan 20 yaşındaki Gulfaraz Geo News'e yaptığı açıklamada, "Bölgemizdeki insanlar burada durmuş ağlıyor," dedi.

"Durumumuz tehlikeli, Tanrı aşkına bir şeyler yapın" diye yalvardı.

DAHA ÖNCE 10 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

İşleri daha da kötüleştiren şey, bu tür senaryoların nasıl sonlanabileceğine dair korku hikayelerinin çoğu Pakistanlının zihninde taze olmasıydı. 2017 yılında bir telesiyejin halatının kopması ve yolcuların başkent İslamabad yakınlarındaki bir uçuruma yuvarlanması sonucu 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Yerel medya, küçük kabinin yakınında bir helikopter kablosundan sarkan bir acil durum çalışanının görüntülerini yayınlarken, ülkenin dört bir yanındaki aileler televizyonların etrafında toplanmıştı.

Birkaç başarısız denemeden sonra helikopter, çocuklardan ikisini araçtan sarkan bir ipe bağlayarak felaketten kurtarmayı başardı. Daha sonra geçici bir tıbbi alana götürülen çocuklar burada uzmanlar tarafından kontrol edildi.

Ancak gece çöktüğünde, ordu kurtarma görevini sabaha kadar iptal etmek zorunda kaldı. Gün ışığında çocukları kurtarmaya çalışmalarının engellendiğini iddia eden hayal kırıklığına uğramış yerel halk, ordunun görevini devralmak için hızla harekete geçti.

Farklı bir teknik deneyeceklerdi: Havada mahsur kalanları kurtarmak için bir zipline kullanmak. Bölge sakinlerinden Muneer Ahmad, "Yetkililer gündüz kurtarma yapmamıza izin vermedi, aksi takdirde mahsur kalan tüm çocukları sağ salim geri getirebilirdik" dedi.

Oğlu 20 yaşındaki Usame Şerif arabada mahsur kalan Muhammed Şerif New York Times'a konuştu:

Ordunun kurtarma operasyonu askıya alındığına göre, onları kurtarmak için alternatif önlemler almaya başladık. Allah'ın onları kurtarabileceğini biliyoruz. Hepimiz dua ediyoruz.

Gönüllüler, "yavaş ve riskli bir operasyon" olarak tanımlanan bu süreçte, halata bağlı bir platform üzerinde vadiyi geçmeye başladı.

Bölge sakinlerinden Abdul Nasir Khan, "Bir kişinin kendini iple bağlaması gerekiyor ve küçük bir telesiyeje binerek onları teker teker kurtaracak" dedi.

Çaresiz ebeveynlerin çığlıkları arasında, teleferik uzmanı olduğu söylenen 30'lu yaşlarında bir adam teleferiğe ulaşmak için halatın üzerine kaydı.

Çocuklar sağ salim karaya ulaşmaya başladığında, kalabalık tezahürat yaptı ve geri dönüşleri için Tanrı'ya şükretti. Yerel saatle 11'den önce, o sabah o küçük arabaya binmiş olan herkes kurtarılmıştı.

Geçici Başbakan Anwaar-ul-Haq Kakar çocukların "başarılı ve güvenli bir şekilde kurtarılmasından" dolayı "rahatladığını" söyledi.

Twitter'da "Ordu, kurtarma birimleri, bölge yönetimi ve yerel halk tarafından harika bir ekip çalışması" diye yazdı.

Daha önce de tüm "harap ve uygunsuz telesiyejlerin" denetlenmek üzere derhal kapatılması talimatını vermişti.

Elhamdülillah tüm çocukların başarılı ve güvenli bir şekilde kurtarıldığını bilmek bizi rahatlattı. Ordu, kurtarma birimleri, bölge idaresi ve yerel halk harika bir ekip çalışması sergiledi.

Geçici İçişleri Bakanı Senatör Sarfraz Bugti da şunları dile getirdi:

Battagram'daki kurtarma süreci başarıyla sonuçlandığı için Allah'a şükürler olsun. Bu karmaşık operasyonun yürütülmesinde gösterdikleri özveri ve kararlılıktan ötürü yiğit silahlı kuvvetler personelimize, idaremize ve bölge halkına şükranlarımı sunuyorum.

İŞTE O ANLAR

Kaynak: The Telegraph

Sonraki Haber