Osmanlı tarihine ışık tutuyor: Künhü’l Ahbar’ın yeni baskısı tanıtıldı

Osmanlı tarihi açısından önemli bir kaynak olarak gösterilen Gelibolulu Mustafa Âli’nin 1592 yılında yazımına başladığı Dünya ve Osmanlı tarihi kitabı Künhü’l Ahbar yeniden basıldı. Suat Donuk tarafından hazırlanan eserin editörlüğünü Derya Örs, son okumasını ise Göker İnan yaptı.

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı (TYEK) tarafından, Gelibolulu Mustafa Ali'nin, 10 farklı nüshası incelenerek tenkitli neşri tamamlanan "Künhü'l-Ahbar" adlı eserinin tanıtımı Rami Kütüphanesi'nde yapıldı.

Toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy “Başkanlığımız, kadim tarihimiz boyunca her alanda edindiğimiz bilgi ve birikimimizi koruyan, muhafaza eden, yaşatan ve gerek bugüne ulaştıran gerekse yarına aktaran bir hafızadır. Yapay zekanın çoktan telefonlarımızda yerini aldığı günümüzün bilgi ve teknoloji dünyası, kâğıt ve mürekkepten bir temel üzerinde yükselmektedir. İşte biz bu muazzam temele 'yazma eserler' diyoruz.” dedi.

‘MEDENİYET HAFIZAMIZI DİRİ TUTACAĞIZ’

Bugün hayranlıkla takip edilen teknolojik ve bilimsel gelişmelerin büyük kısmının yüzlerce yıl önce Türk-İslam medeniyetinde doğduğunu vurgulayan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunu asla unutmamamız gerekiyor. Unutturmak için devlet politikası düzeyinde çalışmalar yapanların, insan medeniyetine dair her şeyi kendine mal etme çabasında olanların varlığı hepimizce malum. 'Türklere önce kendi tarihini unutturmamız, manevi değerlerinden uzaklaştırmamız gerek.' fikrini dillendiren askeri, dini ve siyasi liderler, bürokratlar dün de vardı bugün de var. Açık açık söylediler, söylüyorlar. Biz ise büyük Türk düşünürü Farabi'nin öğüdünü tutup, uzun konuşanı kısa dinleyeceğiz. Onların sloganlarına ve parlak söylemlerine değil gerçeklere kulak verip o gerçekleri ayakta tutmak için çalışacağız. Özümüze sahip çıkacak, kadim medeniyet hafızamızı diri tutacağız.”

OSMANLI TARİHÇİLERİNİN BAŞVURU KAYNAĞI

1000 sayfalık bir hacmi bulunan kitap, dört bölümden oluşuyor. İslam Ansiklopedisinde yer alan bilgilere göre; ilk bölüm Hz. Âdem’den Hz. Yusuf’a kadar olan peygamberler ve hanedanlar tarihini içeriyor. İkinci bölümde Hz. İsa ve Hz. Muhammed’e kadar olan peygamberler tarihini, ilk sahabelerin ve 7. yüzyılın önemli şahsiyetlerinin biyografilerini, on iki imamın hayatını, İran ve Ptoleme hanedanları tarihine yer veriliyor.

Eserin üçüncü bölümünde Emevî ve Abbâsîler dahil pek çok Müslüman hanedanın tarihi anlatılırken, dördüncü bölüm başlangıçtan 1596 Eğri seferine kadar olan Osmanlı tarihini içine almaktadır. Bu son bölümde ayrıca devlet adamları, âlim ve şairlere ait uzun biyografiler, Osmanlıların aslı, etnolojileri ve idarecilerinin durumuyla ilgili bağımsız kısımlar da bulunmaktadır.

Künhü’l Ahbar’ın yazmaları, eserin değişik bölümleri halinde Türkiye, Mısır ve Avrupa kütüphanelerinde bulunmaktadır. İstanbul’da sonu itibariyle tam olan nüshalar Nuruosmaniye (nr. 3409), Topkapı Sarayı Müzesi (III. Ahmed, nr. 3083) ve Süleymaniye (Hâlet Efendi, nr. 598) kütüphanelerinde mevcuttur.

Sonraki Haber