Ordu ve Yozgat Ziraat Odaları Başkanları: Gübre fiyatları acilen düşürülmelidir

Ordu Ziraat Odaları başkanları Altınordu Ziraat Odası’nda bir araya gelerek, tarımda yaşanan gelişmeleri değerlendirdiler. TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, Ordu’da sadece fındık üreticisinin değil, işçisinden nakliyesine, fındık işleyeninden ticaretine on binlerce kişinin ve ailenin de en önemli geçim kaynağı olduğunu vurguladı. Soydan şöyle devam etti: “Ordu ilimiz insanının işi de aşı da fındıktır. Buna rağmen bu kadar değerli ürünü üretiyoruz ama bir türlü fiyatını biz belirleyemiyoruz. Hasattan sonra serbest piyasa fiyat istikrarsızlığı ve bir de fındıkta bakım işleri düzenli olarak hasattan sonra eylül ayından itibaren başlamaktadır. Üreticilerimizin tarlasına, bahçesine atacak olduğu dönemde artan gübre, ilaç ve girdi fiyatları karşısında kışlık bakımlarını yeterli seviyede yapamamışlardır.”

‘SESSİZ KALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL’

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça da yılbaşından sonra yapılan yeni zamlarla girdi maliyetlerinin daha da artıracağı uyarısı yaparak, “Bu artışlar, gübre ve ilaç kullanımını daha da azaltacaktır. Üreticilerimiz bakım konularında tedirgin bir durumdalar. Bu fiyatlar karşısında üreticilerimiz nasıl gübre atacağız, nasıl ilaç atacağız, acaba gübre ilaç fiyatları düşecek mi diye belirsizlik içindeler. Bu durum karşısında hiç kimsenin sessiz kalması mümkün değildir” şeklinde konuştu. Gübre fiyatlarının makul seviyede tutulmasını ve gübre fiyatlarının yarısının devlet tarafından destek olarak üreticilere verilmesini isteyen Akça, “Çiftçilerimiz yüksek girdi fiyatlarından dolayı gübre mazot ve ilaç kullanmaktan korkuyorsa bahçeden tarladan kaçıyorsa üretmekte ciddi bir sorun olacak demektir. Çiftçimizi topraktan uzaklaştırmamalıyız korkularını bertaraf etmeliyiz. Çiftçilerimizin üretimde kalmasını sağlayacak tedbirleri almalıyız.”

‘SOĞAN ÇİFTÇİNİN ELİNDE KALDI’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Akdağmadeni Ziraat Odası Başkanı Eyüp Elmalı, Yozgat’ın tarım ve hayvancılık açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, gübre ve mazot başta olmak üzere girdi maliyetlerinin acilen düşürülmesi çağrısı yaptı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yozgat İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda konuşan Elmalı, tarım ve hayvan girdilerindeki artışın çiftçiyi zor durumda bıraktığını söyledi. Elmalı, “Çiftçimiz 70 kuruşa mal ettiği soğanı 40 kuruşa satamıyor. Bölgemizde Çorum, Alaca, Aydıncık ve Şefaatli’de 240-250 bin ton soğan çiftçimizin elinde kaldı. Biz Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak genel başkanımızla birlikte Tarım ve Orman Bakanlığımıza ilettik. Çiftçinin elinde kalan soğan depolarda çürümeye terk edildi. Bunun TMO marifetiyle çiftçilerin elinden alınmasını talep ediyoruz” dedi.

Özellikle gübre ve mazot başta olmak üzere girdi maliyetlerinin düşürülmesini isteyen Elmalı, “Kuraklıktan dolayı zaten rekolte düşüyor. Gübre atılmazsa müthiş bir verim kaybı olacak. Özellikle buğday da pandemi sürecinde Rusya, para vermemize rağmen bize buğday vermedi. Paramız olsa bile dışarıdan buğday alamıyoruz. Onun için öz kaynaklara dönmemiz gerekiyor” dedi.

ÜRETİCİ PERİŞAN, FERRERO ŞAMPİYON

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği ile İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği 2021 yılında en fazla fındık ihraç eden firmaların listesini açıkladı. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği listesinde İtalyan Ferrero 334 milyon 591 bin dolar ihracatla ilk sırada yer aldı.

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği’nin listesinde ise Cüneyd Zapsu‘nun sahibi olduğu Balsu Gıda, 209 milyon 327 bin dolarlık ihracatla ilk sırada. Aynı listede Ferrero, 181 milyon 211 bin dolar ile ikinci sırada yer aldı. Kayıtlara göre Ferrero’nun yaptığı toplam ihracat tutarı 543 milyon 929 bin dolar. Ferrero her iki listede de bu ihracat karşılığında miktar olarak kaç ton fındık ihraç ettiğini beyan etmek istemediğini bildirdi. Balsu Gıda ise 31 bin 588 ton iç fındık ihracatı karşılığında 209 milyon 327 bin dolar ihracat gerçekleştirdiğini beyan etti.

‘FINDIK İHRACATI UCUZA YAPILDI’

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Başkanı Edip Sevinç’in geçtiğimiz haftalarda yaptığı, ‘İhracat rekoru kırdık. Fındıkta tedarik zinciri aksamamalı, TMO da üzerine düşeni yapmalı’ şeklindeki açıklamasına tepki gösterdi. Karan, “Üreticinin zor şartlar altında ürettiği ürünü bedava denilecek rakamlardan satıp, ‘biz ihracat rekoru kırdık, üreticiye güveniyoruz’ demek sadece kandırmadır” dedi. Karan, Türkiye’nin fındık ihracatının her geçen yıl artmasının memnuniyet verici olduğunu ancak, aynı memnuniyeti gelir bazında göremediklerini kaydetti. Türkiye’nin 2020 yılında ton başına 6 bin 872 dolardan fındık ihraç ederken, 2021-2022 yılının ilk döneminde 6 bin 192 dolardan ihracat gerçekleştirdiğini belirten Karan, fındık ihracatının geçen yıl ton başına 680 dolar daha ucuza yapıldığına dikkat çekti.

Sonraki Haber