‘Ömrümü bilardoya verdim’

MİLLİ bilardocu Gülşen Degener, kadınların bilardoya olan ilgisinin her geçen gün arttığını belirterek, “Bilardonun yaygınlaşması için medyada daha çok tanıtılması gerekiyor. Özellikle gençlere ve kadınlara yatırım yapılmalıdı.” dedi.

Gülşen Degener, açıklamasında, daha önce yapılan kadınlar 3 bant bilardo şampiyonalarında defalarca birincilik kürsüsüne çıktığını anımsatarak, “Bu başarı, verilen uzun emekler sonucu geldi. 3 bant, çok zor bir disiplin. Çok emek istiyor. Her şehirde kadınların gidip rahat rahat oynayabileceği çok salon yok. Ama kadınlar istedi mi başaramayacağı şey yoktur.” diye konuştu.

‘BİLARDO ERKEK SPORU ALGISI KIRILMALI’

Bilardoda kadın sporcu sayısının henüz hak ettiği yerde olmadığına dikkat çeken Degener, şunları aktardı: “Kadınlar bilardosunda bir Japonya, bir Kore, bir Hollanda olamadık henüz. Ben yıllar önce, sanırım 20 yıl olmuştur, memleketim Şanlıurfa'da bir dişi sineğin girmediği bilardo salonuna girmiştim. Orada bir gösteri maçı yaptım. GAP TV'ye çıktım o dönem. Cesaretimi ortaya koyup kendimi gösterdim. 'Bilardo bir kahve sporu değildir' ya da 'Sadece erkek sporu değildir' demek yerine bunu göstermenin daha kıymetli olduğunu düşünüyorum. Onun için tanıtım önemli. Tabii ki insanlar Semih Saygıner ile Tayfun Taşdemir'in maçını seyretmek isteyecek. Ama onların yanında gençleri ve kadınları en az onlar kadar göstermek gerekir ki hem bu algı kırılsın hem de teşvik olsun.”

‘GERÇEK YETENEKLER BU BRANŞLA TANIŞAMIYOR’

Milli bilardocu, kadınlar 3 bant bilardosunun tanınması ve resmi bir statüye alınması için büyük çaba sarf ettiğini söyledi. Bunun için yıllar önce Hollanda'da bir kadınlar takımı kurduğunu anlatan Degener, “Ben ömrümü kadınlar bilardosuna verdim. Bu kadınlar takımının başarıları sayesinde verdiğim 5 yıllık emek sonucu 3 bant resmi bir statüye kavuştu. Kadınlara yönelik teşvik anlamında ne Dünya Bilardo Birliği ne de Avrupa Bilardo Birliği çalışma yapıyor. Gerçek yetenekler, bu branşla tanışamıyor. Daha çok tarama yapılmalı, teşvik edici projeler ortaya konulmalı.” şeklinde konuştu.

Gülşen Degener, Ankara Gölbaşı'ndaki uluslararası spor kompleksinin dünyada eşi benzeri olmayan bir tesis olduğunu söyledi. Yabancı sporcuların tesise hayran kaldığını anlatan Degener, “Bir sporcunun sahip olması gereken her şey var burada. Ersan Ercan başkanın büyük katkısı var. Örnek bir tesis. Ankara'da yaşayanlar için büyük bir avantaj. Biz dışarıda olanlar da gelip gideceğiz.” değerlendirmesini yaptı.

Sonraki Haber