Üretim Avrupa ayarında pazar yerlerde sürünüyor

Otomotiv sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planını (OSEP) açıkladı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, “AB pazarında 2022 yılında benzinli araçların pazar payı yüzde 36’ya gerilerken, alternatif enerjili araçların toplam pazar payı yüzde 45’i aştı.

Elektrikli araçların payı bu oranın içinde yüzde 12’ye ulaştı. Türkiye’de halen elektrikli araçların pazar payı henüz yüzde 1 civarında.” dedi. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu ise, “En iyi teknolojilerin uygulanması ve çevresel performansımız, Avrupa’daki tesisler ile yarışır durumda. Son 4 yılda ortalama araç başına kapsam 1 ve kapsam 2 sera gazında yüzde 27.5 düşüş sağlandı. OSD üyesi tesislerde atıkların geri kazanım oranı yüzde 99’a ulaştı. Sürekli iyileşme prensibi ile yeni yatırımlara devam ediyoruz.” bilgisini verdi.

'YARIŞI KAYBETMEYELİM'

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğünde TAYSAD ve OSD’nin katkılarıyla hazırlananan rapor, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, TAYSAD Başkan Yardımcısı Berke Ercan, OSD Başkanı Eroldu ve OİB Sürdürülebilirlik Komitesi Üyesi Kemal Yazıcı ile ihracatçıların katıldığı basın toplantısında kamuoyuna duyuruldu. Verilen bilgilere göre OSEP, altı başlık halindeki hedeflerden oluşuyor: 1-Farkındalık, 2-Mevcut Durum Tespiti, 3-Yeşil Dönüşüm için Finansa Erişim ve İş birlikleri, 4- Çevresel Etkilerin Azaltılması ve Döngüsel Ekonomiye Geçiş, 5-Çevreci Araçlar için Yeni Teknolojilere Geçiş ve 6-Sosyal Sürdürülebilirlik.

Çelik hedeflerin beş yılda tamamlanacağını belirterek, “Hali hazırda AB, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile Sürdürülebilirlik konusundaki sınırlarını belirledi. Türkiye otomotiv sektörünün ise rekabette ayakta kalabilmek için bu dönüşümün güçlü bir parçası olması gerekiyor. En büyük pazarımız olan Avrupa’yı kaybetmemek ve rekabet gücümüzü korumak için yeni teknolojilere ve elektrikli araçlara yatırım yapmalıyız.” mesajı verdi.

'HIZLI HAREKET ETMELİYİZ'

TİM Başkanı Gültepe de, “En büyük pazarımız Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat dahilinde adımlarını hızlandırıyor. Yeşil dönüşümümüz kritik önem taşıyor. Bu anlamda yerli otomobilimiz olan TOGG, aynı zamanda Türk otomotiv sektörünün yeşil üretim gücünü de gösteriyor. Otomotiv ihracatımızın büyümesi, cari denge açısından önemli.” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber