'Önce FETÖ’cüleri kaçırdı sonra kendisi kaçtı'
Darbe girişiminden sonra FETÖ militanlarının ABD’den sonra iltica ettiği ilk ülkelerden birisi olan Kanada’ya kaçmasına yardımcı olan ismin eski Ankara Büyükelçisi John Holmes olduğu iddia edildi
15 Temmuz darbe girişiminin öncesinde ve sonrasında Kanada, FETÖ'cülerin en çok kaçtığı yerlerden biri oldu. FETÖ'cülerin kaçışına yardımcı olan ismin ise Kanada'nın eski Ankara Büyükelçisi John Holmes olduğu iddia edildi.
Kanada, özellikle 17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ'cülerin en çok iltica ettiği ülkeler listesinde ABD'den sonra ilk sırada geliyor. FETÖ aynı zamanda Kanada'da devlet kademelerine, orduya yerleşti, sivil toplum kuruluşları kurarak ülkede faaliyetlerini artırdı. Aydınlık'ın çeşitli kaynaklardan edindiği bilgiye göre, FETÖ'cülerin Kanada'ya iltica etmelerinde Türkiye-Kanada arasında suçlu iadesi noktasında anlaşması bulunmaması gibi nedenlerin yanı sıra Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Konsolosluğu'ndan sağlanan kolaylık en önemli etken olarak öne çıkıyor. Bu kolaylığı sağlayan isim ise darbe girişiminden birkaç ay sonra apar topar Türkiye'den ayrılan Kanada eski Ankara Büyükelçisi John Holmes. 2012 yılında Türkiye'de göreve başlayan Holmes, FETÖ'nün Türkiye ve Kanada'daki üyeleriyle yakın ilişkiler kurdu. 17-25 Aralık'ın ardından FETÖ'ye operasyonlar başlamasıyla birlikte birçok FETÖ'cünün ülkeden kaçmasına aracı olan Holmes, 15 Temmuz'a yaklaşan günlerde de bu işlevini sürdürdü. FETÖ'cüleri kollayan Holmes, 15 Temmuz darbe girişiminin başarısızlığa uğraması ve FETÖ'ye yönelik operasyonların artmasıyla darbeden yaklaşık iki ay sonra Türkiye'deki görevinden ayrıldı. Holmes'in görev süresinin dolmasıyla mı yoksa FETÖ'yle ilişkileri dolayısıyla mı ülkeden ayrıldığı kesin olarak bilinmiyor. Ancak Aydınlık'ın ulaştığı kaynaklar Holmes'in aceleyle görevi bıraktığına ve hiçbir açıklama yapmadan ülkeyi terk ettiğine dikkat çekiyor. Şu anda Kanada'nın Filipinler Büyükelçiliği görevini yürüten Holmes'in yerine atanan Chris Cooter ise 18 Ekim 2016'da göreve başladı.
FETÖ'CÜ FİRARİYİ FAHRİ BÜYÜKELÇİ İLAN ETMİŞ
FETÖ'nün Fatih Koleji'nde hocalık yapan ve Kanada'ya iltica eden FETÖ'cülerden Engin Sezen, Holmes'le olan ilişkisini örgüte ait “The Circle” sitesinde şöyle anlatıyor: “Kanada’nın Türkiye Büyükelçisi John Holmes Bey’le ve tecrübeli diplomat dostum Dr. Bruce Mabley ile bir süre yakın çalıştım. Holmes Bey’in eşi Carol Hanım, bulunduğumuz ortamlarda beni Türkiye’nin Kanada’daki fahri büyükelçisi olarak tanıtır, 'Kanada’nın da senin gibi gönüllü büyükelçilere ihtiyacı var' yollu iltifatlar ederdi.”
NEDEN KANADA?
FETÖ'nün ABD'deki liderlerinin de Kanada'ya geçtiğini Aydınlık yazmıştı. Yine FETÖ lideri Fetullah Gülen için de Kanada'da bir çiflik satın alındığını da Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ doğrulamıştı. FETÖ'cülerin Kanada'yı seçme sebeplerinin başında ise Türkiye ve Kanada arasında suçlu iadesi noktasında anlaşması bulunmaması öne çıkıyor. Öte yandan Kanada bu yılın başında hızlandırılmış süreçte mülteci koruma programına Türkiye’yi dahil etti. Bu gelişme ile FETÖ'cülerin ülkeye girişi kolaylaştı.
