ÖSYM'nin ‘Kozmik Oda'sı! Yüzlerce sınavın soruları burada hazırlanıyor
ÖSYM'nin sınav soruları, yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı odalarda hazırlanıyor. Akademisyenler, x-ray cihazları ve el dedektörleriyle arandıktan sonra el ve yüz okuma sistemlerinden geçerek içeriye alınıyor.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) sınav soruları, kurumun gizlilik sözleşmesi imzaladığı yazarlar tarafından "kırmızı alan" adı verilen, yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı yerde hazırlanıyor.
YÜZ TARAMASI YAPILIYOR
Sınav güvenliğinin sağlanması için soru yazarları, yanlarında hiçbir materyal olmadan x-ray cihazları ve el dedektörleriyle arandıktan sonra avuç içi tarama ve yüz okuma sistemlerinden geçerek kırmızı alana alınıyor. Akademisyenlerin, cep telefonu, şarj aleti, kulaklık, kumandalı anahtar ve hatta elektronik sigara gibi eşyaları ile bu alana girişlerine izin verilmiyor. Bu cihazların, kırmızı alanın dışındaki özel dolaplarda muhafaza edilmesi zorunlu tutuluyor.
SORULARA SIKI DENETİM
"ÖSYM'nin kozmik odası" olarak tarif edilen "kırmızı alan" hakkında bilgi veren ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, "Kırmızı alanda, akademisyenlerimizin günün hangi saatinde içeri girdiğinin takibini yapıyoruz. Bu alanda akademisyenlerimiz, günün çeşitli zamanlarında sorularını yazıyorlar. Diğer akademisyenler de en az 5-6 denetimden geçirdikten sonra 'sorulabilir' onayı verdikleri sorular, soru bankamıza atılıyor" ifadelerini kullandı.
MATBAA SÜRECİ 7/24 TAKİP EDİLİYOR
Baskıların yapıldığı matbaa ve elektronik sınav ortamlarının da 7/24 esasına göre emniyet güçlerinin desteğinde korunduğunu ve izlendiğini aktaran Ersoy, "Sınavların hazırlandığı ortamlarda görev alan tüm personel, hazırlık süresinin başında girdikleri kapalı ortamlardan sınavların tamamlanması sonrası çıkabiliyor. Kapalı ortamlarda geçirilen bu süreler ortalama 10 gün olup; YKS ve KPSS'de 45 güne kadar çıkıyor" dedi.