Ormanın gizli hazinesi: Poşet poşet toplayıp kilosu 2 bin 500 TL'den satıyorlar! Hiçbir masrafı yok

Doğada kendiliğinden yetişen kuzugöbeği mantarı vatandaşların geçim kaynağı oldu. Taze kuzugöbeği mantarının kilosu 300 TL'den, kurutulmuşunun kilosu 2.500 TL'den alıcı bulabiliyor! İşte ormanın gizli altınının ayrıntıları...

 Antalya'nın Akseki ilçesinde kuzugöbeği mantarı toplama işi nisan ayının ortasında başlıyor ve mayıs ayının sonlarına kadar devam ediyor. Kuzugöbeği mantarı sezonunun başlamasıyla vatandaşlar mantarın toplanabileceği muhtemel alanlara akın ediyor. Bahar döneminde yoğun yağış alan Akseki'de ortaya çıkan kuzugöbeği mantarları vatandaşın gelir kapısı oluyor. Doğadan toplanan kuzugöbeği mantarlarının tazesi kilosu 300 TL'ye, kurutulmuşunun kilosu ise 2 bin 500 TL'ye kadar alıcı buluyor. 

 Şifa kaynağı bitkiler arasında gösterilen, bağırsak ve mide hastalıklarında tedavi edici özellikte olduğu belirtilen kuzugöbeği mantarı nisan ve mayıs aylarında yağmurun ardından sedir, çam, köknar, meşe ağaçlarının dibinde yetişiyor.

GÜNLÜK ORTALAMA 1-2 KİLOGRAM


 Akseki'de kuzugöbeği mantarı toplayan Hüseyin Çatlı ise kuzugöbeği mantarını zor şartlarda topladıklarını söyledi. Mantarın Nisan ve Mayıs aylarında toplandığını belirten Hüseyin Çatlı, şunları söyledi: "Toros Dağları'nda Nisan yağmurlarının başlamasıyla birlikte kuzugöbeği mantarı çıkmaya başladı. Kuzugöbeği mantarı her yerde çıkmaz. Güneş gören, nemli, sedir ve ladin ağacı olan bölgelerde çıkar. Kuzugöbeğini toplamak oldukça zahmetli bir iştir. Sabah erken saatlerde Toros Dağları'nın yüksek kesimlerine çıkar, akşama kadar ağaçların dibini geziyoruz. Günlük ortalama bir iki kilogram mantar topluyoruz."

'İNSANLARIN GEÇİM KAYNAĞI'

 Kuzugöbeği mantarını satmak amacıyla değil, yemek amacıyla topladığını da söyleyen Hüseyin Çatlı, konuyla ilgili şöyle konuştu: "Biz kuzugöbeği mantarını yemek için topluyoruz. Kuzugöbeği ilk çıktığında 700 liraya satılıyordu. Şu anda ise kilogramı 300 liradan satıyor. Havalar yağmurlu giderse mayıs sonuna kadar kuzugöbeği toplamaya devam ederiz. Yağmur yağmazsa olmaz. Yağmur yağarsa ağaçların ve otların diplerinde çıkmaya devam eder. Akseki'de bu, insanların geçim kaynağıdır."

'BU BİR HASTALIK'

 Aksekili Hasan Sağlam, kuzugöbeği mantarını zor şartlarda topladıklarını söyledi. Mantarın nisan ve mayıs aylarında toplandığını belirten Hasan Sağlam, şu bilgileri paylaştı: "Biz arkadaşlar ile beraber sabahın erken saatlerinde Toros Dağları'nda kuzugöbeği mantarı toplamaya çıkıyoruz. Dağları karış karış geziyoruz. Kuzugöbeği mantarı her yerde çıkmaz. Güneş gören, nemli olan, sedir ve ladin ağacı olan bölgelerde çıkar. Kuzugöbeğini toplamak oldukça zahmetli bir iştir. Sabahtan akşama kadar ağaçların dibini gezerek kuzugöbeği arıyoruz." Kuzugöbeği mantarı toplamanın bir hastalık olduğunu belirterek "Kuzugöbeği zamanı gelince bizde ayrı bir heyecan olur. Bu bir hastalıktır. Bunun yemesinden ziyade bulmasının zevkini yaşamak çok güzel bir duygu. Bunun parasında pulunda değiliz. Kuzugöbeği ilk çıktığında kilosu 700 liraya satılıyordu. Şimdi ise 300 liraya düştü. Biz satmak için toplamıyoruz. Toplama hevesimiz vardır. Ayrıca lezzetli ve doğal antibiyotik olduğu için çocuklarımızla yemek için topluyoruz. Akseki'nin kuzugöbekleri oldukça lezzetlidir. Kuzugöbeği nisan ayında başlar ve havalar yağışlı giderse Mayıs ayı sonuna kadar devam eder. Kuzugöbeğini toplaması oldukça zahmetli. Günlük ortalama bazen bir kilo, bazen de 2-3 kilo bulabiliyoruz."

Kaynak: karar.com

Sonraki Haber