İLTİCA EDEN FETÖ'CÜLER
Kanada'ya 17-25 Aralık'tan beridir birçok örgüt üyesi iltica etti. Eski Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü ve Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdülhamit Bilici, 17-25 Aralık'ın ardından hakında yakalama kararı çıkartılan eski İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Aydın, FETÖ'nün medya yapılanmasıyla ilgili olarak hakkında gözaltı kararı verilen Prof. Dr. Osman Özsoy, Akfel Holding'in ortaklarından Murad Abdurrahman Baltacı'nın kardeşi FETÖ'cü Fatih Baltacı gibi isimler Kanada'ya kaçanlar arasında bulunuyor.
'Mahrem imam'ın 15 Temmuz'a hazırlık itirafları
Askerlere 'abi' değil 'devrem' derdik
Malatya'da FETÖ soruşturmasında etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ifade veren "mahrem imam", askerlerle görüşmelerinden, kripto iletişim yöntemlerine, 15 Temmuz darbe girişimi öncesi ve sonrasına ilişkin örgütle ilgili çarpıcı bilgiler verdi.
Askerlerden sorumlu "mahrem imam" olan eski öğretmen Y.D, emniyetteki ifadesinde, örgütle lise yıllarında gittiği dershanede tanıştığını söyledi. Okulu bitirdikten sonra örgüte ait bir dershanede çalıştığını, burada da örgütsel faaliyetlerini sürdürdüğünü anlatan Y.D, 17-25 Aralık sonrası dershaneden çıkarıldığını ve FETÖ'ye ait bir yurtta çalışmaya başladığını dile getirerek, daha sonra örgüt tarafından Malatya'ya gönderildiğini ve burada mahrem yapılanma kapsamında faaliyette bulunduğunu kaydetti. Kendilerinden sorumlu FETÖ üyesinin isteğiyle TSK'da görevli askerlerle ilgilendiğini anlatan Y.D, "Bizlere bu görevin gizli ve önemli bir görev olduğunu dolayısıyla deşifre edilmemesi gerektiği de aktarırdı" ifadelerin kullandı.
TOPLANTIYA GELMEYEN ASKERE SIKI TAKİP
Y.D, bu konuşmadan yaklaşık bir hafta sonra kendilerinden sorumlu kişiler tarafından TSK'da görevli askerlerin örgüt evine gelmeye başladığını dile getirerek, evin haricinde Skype üzerinden iletişim kurarak görüşme de yaptıklarını anlattı. Söz konusu görüşmelerde örgütsel içerikli sohbet yaptıklarını, eve gelen askerlere Gülen'in kitapları okutulduktan sonra görev yaptıkları yerle ilgili sıkıntı yaşayıp yaşamadıkları, birlikleriyle ilgili personel bilgileri ve iletmek istediği özel bilgileri olup olmadığı gibi konularda askerlerle görüştüklerine değinen Y.D, "Askerler bu bilgileri bize yazılı ve sözlü olarak verir, biz de bu bilgileri bizden sorumlu örgüt üyelerine iletirdik. Askerlerle haftada bir düzenli toplantı yapılır, gelmeyenler sıkı takibe alınır, gerekirse çalıştıkları yere gidilerek kendileriyle görüşülürdü. Eğer ki bunlara rağmen asker sohbetlere gelmezse konumu örgütsel anlamda düşürülür, bu tip askerlerle örgütün farklı bir birimi vardır onlar görüşürdü. Hatırladığım kadarıyla bu şekilde olan bazı askerler bu birime devredilmişti" şeklinde konuştu.
