Orhan Veli nasıl öldü? Ahmet Hamdi Tanpınar Orhan Veli'nin son anlarını anlattı

Garip Hareketi'nin kurucusu, Şair Orhan Veli, 1950 yılında trajik bir kaza sonucu hayatını kaybetti. Orhan Veli'nin son anlarını Hocası olan Ahmet Hamdi Tanpınar anlattı.

Şair Orhan Veli, 1914 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Melih Cevdet ve Oktay Rifat'la birlikte Türk şiirinin en önemli hareketlerinden birisi olan Garip hareketini kurdu. Orhan Veli'nin başlattığı bu akım çağdaş Türk şiirini sadeleştirdi ve halkla buluşmasına olanak sağladı. "Yazık oldu Süleyman Efendi'ye" mısralarının sahibi olan Orhan Veli'nin en bilinen şiirleri İstanbul'u Dinliyorum, Ben Orhan Veli, Anlatamıyorum şiirleridir. Orhan Veli'nin şiirlerini Müşfik Kenter seslendirmiştir.

Orhan Veli'nin gizli âşkı ise Nahit Hanım'dı. Nahit Hanım Orhan Veli'ye 12 Kasım 1950'de bir mektup gönderir ancak bu mektup hiçbir zaman ulaşmaz. Çünkü Orhan Veli hayatını kaybetmiştir. 

ORHAN VELİ NASIL ÖLDÜ

Orhan Veli, 14 Kasım 1950'de trajik bir kaza sonucu hayatını kaybeder. Edebiyat dünyasını yasa boğan bu ölümle ilgili Halim Şefik Güzelson, Otopsi şiirini yazar. Ahmet Hamdi Tanpınar ise Orhan Veli'nin son anlarını daha sonra anlatacaktır.

OKTAY RİFAT'IN ORHAN VELİ İÇİN SÖYLEDİKLERİ

Arkadaşı Oktay Rifat, Orhan Veli ve şiiri için "Orhan Fransız şairlerinin birkaç nesillik şiir macerasını kısacık ömründe yaşadı. Türk şiiri onun kalemi sayesinde Avrupa şiiriyle atbaşı geldi. Birkaç neslin belki arka arkaya başarabileceği bir değişmeyi o birkaç yılın içinde tamamladı" demişti.

Orhan Veli'nin İstanbul-Ankara arasında geçim sıkıntılarıyla, zorluklarla geçen yılları trajik bir ölümle sona erdi. Orhan Veli Ankara'da belediyenin kazdığı bir çukura düşerek 14 Kasım 1950'de hayatını kaybetti. 

"dört kişi parkta çektirmişiz

ben, orhan, oktay, bir de şinasi...

anlaşılan sonbahar

kimimiz paltolu, kimimiz ceketli..."

ORHAN VELİ'NİN TRAJİK ÖLÜMÜ

Orhan Veli, Yaprak'ın kapanmasının ardından İstanbul'a geri döndü. Aynı yıl 10 Kasım'da bir haftalığına geldiği Ankara'da belediyenin kazdığı bir çukura düştü ve başından hafifçe yaralandı. İki gün sonra İstanbul'a döndü. 14 Kasım günü bir arkadaşının evinde öğle yemeği yerken fenalık geçiren şair hastaneye kaldırıldı. Beyinde damar çatlaması yüzünden başlayan rahatsızlığın sebebi doktor tarafından anlaşılamadı ve Kanık'a alkol zehirlenmesi teşhisiyle tedavi uygulandı ancak beyin kanaması geçirdiği sonradan anlaşıldı. Aynı akşam sekizde komaya giren şair gece 23.20'de komadan çıkamayarak Cerrahpaşa Hastanesi'nde hayata veda etti.

TANPINAR ORHAN VELİ'NİN SON ANINI ANLATIYOR

Ahmet Hamdi Tanpınar, öğrencisi olan Orhan Veli için şöyle diyecekti:

Ahmet Hamdi Tanpınar

"Daha orta mektebin birinci sınıfında talebem olan Orhan'ı Cerrahpaşa Hastanesi'nde son defa oksijen çadırının altında yarı çıplak, güçlükle nefes alır ve o kadar güzel hayallerin yakaladığı dünyamızı yalnız akı görünen gözlerinden boşanırken gördüğüm günü hiçbir zaman unutamam. Şiirimize tatlı anlaşmazlığı ve lezzeti getiren zeka, kendisi olmaktan çıkmıştı"

ORHAN VELİ'NİN ÖLÜMÜNÜN ARDINDAN YAZILAN ŞİİR

Orhan Veli'nin bu trajik ölümünün ardından Şair Halim Şefik Güzelson Orhan Veli için "Otopsi" adlı bir şiir yazar. 

OTOPSİ

Morgda açılınca kafatası

Doktor beyler beyin gördüler

İndirince tenkafesine neşteri

Doktor beyler yürek gördüler

Yürekte ne gördüler dersiniz

Yürekte memleket gördüler

Dünya gördüler

Bir de dost gördüler

Ama bu işte doktor beyler

Doğrusu geç kaldılar

Çok geç kaldılar

Halim Şefik Güzelson

Sonraki Haber