Osmanlı sarayında aşure nasıl yapılırdı? Padişahların ağzına layık aşure tarifi...

İslam dininde Hicri takvime göre her yıl Muharrem ayının onuncu gününde tüm evlerde aşure kazanları kaynamaya başlar ve aşure geleneği nesillerdir devam ettirilen bir gelenek olarak bizlerle sürer gelir. Osmanlı sarayında aşure nasıl yapılırdı? Padişahların ağzına layık aşure tarifi...

10 Muharrem “Aşure Günü”nde en az on çeşit malzemeden oluşan aşurenin pişirilerek eşe-dosta, fakirlere dağıtılması Nuh peygamberin sünneti olarak kabul edilmiş ve bu sebeple de Aşure Günü tarih boyunca, kutsal bir gün olarak çeşitli şekillerde kutlanmıştır. Osmanlılarda bu günde aşure yapılıp dağıtılması gerek halk arasında gerekse saray ve devlet ricali arasında da görülmekte ve buna özen gösterildiği anlaşılmaktadır.

Aşure Günü kutlamaları, saraydan başlamak üzere halk tabakası- na kadar uzanan Osmanlı sosyal hayatını canlandıran; birlik, beraberlik ve dayanışma duygularını kuvvetlendiren bir gelenek olarak varlığını sürdürmüştür.

Bilindiği gibi, tarih boyunca bütün Müslüman milletler tarafından çeşitli şe- killerde kutlanagelmiş olan 10 Muharrem Aşure Günü’nde gerçekleştiğine inanılan çeşitli tarihî olaylar vardır. Bunlardan en yaygın inanış, Nuh (as.)’ın gemisinin bu günde Cudi Dağı tepesine oturduğu ve inananların kurtulduğu, bu sebeple şükür orucu tutulduğu şeklindedir. Aşure de Nuh tufanının bitiminde gemideki yolculara, kilerde kalan son yiyecekler bir araya getirilerek yapılmıştır ve kurtuluşun kutlandığı son yemekte yenilen kırk türlü malzemeyi içermektedir. Aşure pişirilmesi Nuh Peygam- ber’in sünneti olarak herkesçe kabul olunmuş ve İslam’ın ortaya çıkmasından sonrada buna uyulmuştur.

SARAY AŞURESİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER

  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı fasulye
  • 3 adet karanfil
  • 20 adet kuru kayısı
  • 1 kase sarı üzüm
  • 10 adet kuru incir
  • 1 kase kuş üzümü
  • 1 orta boy elma
  • 2 adet portakal kabuğu rendesi
  • 2 su bardağı süt
  • 1, 5 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2-2, 5 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1 avuç çiğ badem
  • Yarım çay bardağı Gül suyu

ÜZERİ İÇİN;

  • Çiğ badem
  • Toz Antep fıstığı
  • Fındık
  • Nar tanesi
  • Kavrulmuş susam
  • Kuru incir
  • Kuru kayısı
  • Gül suyu
  • Kavrulmuş fıstık

SARAY AŞURESİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

  1. Aşurelik malzemelerimiz geceden ayrı ayrı tencerelerde üzerlerini geçecek kadar su ekleyerek kaynatılır.
  2. 5-6 dakika sonra ocaktan alınıp, üstü kapalı ertesi güne kadar bekletilir.
  3. Nohut Ve fasulyemiz iyice haşlanır, buğdayımızda çatlayana dek kısık ateşte pişirilir.
  4. Bu işlemler sonrasında Aşureliklerimiz birleştirilerek üzerini geçecek kadar sıcak su dökülür.
  5. Pirinç ve incecik doğradığımız elmamız da ilave edilir.
  6. Ayrı ayrı kaplarda incirlerimiz ve kayısımız haşlanır. Yumuşadıkların da sularını süzüp aşureye katılır.
  7. Önceden ıslattığımız üzümlerimiz ve bademlerimiz ilave edilir. Sütümüzün içerisinde nişastamız iyice çırpılıp karışıma katılır.
  8. Minik bir cezvede karanfiller 1 su bardağı suda haşlanıp aşuremize suyuyla beraber dökülür.
  9. En son şekeri, balı Ve portakal kabukları katılarak kısık ateşte ara ara karıştırılarak pişirilir.
  10. Kıvamı gelen aşuremiz Ocaktan alınıp, üzerine Gül suyu dökülür. 2-3 saat kazanda bekletilen aşure servis kaselerine alınır.

Kaynak: dergipark.org.tr

Sonraki Haber