İSİMLE HİTAP YASAK
Askerlerle ilk zamanlar Skype daha sonra ByLock üzerinden haberleştiklerini anlatan Y.D, askerlerle görüşmelerinde gizliliğe çok dikkat ettiklerini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
"Özel durumlarda yani ByLock veya kendimize ait telefonlardan aramamamız gereken durumlarda, birbirimize telefon numaralarımızın düşmemesi için sokaktaki herhangi birinin telefonunu çeşitli bahanelerle kullanmak için isteyip askerleri aradığımız oluyordu. Çalıştığım okuma salonu karşısındaki berberin telefonu bir iki kez bu amaçla kullanıp askerlerle görüştüm. Telefon rehberine özel olarak kaydedilecek numaralar kodlu olarak kaydedilirdi. Askerlerle görüşmelerimizde birbirimize 'devrem' diye hitap ediyorduk. Kesinlikle 'abi' ya da 'hocam' şeklinde hitap etmek yasaktı. Kendi isimlerimizi kullanmak yasaktı. Askerler de örgüt evine geldiğinde telefonu ya kapatır ya da uçak moduna alırdı."
YEĞEN GÜLEN'İN 'BYLOCK' YAZIŞMASI: HER AN TUTUKLANABİLİRİM
FETÖ/PDY üyeliğinden 7,5 yıl hapis cezasına çarptırılan elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni Büşra Gülen hakkında Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce hazırlanan gerekçeli kararda ByLock yazışmalarına yer verildi. Gülen'in, başka bir örgüt mensubuna, "İstişareye getirsem olur mu? Her an tutuklanabilirim malum, ilk bizi alacaklarmış haber geldi. Seçimden önce haber gelmişti zaten, çıktıktan sonra Bölge Talebe Mesulü (BTM) olurum, yine yerimi kimseye vermeyin" diye yazdığı tespit edildi.
Fethullah Gülen'in yeğeni Büşra Gülen, 23 Ekim 2016'da İzmir'de saklandığı evde gözaltına alındı. Tutuklanarak cezaevine konan Büşra Gülen hakkında Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. İddianamede, Gülen'in örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u 2 Eylül 2015'ten itibaren kullanmaya başladığına değinildi. Büşra Gülen'in ByLock'tan 702 mesaj gönderdiği, 151 mesaj aldığı, 52 mail gönderdiği, 668 mail aldığı ve program üzerinden kendisine 22 arama geldiği, 159 arama yaptığı tespit edildi. 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Büşra Gülen suçlamaları kabul etmedi. ByLock'u kullanmadığını öne süren Gülen, "Ben cezaevinde kalmaya artık dayanamıyorum. Kesinlikle suçlu değilim, özgürlüğüme kavuşmak istiyorum" dedi.
KULLANICI ADI ARMİHANSA
Büşra Gülen, 24 Ocak 2018'de görülen karar duruşmasında 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına mahkûm edildi ve hükümle birlikte tutukluluk halinin devamı kararlaştırıldı. Hazırlanan gerekçeli kararda, Gülen'in "Kullanmadım" dediği, 'ByLock' yazışmalarına yer verildi. 'armihansa' kullanıcı adı, 'armi25' şifre ve 'büşra' adı ile 'ByLock' programını indirip kullandığı belirlenen Gülen'in, tespit ve değerlendirme tutanağına göre ID'yi ekleyenlerin verdikleri isimler bölümünde sanığın 'Büşra' olarak eklendiğine vurgu yapıldı. ByLock yazışmalarının incelenmesinde Gülen'in başka bir örgüt üyesi Eda K. ile yaptığı yazışmalarda, "İstişareye getirsem olur mu? Her an tutuklanabilirim malum, ilk bizi alacaklarmış haber geldi. Seçimden önce haber gelmişti zaten, çıktıktan sonra BTM olurum yine yerimi kimseye vermeyin" diye yazdığı belirlendi.
'AZ KALDI DİYOR HOCAEFENDİ'
Gerekçeli kararda, Büşra Gülen'in, Hatice A. isimli örgüt üyesi ile yaptığı, "Az kaldı diyor hocaefendi, kısa bir süre bence bu hezimet" şeklinde örgütsel motivasyonu yüksek tutma amaçlı yazışmaların bulunduğuna vurgu yapıldı. Sanığın BTM olarak örgüt yapılanmasında yer tutan Bölge Talebe Mesulü görevinde olduğuna işaret edilen kararda, mütevelli grubunda toplantı yaptığı, öğrencilerin kamp ve örgütsel organizasyonlarında aktif görev aldığına değinildi.