Otizmli genci 8 dakika darp etti! Mahkemeden elini kolunu sallayarak çıktı

Yüzde 94 otizmli Efe K.’ye, bakıcı Ali K. tarafından 8 dakika boyunca eziyet edilmesi olayında mahkeme Ali K.’ye ‘basit yaralamadan’ bir yıl hapis cezası verdi. Mahkemenin verdiği cezayı müşteki avukatları, Efe K.’nin ailesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı az buldu, üst mahkemeye taşıdı

Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan engelli bakım merkezinde yüzde 94 otizm engelli olan Efe K. (20), 25 Ocak’ta bakıcısı Ali K. tarafından 8 dakika boyunca darp edildi. Olayı haber alan gencin ailesi bakıcı Ali K. hakkında şikayetçi oldu. 7 Nisan’da hazırlanan bilirkişi raporunda, bakıcının elinde bulunan ip vb. şeye bağlı anahtarlar olduğu değerlendirilen nesneyi kaldırarak ‘kafanı kırarım senin’ dediği ve gencin karnına yumruk attığı, kafasına baskı yaparak üzerine oturduğu, karnına dizi ile basarak 3 kez yumruk attığı” tespitine yer verildi.

Bakıcı Ali K., hakkında hazırlanan iddianame Mersin 18'inci Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede Ali K.'nin 'Beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak kişiye karşı basit yaralama' suçundan cezalandırılması istendi. Davanın karar duruşması dün Mersin 18'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkemede sanık Ali K. ve Efe K.'nin yakınları ve taraf avukatlar salonda hazır bulundu. Tarafları dinleyen mahkeme, sanık Ali K.'ye 'Beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak kişiye karşı basit yaralama' suçundan 8 ay hapis cezası verdi. Suçun yüzde 94 engelli kişiye karşı olması nedeniyle yarı oranında artırıma gidilerek 12 aya yükseltildi.

KARAR HUKUKA AYKIRI

Darp edilen gencin avukatları mahkemenin kararına itiraz etti. Avukatlarından Alptuğ Bilgili, duruşmanın ardından adliye önünde basın açıklaması yaptı. Efe K’nin yüzde 94 otizm engelli olduğunu belirten Bilgili, sanığın eziyet ve silahla tehdit suçundan cezalandırılmasını istediklerini ancak ‘basit yaralama suçundan’ ceza verildiğini söyledi. Bilgili, “Netice olarak sanık bu suçtan dolayı cezaevine girmeyecek. Kararın hukuka aykırı olduğu düşüncesindeyiz. Karara karşı her türlü hukuk yoluna müracaat edeceğiz. İnşallah artık ülkemizde böyle olaylar yaşanmaz. Yaşansa bile cezasız kalmaz. Bu, tam bir ceza değil açıkçası.”

Avukatlardan Mavi Özge de kamera kaydı görüntülerinde 8 dakika boyunca Efe’nin darp edildiğini söyledi. Özge, “Geçen yıl da Efe’nin gözünde morluk oluşmuş. Olayın sürekli ve sistemli olduğunu düşünüyoruz. Basit yaralamadan cezalandırılmasını kesinlikle uygun görmüyoruz. Bu suç eziyet kapsamındadır. Karara itiraz edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

‘ÇOCUKLARIMIZIN DA GÜVENDE YAŞAMA HAKLARI VAR’

Avukatların açıklamasının ardından söz alan Mersin Otizm ve Özel Çocuk Anneleri Derneği Başkanı Nazmiye Yaman davanın takipçisi olacaklarını belirterek “Kime güveneceğiz?” dedi. Nazmiye Yaman davaya ilişkin şu sözleri kullandı: “Maalesef bu tarz olaylar Türkiye genelinde yaşanıyor. Bu tarz davalarda genellikle 2-3 bin TL gibi para cezaları ya da 8-10 ay gibi hapis cezaları veriliyor. Böylece sanık elini kolunu sallayarak gezmeye devam ediyor. Engelli çocuklar önemsenmeyecekse, biz kime güveneceğiz? Yaşam kaliteleri ne olacak? Bizim çocuklarımızın da diğer çocuklar gibi yaşam hakları var. Mutlu, sağlıklı güvende yaşamak istiyorlar. Sonuna kadar ailemizle birlikteyiz.”

‘AİLELERİN ENDİŞESİNİ DERİNLEŞTİRDİ’

Otizm Konfederasyonu da davaya ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada, olayın çocuklarını başkalarının bakımına emanet etmek zorunda kalacak ailelerin endişelerini daha da derinleştirdiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Bu olay, yalnızca Efe K.'nin değil, benzer durumda olan birçok otizmli bireyin de savunmasız ve tehlike altında olabileceğini gösteriyor. Ailelerin bu tür bakım merkezlerine güveni, yaşanan şiddet olaylarıyla ciddi şekilde sarsılıyor.

“Yetkililerden beklentimiz, adalete olan inancımızı zedelemeyecek şekilde bu olayı hızla ve adil bir biçimde soruşturup sonuca ulaştırmalarıdır. Bu, yalnızca adaletin sağlanması için değil, aynı zamanda ailelerin güven duygusunu yeniden inşa etmek için de gereklidir.”

BAKANLIK DA CEZAYI AZ BULDU

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, Mersin'de çalıştığı özel merkezdeki otizmli genci darbeden bakıcının yargılandığı davada verilen 12 aylık cezayı az bulduğu, karara itiraz ederek bakıcının tutuklanması için bir üst mahkemeye başvuracağı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın talimatı üzerine Bakanlık davaya müdahil oldu. Bakıcının "basit yaralama" değil, "eziyet" suçundan yargılanmasını talep eden Bakanlık, şahsın tutuklanmasını da istedi. “Eziyet" suçundan cezalandırılmaya yönelik şartlar oluşmadığı gerekçesiyle talep reddedildi. Bakanlığın cezayı yeterli bulmadığı, karara itiraz ederek bir üst mahkemeye başvuracağı öğrenildi.

Sonraki Haber