Oruçluyken misvak kullanılır mı? Misvak orucu bozar mı?

Müslüman bir kimse normalde sünnet davranışlardan biri olarak görülen misvak kullanımının oruçlu iken de caiz olup olmadığını merak edebilir. Peki oruçluyken misvak kullanmak orucu riske atar mı?

Misvak orucu bozar mı

Uzaktan bakıldığında küçük bir ot sapını andıran misvak, 35 farklı minerali tek bir bünyede barındıran Arak ağacından yapılarak diş temizliğinde kullanılmaktadır. Sevgili Peygamberimiz (SAV)'in gündelik hayatında ağız ve diş temizliğinde sıklıkla yer verdiği misvağın işlevi ve önemine dair şu şekilde bir hadis-i şerifi yer almaktadır: "Misvak kullanmak ağzın temiz kalmasına ve Rabbin razı olmasına sebeptir." (Nesâî, Tahâret 4; İbn Huzeyme, Sahih, I, 70. Ayrıca bk. Buhârî, Savm 27; İbni Mâce, Tahâret 7) İşte bu yüzden misvak kullanımının yaygınlaştırılması için ümmetine misvağı teşvik eden Peygamberimiz (SAV)'i örnek alarak bizlerde misvağı günlük bakım rutinlerimize eklemeliyiz.

Peki oruç tutacak olan bir kimse gün içerisinde yine misvak kullanmaya devam edebilir mi? İşte oruçlunun misvak kullanımına dair hükmü:

ORUÇLUYKEN MİSVAK KULLANILIR MI?
MİSVAK ORUCU BOZAR MI?

Kuru ve yaş olmak üzere birden fazla çeşidi bulunan misvak, kendine has lifli dokusuyla aromatik bir tada sahiptir. Hal böyle olunca ağızda bırakacağı aroma sebebiyle oruçlu kimsenin misvak kullanımına devam edip etmemesi gerektiği tereddüt edilen konular arasına olmuştur. Her konuda olduğu gibi bu konuda da elbette ki rehberimiz Efendimiz (SAV)'dir.

Kaynaklarda Âmir ibni Rebia (r.a)'un “Ben Resulullah (SAV)'i, oruçlu iken misvak kullandığını sayamayacağım kadar çok gördüm.” (Buhari, Savm: 27; Ebu Dâvud, Savm: 26; Tirmizî, Savm: 29) ifadesi geçmektedir. Bu durumda ise cevap çok açıktır. Oruçlu kimsenin misvak kullanması oruca mani olmamaktadır.

İbni Ömer (r.a) şöyle demiştir: “Oruçlu, günün başında ve sonunda misvak kullanır.” (Buhari, Savm 25)

Misvak kullanımının her ne kadar orucu engellemediği görülse de mezhep imamları detaylar hakkında bazı görüşler sunmuştur.

  • İmam Ebu Yusuf'a göre; oruçlunun su ile ıslatılmış misvak ve fırça kullanımı mekruhtur.
  • İmam-ı A'zam ile İmam-ı Muhammed'e göre ise oruçlunun su ile ıslatılmış misvak ya da fırça kullanmasında kerahet görülmemektedir. Oruçlu halde macunlu fırça kullanmada ise mutlak mânada kerahet vardır. Uzak durmak gerekir ancak, oruca da mani değildir.
Sonraki Haber