'Orta koridorun önemi artıyor'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Ilia Darchiashvili dün görüştü. Görüşmenin ardından Çavuşoğlu ve Darchiashvili, bakanlığın İstanbul temsilciliğinde düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Türk ve Azerbaycanlı bakanların Kazakistan'dan sonra Özbekistan'da da toplantılar düzenleyeceğini söyleyen Çavuşoğlu, 'Ukrayna savaşından dolayı Asya ve Orta Asya bölgesindeki ürünlerin Rusya üzerinden Avrupa piyasalarına ulaştırılması zor ve imkansız görünüyor. Dolayısıyla orta koridor ve Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'nin konumunun önemi artıyor.' dedi.
Geçen yıl Gürcistan ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yılı, bu yıl ise diplomatik ilişkilerin yeniden tesisinin 30. yılını kutladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, Darchiashvili ile yaptıkları görüşmede ortak gündemi ele aldıklarını dile getirdi.
Çavuşoğlu, Türkiye'nin her ülkeyle her zaman "kazan kazan" anlayışıyla ilişkilerini geliştirmek istediğini hatırlatarak iki ülke arasındaki ticaret hacminin giderek arttığını ancak Türkiye lehine bir açık olduğunu ve ticaretin daha da dengeli olabilmesi için Gürcistan'dan ithal edilebilecek ürünlerin listesi üzerinde çalıştıklarını söyledi.
SINIRDAKİ GECİKMELER
Gürcistan'da ciddi miktarda Türk yatırımı bulunduğunu ve Darchiashvili ile görüşmesinde Türk firmaların durumunu da ele aldıklarını dile getiren Çavuşoğlu, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya ve diğer ülkelere Türk ürünlerini taşıyan tırların Gürcistan topraklarını daha fazla kullanmaya başladığını kaydetti. Nakliye tırlarının Gürcistan'da bazı gecikmelerle karşı karşıya kaldıklarını ancak konunun çözümü için Tiflis yönetiminin elinden gelen desteği verdiğini aktaran Çavuşoğlu, bu gecikmenin nasıl çözüme kavuşturulabileceğini mevkidaşıyla ele aldıklarını aktardı.
GAZ KORİDORU
Gürcistan ile enerji alanı başta olmak üzere diğer alanlardaki iş birliğine de önem verdiklerini belirten Çavuşoğlu, "Gürcistan ve Azerbaycan ile çevremizin çehresini değiştiren çok önemli projeleri hayata geçirdik. Bakü-Tiflis-Kars, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Güney Gaz Koridoru bu anlayışla hayata geçirildi." şeklinde konuştu.
Bölgedeki ulaştırma bağlantıları için önemli konumda olan Bakü-Tiflis-Kars demir yolundan daha etkin şekilde faydalanmak istediklerini ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçlü toplantısı için ev sahipliği sırasının Azerbaycan'da olduğunu ve bu toplantıyı da gerçekleştirmek istediklerini dile getirdi.
Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan dışişleri ve ulaştırma bakanları toplantısını geçen haftalarda gerçekleştirdiklerini, 2 Ağustos'ta da Türkiye-Azerbaycan-Özbekistan toplantısının yapılacağını kaydeden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
“Bu toplantıların amacı şudur; son zamanlarda özellikle Ukrayna savaşından dolayı Asya ve Orta Asya bölgesindeki ürünlerin Rusya üzerinden Avrupa piyasalarına ulaştırılması zor ve imkansız görünüyor. Dolayısıyla orta koridor ve Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'nin konumunun önemi artıyor. Önümüzdeki süreçte bu tür toplantılara biz Gürcistan'ı da dahil etmek istiyoruz. Lojistik, enerji konusunda birlikte çalışmamız lazım. Bu bölgemizin ekonomik kalkınması, istikrarı bakımından da önemli, uluslararası piyasalar bakımından da önemli, bölgemizi enerji üssü yapma bakımından da son derece kritik.”
Gürcü mevkidaşıyla iki ülkeyi ilgilendiren güvenlik konularını da ele aldıklarını aktaran Çavuşoğlu, FETÖ konusunda Gürcistan'dan beklentilerini muhatabıyla paylaştığını söyledi.
ABHAZYA 'İHTİLAFI'
Çavuşoğlu, "Gürcistan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne en güçlü destek veren ülkelerin başında Türkiye geliyor. Abhazya ve Güney Osetya ihtilaflarının Gürcistan'ın toprak bütünlüğü içinde barışçıl yöntemlerle çözülmesini arzu ediyoruz." şeklinde konuştu.
GÜNEY KAFKASYA'DA İSTİKRAR
Çavuşoğlu, Kafkasya'da 3+2 formatında devam eden çabaların mevcut olduğunu belirterek, "Ortak hedefimiz, Güney Kafkasya'da kalıcı barış ve istikrarın tesis edilmesi." ifadesini kullandı.
“Dost, komşu ve stratejik ortağımız Gürcistan'la ikili ilişkilerimizi ve uluslararası alanda bölgesel konularda iş birliğimizi derinleştirerek devam ettirme kararlılığımız var.” diyen Çavuşoğlu, bu doğrultuda Gürcistan hükümetiyle çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.
Gürcistan Dışişleri Bakanı Ilia Darchiashvili de Çavuşoğlu'yla yaptıkları görüşme kapsamında ikili ve bölgesel konuların yanı sıra sosyal, ekonomik, ticari ilişkiler ile ulaşım ve enerji projelerinin değerlendirildiğini aktardı. Darchiashvili, “Türkiye'nin Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği konusundaki daimi desteğinin bizim için ne kadar önemli olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Türkiye'nin desteği dış politikada önceliklerimiz konusunda da çok önemlidir.” ifadesini kullandı.
Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin 3'üncü toplantısını gerçekleştirme konusunda Çavuşoğlu'yla mutabık kaldıklarını dile getiren Darchiashvili, bölgesel güvenlik konularına da değindiklerini belirtti. Darchiashvili, "Güney Kafkasya'da var olan zorlu süreçten de bahsettik. Gürcistan'ın barışı desteklediğini, barışın hiçbir alternatifinin bulunmadığını ve istikrar ve barış için bölgede diyalogun çok önemli olduğunun altını çizdik." dedi.