Ortaya çıktı: İsrail BM üssünü Hizbullah'a karşı kalkan olarak kullanıyor

İsrail'in Hizbullah'a yönelik kara saldırılarında Birleşmiş Milletlere ait olan üssü kullandığı ortaya çıktı. İrlandalı bir asker üs içindeki İsrail tanklarını paylaştı. Öte yandan İsrail Başbakanı Netanyahu Hizbullah liderlerinden Safiyuddin'in öldüğünü iddia etti.

Yakın Doğu Haber'in haberine göre Marun er-Ras sınırındaki UNIFIL (Lübnan'da konuşlu BM barışı koruma gücü) üssüde görevli olan bir İrlandalı bir asker üste bulunan İsrail'in Markava model tanklarının fotoğrafını paylaştı. Hizbullah üssün kendisine karşı İsrail tarafından kullanıldığını açıklamıştı.

Dün İsrail, UNIFIL güçlerini barındırmanın yanı sıra, üste bulunan İrlandalı gözlemcileri de mevzilerinden çekilmekle tehdit etti.

Bu durum, İsrail'in UNIFIL güçlerini canlı kalkan olarak kullandığını gösteriyor.

Bu eylem, sadece Filistinliler, Lübnanlılar ve bölgedeki diğer ülkelerin sivillerinin değil, aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in uluslararası güçlerinin hayatlarının da İsrail için önemsiz olduğunu ortaya koyuyor.

'HİZBULLAH BİRLEŞMİŞ MİLLETLERE SALDIRMAZ'

İsrail yetkililerinin, Hizbullah'ın UNIFIL güçlerine saldırmayacağını bildikleri ve bu nedenle tanklarını oraya konuşlandırdıkları belirtiliyor.

Paylaşılan fotoğrafta, kırmızı daireler İsrail tanklarını, mavi daireler ise UNIFIL güçlerinin Marun er-Ras civarındaki üssünde bulunan zırhlı ve hizmet araçlarını gösteriyor.

İSRAİL'İN LÜBNAN'A YÖNELİK SALDIRILARI SÜRÜYOR

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un Dahiye bölgesi ile güney ve doğusundaki bölgelere hava saldırıları düzenledi.

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, İsrail, Bekaa kentinin Batı Bekaa ilçesinde bir evi hedef aldı.

Suhmur beldesindeki saldırıda, 3 kişi yaşamını yitirdi.

Haberde, Hizbullah'a bağlı İslami Sağlık Kurumu ile Emel Hareketine yakın İslami Mesaj Yardım Derneği'nin tamamen yıkılan evin enkazında arama kurtarma çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

SALDIRILAR BİRBİRİ ARDINA GELİYOR

İsrail, başkentin güneyindeki Dahiye'nin Haret Hıreyk-Ruveys bölgesinde de şiddetli bir hava saldırısı düzenledi.

Saldırıda havalimanı ile Gubeyri Belediyesi arasındaki bir otopark hedef alındı.

Bu saldırıdan 15 dakika sonra Haret Hıreyk bölgesi bir kez daha hava saldırısının hedefi oldu.

İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın Güney iline bağlı Sur ilçesindeki Hiram Hastanesine yakın bölgeyi cenaze taşındığı esnada bombaladı.

İsrail, güneydeki Nebatıye ilinin bazı kasabaları ile İklim et-Tuffah bölgesine de hava saldırıları düzenledi.

NETANYAHU'DAN 'SAFİYUDDUN'U ÖLDÜRDÜK' İDDİASI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yayınladığı video mesaj ile Lübnan halkına hitap etti. Netanyahu, İsrail'in 3 Ekim'de Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği saldırıda, Hizbullah'ın Genel Sekreter Yardımcısı ve Hasan Nasrallah'ın halefi olarak görülen Haşim Safiyuddin ve Safiyuddin'in yerine geçecek kişinin öldürüldüğünü iddia etti.

Safiyuddin'in yerine geçecek kişinin adını paylaşmayan Netanyahu, “Bugün Hizbullah uzun yıllardır olmadığı kadar zayıflamış durumda” ifadelerini kullanarak, Lübnan halkından ülkeyi Hizbullah'ın kontrolünden geri almaya çağırdı. Netanyahu, “Şimdi siz, Lübnan halkı, önemli bir kavşakta duruyorsunuz. Bu sizin seçiminiz. Artık ülkenizi geri alabilirsiniz. Onu barış ve refah yoluna geri döndürebilirsiniz” dedi.

Netanyahu, “Ülkenizi Hizbullah'tan kurtarın ki bu savaş sona ersin. Ülkenizi Hizbullah'tan kurtarın ki ülkeniz yeniden refaha kavuşabilsin, böylece gelecek nesiller Lübnanlı ve İsrailli çocuklar ne savaş ne de kan döküldüğünü bilecek, nihayet barış içinde birlikte yaşayacaklar” dedi.

HİZBULLAH İSRAİL SALDIRISINI PÜSKÜRTTÜ

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, mensuplarının Labbune'ye sızmaya çalışan İsrail askerlerini tespit ettiği ve çıkan çatışmalar sonucunda, İsrail askerlerinin geri çekilmek zorunda kaldığı, İsrail saflarında ölü ve yaralılar olduğu kaydedildi.

Öte yandan İsrail ordusunun resmi sitesinde yayınlanan güncel bilgilere göre, İsrail ordusunun Gazze Şeridi ve Lübnan'daki son 24 saatteki çatışmalarda 48 İsrail askeri yaralandı.

İSRAİL ORDUSU LÜBNAN'DAN İSRAİL'E GİDEN TÜNEL BULDU

İsrail ordusu, Lübnan'dan İsrail topraklarına geçen bir tünelin tespit edilerek imha edildiğini savundu.

Ordudan yapılan açıklamada, Lübnan'dan İsrail topraklarına ulaşan ve yaklaşık 10 metre kadar içeri giren bir tünelin tespit edildiği ileri sürüldü.

Söz konusu tünelin yapım aşamasındayken tespit edildiği ve İsrail tarafındaki kısmında çıkış bulunmadığı kaydedildi.

Nerede olduğu belirtilmeyen ve İsrail toprakları içine metrelerce girdiği söylenen tünelin imha edildiği aktarıldı.

ŞAM'I DA HEDEF ALDILAR

İran resmi haber ajansı IRNA, İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'da İran Büyükelçiliği yakınlarında bir binayı hedef aldığını duyurdu.

IRNA'nın haberinde, "Siyonist rejim Şeyh Saad Mahallesi'nde bir sivil yerleşim birimini hedef aldı." ifadelerine yer verildi.

Haberde, saldırıda hedef alınan binanın İran'ın Şam Büyükelçiliği yakınlarında olduğu bilgisi verildi.

Sonraki Haber