Omega-3 bakımından zengin besinler hangileri? Omega-3 yağ asidinin görevi nedir?
Omega-3 yağ asitleri, vücudun sağlığı için önemli olan yağ türlerindendir. Özellikle kalp sağlığını destekler, beyin fonksiyonlarını iyileştirir ve iltihapla mücadeleye yardımcı olur.Beslenme rutininizi omega-3 bakımından destekleyerek yaşam kalitenizi arttırabilmeniz gerekenleri derledik...
Omega-3 alımı bedende metabolizma tarafından üretilemeyen ve mutlaka gıdalardan takviye gerektiren yağlar grubundadır. Bu bakımdan esansiyel yağlar olarak da adlandırılırlar. Omega-3, kuruyemiş ve zeytinyağı gibi polyunsatured çoklu doymamış yağlar grubunda yer alır. Omega-3 yağ asitlerinin en önemlileri; DHA, EPA ve AHA olarak bilinmektedir. DHA ve EPA yönünden en zengin besin kaynağı balıklardır. Başlıca, Kuzey atlantik somon balığı, morino, uskumru, ton balığı ve istavrit bu balıklar arasında yer almaktadır ALA grubu omega-3 kaynakları ise bitkisel gıdaları ifade eder. Brokoli, ceviz, keten tohumu, chia tohumu, semizotu, ıspanak ve zeytin yağı bu grupta yer almaktadır. Kanola yağı ALA içeren bir bitkisel yağdır. Yemeklerin pişirilmesi veya salata soslarının yapılması için kullanılabilir.
ALA VE DHA KAYNAKLI OMEGA-3'LER BİRLİKTE TÜKETİLMELİ
Prof.Dr. Yavuz Yörükoğlunun ifade ettiğine göre; Omega 3 yağ asitleri bedenimizdeki tüm dokuların ve hücrelerin yapısında, hücre duvarında yer almaktadır. Başta kalp, akciğer, bağışıklık sistemimiz olmak üzere vücudumuzda önemli görevler üstlenmektedirler. Başta trigliseritler olmak üzere kandaki zararlı yağ ve kolestrol düzeylerini düşürürler. Anti enflamatuar bir etki gösterirler yani kalp damar hastalıklarının oluşumunda bir risk faktörü olan enflamasyonu yani yangıyı bastırırlar. Kalpte oluşabilecek ritim düzensizliklerini engellerler. Kalp damar hastalıklarına karşı koruma sağlarlar. Alzeheimer hastalığı ve depresyona karşı da korurlar
OMEGA 3 TAKVİYESİ NE KADAR ALINMALI?
Amerikan Heart Association haftada en az 2 gün 150- 200 gram arasında yağlı balık tüketimini önermektedir ancak yenilen balığın niteliği de önemlidir. Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre; Trigliserit düzeyleri yüksek ve koroner kalp hastalığı riski olan bireyler günde 2000-3000 mg, Koroner kalp hastalığı risk faktörleri olan sağlıklı kişilerde günde 1000 mg, oluşmuş kroner kalp hastalığı olan kişilerde günde 2000 mg omega 3 takviyesi önerilmektedir.