İşte Osmanlı mutfağının birbirinden lezzetli ve şaşırtan yemekleri
Osmanlı sofraları, hem görsel hem de lezzet olarak tam bir şölendi. Osmanlı mutfağı, birçok farklı yemeği içermektedir. Bunların arasında, çorbalar, mezeler, pilavlar, et yemekleri, sebze yemekleri, tatlılar ve içecekler vardır. Peki Osmanlı mutfağının en lezzetli ve meşhur yemekleri nelerdi?
Osmanlı saray mutfağının meşhur yemekleri! Dünyaca ünlü Osmanlı mutfağının şaşırtan yemekleri neler?
Osmanlı saray mutfağı Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Peki Osmanlı mutfağının en lezzetli yemekleri hangileri? İşte Osmanlı mutfağının birbirinden lezzetli yemekleri.
Osmanlı mutfağı; Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika gibi bölgelerden harmanlanarak oluşturduğu geniş mutfağı ile dünyaya açılmıştır.
OSMANLI MUTFAĞI
Osmanlı mutfağı Osmanlı dönemindeki mutfak kültürüdür. Kökeni Selçuklu mutfağına dayanır. Osmanlı Mutfağı'nı, Osmanlı saray mutfağı ve Osmanlı halk mutfağı şeklinde ikiye ayırmak doğru olacaktır. Halk mutfağı, saray mutfağı kadar gösterişli olmamasına rağmen lezzet ve çeşitlilik yönünden oldukça zengin bir menüye sahip olmuştur.
Osmanlı mutfağının en meşhur yemekleri arasında ise kebap, döner, baklava, börek, pilav, dolma ve köfte gibi yemekler yer almaktadır.
Osmanlı mutfağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra da varlığını sürdürmüştür. Günümüzde Türkiye'de birçok restoran ve yeme-içme mekanı, geleneksel Osmanlı yemeklerini sunmaktadır.
İŞTE OSMANLI MUTFAĞININ BİRBİRİNDEN LEZZETLİ MEŞHUR YEMEKLERİ
1.BABAGANUŞ
Osmanlı saray mutfaklarından günümüze ulaşan bir diğer lezzet babaganuş. Özellikle Hatay yöresinde yapılan babaganuş yanına dilimlenen ekmekle tüketildiğinde bir ana yemek olmaktadır.
2.HUMS LOKMASI
Çayın yanında ya da yemeklerin yanında tüketebileceğiniz hums lokması; kuş üzümü, çam fıstığı ve nohut etmesi ile oluşmaktadır. İsteğe göre tarçın da eklenebilir.
3.HİBEŞ
Osmanlı saray mutfaklarının vazgeçilmez lezzetlerinden biride hibeştir. Tahin ve limonla hazırlanan hibeş, salata sosu, meze olarak kullanılır ve yemeklerin yanında sıklıkla tercih edilir.
4.MAHMUDİYYE
Tarçın, karanfil ve kayısı gibi malzemelerin bir araya gelmesi ile yapılan mahmudiyye, rezaki üzüm ve bademli bir yahni çeşididir.
5.KİRDE KEBABI
Üst üste dizilmiş kreplerle hazırlanan ve içerisine kuşbaşı etle lezzetlendirilen kirde kebabı günümüze kadar ulaşılan lezzetlerden biridir.
6.NEMSE
Osmanlı mutfaklarının bir diğer atıştırmalık lezzeti ise nemsedir. Tavuk ya da peynir malzemesiyle doldurulan iç harcı sabah kahvaltılarının yanına vazgeçilmez bir lezzet.
7.KAVUN DOLMASI
Sultanların özel günlerinde yapılan ve göz dolduran kavun dolması, Osmanlı saray mutfağının en önemli yemeklerinden biridir.
8.PİRUHİ
Mantı gibi görülen ama içerisinin peynirle dolu olduğu bir çeşit hamur yemeğidir. Günümüzde bol tereyağı ile harmanlanan piruhin Osmanlı mutfağının sevilen yemeklerindendir.
9.KABAK KALYESİ
Osmanlı saray mutfağının özellikle yaz aylarında tükettiği kabak kalyesi, bir çeşit sebze yemeğidir.
10.VİŞNELİ YAPRAK SARMASI
Günümüzde de yapılmaya başlayan fakat lezzeti Osmanlı mutfağına dayanan vişneli yaprak sarması, mayhoş tadıyla en sevilen yemekler arasında yerini alıyor.
11.FODULA
Dana etinin çavdar ekmeği ile buluşmasıyla ortaya çıkan fodula, Osmanlı saray mutfağının özel yemeklerinden biridir.