Oruçluyu iftar ettirmenin sevabı! İftar verme ile ilgili hadis ve ayetler

İster farz oruçlarda olsun ister nafilelerde oruçlu bir kimseyi iftar ettirmek çok sevaptır. Aç olan Müslüman bir kimseyi doyurunca kazanabileceğimiz ecri sizler için araştırdık. İşte iftar vermenin fazileti...

iftar vermenin fazileti

Karnı aç olan bir kimseyi doyurmak dinimizce ne kadar faziletli ise, Ramazan-ı Şerif gibi mübarek bir ayda fakiri doyurmak Allah (c.c) katında bir o kadar daha üstündür. Öyle ki aç olanın halini anlayabilmemiz için bizlere oruç ibadetini farz kılan Allah (c.c), Kuran-ı Kerim'de “…Onlardan hem kendiniz yeyin, hem de ihtiyacını gizleyen ve gizlemeyen fakirlere yedirin...” (el-Hac, 36) buyurarak paylaşmanın önemini dile getirmektedir. Paylaşım, birlik ve beraberlik denince ise akla ilk olarak Ramazan Ayı gelmektedir. Gariban ile varlıklının bir sofrada buluştuğu iftar masaları, insanların bir arada kaynaşmalarını sağlarken yardımlaşma ve cömertlik duygularını da hat safhaya çıkarır.

İftar ziyafetleri ve davetlerinin arttığı bu mübarek ayda her Müslümanın öncelikli olarak dikkat etmesi gereken şey; iyi bir davranış sergileyeceğim derken israfa girilmemesidir. Bu yanlış düşünceye kapılarak olan imkanları daha da zorlayarak kişi kendini müşkül bir duruma sokmamalıdır.

Öyle ki Efendimiz (SAV), bir yudum su, bir içim süt ya da tek bir hurmayla da olsa iftar verilebileceğini buyurmaktadır. (Ali el-Müttakî, VIII, 477/23714)

"Komşusu açken tok olarak yatan kimse bizden değildir." (Hakim, Müstedrek) hadisinden de yola çıkılacağı üzere az-çok demeden elde ne varsa o imkanlarla, aç olan Müslüman kardeşlerimizle beraber iftar yapmaya hassasiyet göstermeliyiz. Böylelikle de iftar ettirmenin sevabından da faydalanabiliriz. Ayrıca Efendimiz (SAV) bunun en alt sınırını bildirerek az bir şey ikram ederek kişiyi doyurduğunda da aynı sevabın elde edilebileceğini dile getirdiği bilinmektedir.

'İFTAR ETTİRENE' MELEKLERİN DUASI MÜJDESİ!

“Ramazan ayında kim helal kazancından bir oruçluyu iftar ettirirse, Ramazan’ın bütün gecelerinde melekler ona dua eder ve Kadir Gecesinde Cebrail Aleyhisselâm onunla musafaha eder (tokalaşır). Cebrail Aleyhisselâm kiminle musafaha ederse, onun kalbi incelir ve gözlerinin yaşı çoğalır.”

Ravi der ki:

“Ya Resulallah! Oruçluyu iftar ettirecek bir şeyi yoksa ne yapacak? Bana bildir” dediğimde:

“Bir avuç yiyecek de yeterlidir” buyurdu.

Ben, “Bir lokma ekmek de bulamazsa?” deyince:

“Birazcık su ile karıştırılmış süt ikram eder” buyurdu.

Ben, “Yanında o da yoksa?” deyince:

“Bir içim su” buyurdu. (et-Tergîb ve’t-Terhîb, 2:431)

ORUÇLUYU İFTAR ETTİRMENİN FAZİLETİ! AÇ OLANI DOYURMANIN SEVABI

Oruçlunun orucunu açacağı iftar vaktinde karnını doyurmanın sevabı ile ilgili Zeyd İbni Hâlid el-Cühenî’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur: “Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.” (Tirmizî, Savm 82)

HADİSİ ŞERİF: ...Bir oruçluyu doyurana Allâh-u Te’âlâ, benim havzımdan öyle bir şerbet içirir ki, cennete girinceye kadar bir daha susamaz.”(İbni Huzeyme)
Sonraki Haber