OsmanIyelI kadınlar kooperatifle güçlendi
Köylüler, manda yetiştiriciliğinin geliştiği köylerinde ‘Ürünlerimizi nasıl değerlendirebiliriz?’ dediler ve kooperatif kurdular. Manda sütünden ürettikleri ürünleri, kooperatif aracılığıyla satılmaya başlandı. Kooperatif üyesi Fatma Öcal, kooperatif sayesinde daha da güçlendiklerini kaydetti.
Osmaniye’nin Kadirli ilçesi Kümbet Köyü kadınları, kurdukları kooperatifle hem ürettikleri ürünleri daha rahat pazarlıyorlar hem de aile bütçesine katkı sağlıyorlar.
Kümbet köyünde 200 yıldır manda yetiştiriliyor. Hemen hemen her evde birkaç manda bulunuyor. Köyde şu anda 300 manda var. Kadınlar ilk iş olarak mandalara bir çoban tutmuşlar. Köylünün gelir kaynağı da mandadan. Süt, yoğurt, yağ, kaymak, peynir… Ürünlerini önceden pazarda satan girişimci kadınlar, İlçe Tarım Müdürünün önerisi ve desteğiyle kooperatif kurdular ve ürünlerini artık kooperatif yerleşkesinde daha kolay satmaya başladılar.
‘BİR ARAYA GELDİK KARAR VERDİK’
Kümbet Köyü Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sevgi Ayas, “Baktık üretiyoruz, ürünlerimizi en iyi şekilde değerlendirmek için kadınlarla bir araya geldik. İlçe Tarım Müdürüyle görüştük, bize kooperatif kurmamızı önerdi. Araştırdık ve kooperatifimizi arkadaşlarımla birlikte kurduk. Coğrafi alana baktık, neler üretebiliriz, dedik. Elimizde 200-250 yıldır bu bölgede yetiştirilen mandalarımız vardı. Mandanın değerli bir sütü var, pazar alanı oluşturmaya çalıştık. Talep geldi, zaten manda sütünü satıyorduk, şimdi derli toplu satmaya başladık. Süt ürünlerinden peynir, yoğurt, yağ yapmaya ve marketlere vermeye başladık. Kaymakamımız da bu bulunduğumuz arsayı bize tahsis etti, meramızın düzenlenmesine yardımcı oldu. Süt toplama merkezi hibe olarak verildi, Tarım İl Müdürlüğümüz çok güzel bir proje yaptı, bizi destekledi, hayallerimiz kısa sürede gerçekleşmeye başladı.” diye konuştu.
EĞİTİM DE ALIYORLAR
Kadınlar, tarım ve hayvancılık eğitimi de alıyorlar. Geçen ay, mantar yetiştiriciliği kursunu bitirdiler, sırada süt ve süt ürünlerini işleme, sürü yönetimi ve sera eğitimleri var.
Ayas, kadınların daha sorumlu olduğunu da belirterek şöyle devam etti: “Sabah 03.00’te kalkıyoruz, bütün işleri sabah ezanına kadar bitiriyoruz. Eşlerimize ‘kooperatif kuracağız’ dediğimizde ‘şu kooperatif battı, şu sorunu yaşadı’ dediler. Ama biz daha bir şevkle işimize sarıldık ve başardık.”
‘İŞLETMEMİZİ BÜYÜTECEĞİZ’
Kooperatif yöneticilerinden Fatma Öcal da kadınların birleşerek neler başardığını gösterdiklerini, kooperatif sayesinde daha da güçlendiklerini ve ekonomik özgürlüklerini kazandıklarını kaydetti. Öcal, "Bu işe başladıktan sonra para kazandık, çevremiz bize farklı bakmaya başladı. Kısaca bu işten sonra mutlu olduk.” dedi.
Hatice Ayas da "Manda, uzun ömürlü bir hayvan, inekler gibi hasta olmuyor. Çukurova sıcak, inekler çabuk hastalanıyor, mandalar ise sürekli suya girdikleri için hastalıkları çok az. Bundan önce her evde bir camız vardı, camız ürünlerini yemek için kullanıyorduk, şimdi ise manda kaymağı, yoğurdu, peyniri derken önümüzdeki dönem bir mandıra kurarak, işletmemizi büyüteceğiz.”