Orman yangınında ceza yeniden ele alınacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün Ağrı'da ziyaretlerde bulundu. Bakan burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Baozdağ'a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden aday olup olamayacağına yönelik tartışmalar soruldu. CHP Sözcüsü Faik Öztrak'ın “Bizim için Cumhur İttifakı’nın adayının kim olduğunun kıymeti harbiyesi yoktur. Adalet Bakanı dikkat etsin ‘ihsası rey’in ne olduğunu herhalde bilir. HSK'nın başında oturan bir bakanın bu konularda konuşurken çok daha dikkatli olması gerekir.” değerlendirmelerinin hatırlatıldığı Bozdağ, Öztrak'ın kendi konuşmalarından rahatsız olduğunu söyledi.

'KONUYU ONLAR TARTIŞMAYA AÇTI'

Anayasa ve hukukla ilgili konuda Adalet Bakanının konuşmasının doğal olduğunu belirten Bozdağ, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 seçimlerinde aday olamaz” tartışmasını Millet İttifakı'nın, bileşenlerinin ve onlara destek verenlerin yaptığını dile getirdi. “Onlar tartışıyor, bu konuyu. Biz tartışmaya açmadık.” diyen Bozdağ, “Sayın Cumhurbaşkanımızı 2023 seçimlerinde yenemeyeceğini anlayanlar, umutlarını Cumhurbaşkanımızın anayasal ve yasal olan adaylığını engellemeye bağlamış durumdadırlar.” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023'te aday olmasının Anayasa'ya da yasalara da uygun olduğunu söyleyen Bozdağ sözlerini şöyle sürdürdü: “2014'te yapılan seçim, parlamenter sistem içinde yapılmış bir seçimdir. Sembolik yetkilere sahip cumhurbaşkanı seçimidir. Sorumsuz cumhurbaşkanı seçimidir. Parlamentodan ayrı yapılmış bir cumhurbaşkanı seçimidir ve yürütme organı olmayan bir cumhurbaşkanı seçimidir. 2017 anayasa değişikliği ile beraber cumhurbaşkanı seçiminde aday gösterme usulü değişti ve cumhurbaşkanı seçimine dair maddelerin tamamı değişti ve yeniden yazıldı.
“2018'de yapılan seçim yürütme organı olan, devletin başı olan cumhurbaşkanı seçimidir. Bu 2017 anayasa değişikliğinin yürürlük maddesi olan 18'inci maddede çok açık bir şekilde bu kanunun 75, 77, 101 ve 102'nci maddeleri, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili olan ve parlamento seçimiyle ilgili olan maddelerin, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra birlikte aynı gün yapılacak TBMM üyeliği seçimi ve cumhurbaşkanı seçiminin takviminin ilan edildiği tarihte yürürlüğe girer diyor. Anayasa ne diyor? Cumhurbaşkanı seçimi, statüsü ve diğer hususlarda yapılan değişikliklerin yürürlüğü, seçimi ile ilgili kısımlar, diğer konular yürürlüğe ne zaman girecek? Bu ilk seçimde yürürlüğe girecek. İlk seçim ne zaman yapıldı, 24 Haziran 2018'de yapıldı. Dolayısıyla 2017 anayasa değişikliğine göre Cumhurbaşkanı'mız ilk defa 2018'in 24 Haziranı'nda cumhurbaşkanı seçildi. İki defadan fazla seçilemez kuralı buradan işlemeye başlıyor. Şimdi 2023'te yapılacak seçim Cumhurbaşkanı'mızın yürütme organı ve devletin başı olarak ikinci seçim olacaktır.”

‘FAYDALI BULUYORUZ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, orman yangınlarını çıkaranlara yönelik cezalarla ilgili, "Caydırıcı bir ceza. Ben de diyorum ki ucu nereye dayanıyor idama mı, idam olmalı." açıklaması hatırlatılan Bozdağ şunları kaydetti:
“Sayın Cumhurbaşkanı'mız dün (önceki gün) yaptığı açıklamayla mevcut cezaların yeterli ve caydırıcı olmadığı konusunda kanaatini ortaya koydu, en ağır yaptırım olan idam yaptırımı dahil her tür yaptırımın bu konuda değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Şu anki mevzuatımıza göre kasten orman yakanlara verilen cezanın, hapis cezasının alt sınırı 10 yıldan başlıyor, üst sınırı yok. Bir örgüt faaliyeti çerçevesinde orman yakanların suçunun cezası ise müebbet hapis. Bu cezaların yeniden ele alınmasında biz de Adalet Bakanlığı olarak fayda görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın konuşmaları bizim için ayrıca talimattır, Bakanlık olarak çalışmaya başladık. Çalışmalarımız somutlaşınca Sayın Cumhurbaşkanı'mıza ve kamuoyuna açıklayacağız. Türkiye Büyük Millet Meclisi elbette bu konuda gerekli adımları eminim ki çalışmalar çerçevesinde atacaktır.”

Sonraki Haber