Havuza girerken tadınız kaçmasın!
Yaz sezonu açıldı. Otel ve sitelerin havuzlarının bakımı da ayrı bir önem taşıyor. Güvenlik ve hijyen baş mesele. Havuzların elektrik aksamı ve su sirkülasyonu kontrol edilmeli. Havuzların ilaçlanması da önemli. Hijyen ilaçlarının azı da fazlası da zararlı…
Yaz ayının başlamasıyla birlikte sitelerde ve otellerde havuzlar, işletilmeye başladı. Bu konuda hem işletme yetkililerine hem de kullanıcılara önemli görevler düşüyor. Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, havuz bakımı, temizliği ve güvenliği konusunda uyarılarda bulundu, alınacak önlemleri tek tek sıraladı. Atmaca, “Havuz kaynaklı mikrobik hastalıkları önlemek adına, havuz hijyeni ile ilgili önlemler, şimdiden alınmalı.” dedi.
VAKUMLARA DİKKAT
Prof. Dr. İbrahim Atmaca, hem hijyenik hem de güvenli havuz kullanımı için yılda bir kez yapılması gereken bakımların, geç kalınmadan bu dönemde yapılması gerektiğini belirtti. Atmaca, bakımlarda yapılması gerekenleri şöyle anlattı:
“Ana bakımlar oldukça önem arz ediyor. Burada en önemli konu geçtiğimiz yıllarda da rastladığımız bir kaza var. Çocukların vakum borularına ayaklarının sıkışması şeklinde. Havuzlarda iki nokta var aslında. Vakum nozul dediğimiz ve yüzeye yakın noktada konumlandırılmış ve her akşam havuz operatörünün havuz dibini sürümesi için hattı bağladığı bir vakum noktası var. Bu kapağın yerinde olması ve sıkı bir şekilde, kapalı halde durması önemli. Bakımlarda bunların kontrol edilmesi gerekiyor.
“Bir diğeri ise havuz suyu sürekli devridaim yapan sirküle edilen sudur. Bu su, dipte vakum boruları ile emilir. Buralarda yüksek vakum var. Bu vakum boruları oldukça dar. Bunların üzerinde 25 santimlik bir menfez vardır. Bu menfezin kırılmamış olduğu, stabile olduğu, sağlam olduğu ve yerinde olduğunun muhakkak kontrol edilmesi lazımdır. Bu menfez kapakları olmazsa özellikle çocukların ayaklarının o yüksek vakumda, o borulara sıkışma riski söz konusudur.
FİLTRELER TEMİZLENMELİ
“Ana bakımlarda gerek havuz süpürgesinin bağlandığı vakum nozulunun kapaklarının sağlam olduğu, gerekse dip emiş borularındaki menfezlerin sağlam ve yerinde olduğu muhakkak kontrol edilmelidir. Bakımlarda tek konu bu vakum hatlarındaki önlemler değil. Çünkü suyun şartlandırıldığı ve dezenfeksiyonun yapıldığı sistemler söz konusu. Bunların sezon boyunca çalışır vaziyette kalması için ana bakımlarda kontrolün yapılması gerekiyor. Bu sistemlerde çeşitli filtreler var. Bu filtreler gerekirse temizlenmeli, değiştirilme zamanı gelmişse değiştirilmelidir.
TOPRAKLAMA DOĞRU YAPILMALI
“Bunun dışında pompalar. Bunların sağlıklı çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli. Bu pompalardaki bakım, özellikle enerji verimliliği açısından da önem arz ediyor. Bunun dışında bir de havuzlarda elektrik aksanları söz konusu, topraklanmanın doğru yapılıp yapılmadığı önemli. Kaçak akımla ilgili rölelerin çalışır vaziyette olup olmadığı kontrol edilmeli. Ana bakımları bu dönemde havuz işletmeye alınmadan önce temizlenip doldurulmadan önce yapıldığı zaman sezon boyunca havuzların hem hijyenik hem de sağlıklı koşullarda çalıştırılması söz konusu olacaktır.”
RASTGELE KLOR TEHLİKESİ
Prof. Dr. Atmaca, kontrolsüz kullanılan kimyasalların insan sağlığı ve çevre açısından büyük rikler taşıdığını da belirtti. Atmaca, kimyasal kullanımın insan insiyatifinden çıkarılması gerektiğini belirtti. Atmaca, şöyle konuştu:
“Yeterinden az kimyasal kullanımı hijyen bakımından büyük bir sorun ama gerekenden fazla kullanılmasının da bir takım sakıncaları var. Neticede kimyasalın hem insane hem çevreye hem de işletme ekonomisine zararı var. Onun için temel önerimiz; kesinlikle kimyasal kullanımı havuzlarda insan insiyatifinden çıkarılmalı. Bu nedenle otomatik dozajlama ve kontrol sistemlerini muhakkak öneriyoruz.
“Kimyasallar muhakkak kapalı, kontrollü, kuru ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir. Oluşabilecek kimyasal buharların solunması son derece tehlikeli olduğundan depolamanın yapıldığı ortamlar çok iyi bir şekilde havalandırılmalıdır. Havuzların kullanıma açıldığı dönemde de havuz tabanının temizliğinin her gün, havuz duvarlarının temizliğinin ise haftada en az bir kez yapılması gerekmektedir.”
Atmaca son olarak, havuzları kullanacak olanların da kesinlikle kişisel bakım ve temizliklerini yapmış bir şekilde havuza girmesi geretiğini ifade etti.