Oreşnik hava yolları: İngiltere'ye seyahat artık 16 dk.

Rusların yeni hipersonik 'savunulamaz' füzesi Avrupa'daki tüm ABD ve NATO üslerini dakikalar içinde vurabilir. Bütün jeopolitik senaryoları değiştirebilir. Yine de Paris Kiev'e SCALP füzeleriyle Rusya'yı vurma izni verdi. Biden yönetimi ise savaşı büyütmek için depara kalkıyor ama seçenekler sınırlı

Rusya'nın büyük yankı uyandıran Oreşnik füzesi ile ilgili yeni ayrıntılar gün yüzüne çıktı. Füze, Mach 10'a (ses hızının 10 katı) kadar varan hızlara çıkabiliyor. Saniyede 3 km. yol alıyor. Londra'ya 16, Paris'e 15, Brüksel'e 14, Berlin'e 11 ve Varşova'ya 8 dakikada ulaşabiliyor. Dolayısıyla özellikle Doğu Avrupa'da konuşlu onlarca ABD ve NATO üssünü göz açıp kapayıncaya kadar vurabilir. Hipersonik füze, bir tondan fazla ağırlığa sahip savaş başlığı taşıyabiliyor. Menzili ise 5 bin 500 km.'ye varıyor. Putin'e göre Batı füze savunma sistemleri bu kadar hızlı hareket eden Oreşnik'i engelleyebilecek kapasiteye sahip değil.

GENİŞ JEOPOLİTİK ETKİLERİ OLACAK

BBC'nin analizine göre Oreşnik, hipersonik füze tanımının en üst sınırında yer alıyor ve 'dünyada bunu başarabilecek çok az şey var.' Analizde, 'Hız burada çok önemli, hedefe ne kadar hızlı ulaşırsa savunan ordunun tepki vermesi için o kadar az zamanı olur." notu düşülüyor.

Uzmanlar, seri üretime geçen ve önümüzdeki aylarda yaygın bir şekilde konuşlandırılabilecek olan Oreşnik'in, Rusya'nın uzun vadeli askeri stratejisinin önemli bir parçası haline geleceğine söylüyor. Tüm bu özellikler füzeyi yalnızca Ukrayna bağlamında güçlü bir silah değil, aynı zamanda gerginlikler daha da tırmanırsa çok geniş jeopolitik etkileri olabilecek bir silah haline getiriyor.

Ünlü Brezilyalı gazeteci Pepe Escobar füze hakkında şunları yazdı: “Yüksek tahrip gücü ve sürpriz faktörü zaten garanti edilmiştir; sizi neyin vurduğunu ancak vurulduktan sonra anlarsınız (belki). Oreşnik aslında Rusya'nın Ukrayna savaş sahasında herhangi şeyi çözmek için nükleer güce ihtiyaç duymadığının zımni bir göstergesidir.”

PARİS FÜZECİLERE KATILDI

Ukrayna güçleri geçen hafta Rus topraklarındaki Kursk ve Bryansk bölgelerindeki tesislere ABD'nin ATACMS ve İngiltere'nin Storm Shadow füzeleriyle saldırmış, Rusya Oreşnik hipersonik orta menzilli balistik füzeyle yanıt vermişti. Vladimir Putin yeni füzenin ateşlenmesinin ardından, “Yanılmayın: Daima bir yanıt olacaktır.” demişti. Fakat “yanılanlar” arasına Fransa'da katılıyor gibi görünüyor. Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot pazar günü BBC'de yayınlanan röportajında, Paris'in Kiev'e verdiği destek konusunda "kırmızı çizgiler koymadığını” ve Ukrayna'nın "meşru müdafaa mantığıyla" Rus topraklarına uzun menzilli saldırılar düzenleyebileceğini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot.

Bu açıklamalar, bir Fransız yetkilinin Ukrayna'nın füzeleri Rusya'ya uzun menzilli saldırılar için kullanabileceğini ilk kez doğruladığı anlamına geliyor. Barrot, şu ana kadar seyir füzelerinin Rusya'da kullanılıp kullanılmadığına dair yorum yapmadı. Fransa daha önce Ukrayna'ya bilinmeyen miktarda SCALP-EG sağlamıştı. Kiev, bu füzeleri halihazırda Kırım'daki ve 2022'de Rusya Federasyonu'na katılan dört eski Ukrayna bölgesindeki hedeflere saldırmak için kullanıyor. Havadan fırlatılan SCALP-EG'nin maksimum menzili 550 km.

BERLİN'E ÇAĞRI YAPILDI

Almanya'nın da “yanılanlar” saflarına katılması için çağrılar geliyor. Avrupa Parlamentosu Başkanı (AP) Roberta Metsola, Berlin'den Taurus seyir füzelerini derhal Kiev rejimine sağlamasını talep etti. Ukrayna için “zamanın önemini” vurguladı ve Almanya'nın böyle bir karar alması için AP'de geniş bir destek olduğunu iddia etti.

TOPAL ÖRDEK'TEN DEPAR

Bir “zaman” vurgusu da Beyaz Saray'dan geldi. Kurum, Joe Biden'ın "mirasını" ve "üretken" çalışmalarını korumak için hızlı adımlar atacağına söz verdi. Cumartesi akşam saatlerinde yapılan açıklamada, "Başkan Biden, ittifaklarımızı ve ortaklıklarımızı güçlendirmeye devam etmek" için sıkı bir şekilde çalışmayı planlıyor denildi. Mevcut yönetimin geri kalan zamanının "kaydedilen tarihi ilerlemeleri daha da ileriye taşımak için bir koşu" olduğu belirtildi. “Topal Ördek” olarak adlandırılan Biden yönetiminin son düzlükte atacağı depara elbette Ukrayna-Rusya savaşını olabildiğince tırmandırmak da dahil. Bu konudaki ilk hamleler zaten Kiev rejimine ABD silahlarıyla Rus topraklarını vurma izninin verilmesiyle atılmıştı. Beyaz Saray'ın dünya savaşı çıkartmak için 20 Ocak'a kadar zamanı var.

SEÇENEKLER SINIRLI

Bloomberg'in haberine göre Biden, Donald Trump resmen başkanlık koltuğuna oturmadan önce Kiev rejimini mümkün olduğunca güçlendirmeye çalışıyor. Yayın, Biden'ın son olarak Kiev'e anti-personel mayınların gönderilmesine onay verdiğini kaydetti. Fakat Bloomberg “Topal Ördek”in seçeneklerinin çok sınırlı olduğunu kabul ediyor zira “Kiev'e ayrılan paranın çoğu yalnızca Pentagon'un için kullanılabilir durumda. Bu nedenle, çok fazla silah tahsis edilemez, aksi takdirde ABD'nin savunma kabiliyeti tehlikeye atılacaktır.”

ABD yayına göre Biden yönetimi Ukrayna'ya NATO'ya katılması için resmi bir davet için olası bir kamuoyu çağrısını değerlendirdi ancak bu önerinin destek bulma olasılığının çok düşük olacağına karar verildi. Bunun yerine, mevcut ABD yetkilileri Kiev ile güvenlik alanında bir dizi ikili anlaşmayı değerlendiriyor.

Sonraki Haber