Kadınlar kooperatifle Lefke bezine can veriyor

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde kooperatif üyesi kadınlar, geçmişi 1900'lü yılların başlarına dayanan ve son dönemde açılan kurslarla yeniden canlandırılan Lefke bezi kullanarak gömlek üretimini sürdürüyor.

Osmaneli Kadın Girişimciler Kooperatifi üyeleri, "Lefke Bezi Dokuma Eğitim Projesi" kapsamında Osmaneli Kadın Girişimciler Konağı'ndaki dokuma tezgahlarında hazırlanan bezden peşkir, masa örtüleri, peştamal, iğne oyası ve kese ile otantik çanta gibi hediyelik eşyalar üreterek yurt içi ve yurt dışında pazarlıyor.

"Kadınlarımız Lefke bezine can verecek" sloganıyla Osmaneli Belediyesinin öncülüğünde yürütülen çalışmalarda, Kültür ve Turizm Bakanlığınca "Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri"ne alınan pamuklu Lefke bezinden gömlek üretimi projesi hazırlandı.

Yazın serin, kışın sıcak tutan, 1900'lerin başlarında başlayıp 1970'lere kadar yaygın olarak kullanılan Lefke bezi üretiminin pazar payının "Lefke gömleği" ile artırılması hedefleniyor.

İlçede, Osmaneli Kadın Girişimciler Konağı ile Halk Eğitimi Merkezi atölyelerinde bir süre önce başlatılan gömlek üretimine, kooperatif üyesi 22 kadın tarafından devam ediliyor.

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, Lefke bezi dokumacılığında önemli bir konuma geldiklerini, verilen eğitimler sonucunda bezi tekrar üretmeyi başardıklarını ve seri üretime dönüştürdüklerini söyledi.

YURT DIŞI HEDEFİ

Ürünün yurt dışındaki pazar payını değinen Şahin, şöyle konuştu:

"Doğal ürünleri özellikle yurt içi olduğu kadar yurt dışına da vermeyi planlıyoruz. Çünkü modacılar anlamında da değerli bir ürün. Dolayısıyla artık yavaş yavaş yurt dışında bilinen bir ürünümüz Lefke bezi. Belli girişimciler vasıtasıyla kooperatifimiz kanalıyla Fransa, Almanya, Hollanda gibi ülkelere de tekstil dokuma olarak veriyoruz ama bundan sonrası için bu dokumaları işlenmiş ürün, gömlek olarak hem kadınlar için hem erkekler için giysiyi verme şansını da elde edeceğiz."

USTALIK İSTEYEN İŞ

Osmaneli Halk Eğitimi Merkezi usta öğreticilerinden Emine Çiftlikli ise Osmaneli Belediyesi ile işbirliği yaparak kurslar düzenlediklerini belirtti.

Kooperatif üyeleriyle Lefke bezi ürettiklerini anlatan Çiftlikli, şunları kaydetti:

"İstenilen ürünü tasarlamaya başladık. Zaten kadın giyimi üzerine üretim yapıyorduk. Şu an günümüze uyarlıyoruz, eskiyi yeniliyoruz. El dokuması olduğu için daha muntazam şekilde biçip tek tek tel alıyoruz. Normal bir kumaşa uyguladığımız işleri Lefke bezine yapamıyoruz. Daha ustalık isteyen bir iş. İstenilen sipariş adedini yetiştirebiliyoruz. Günlük 30 civarında gömlek çıkarma kapasitemiz var. Atölyemizin şartları buna uygun."

Sonraki Haber