ÖTV'siz otomobil alımında yeni düzenleme! 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek

Engelli araçlarına yeni düzenleme bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre ÖTV muafiyetinden yararlanarak alınan araçların kullanımına ilişkin sınırlamalar getirildi.

Adalet ve İçişleri Bakanlıkları tarafından hazırlanan 'Araçların Satış, Devi̇r ve Tesci̇l Hi̇zmetleri̇ni̇n Yürütülmesi̇ Hakkında Yönetmeli̇kte Deği̇şi̇kli̇k Yapılmasına Dai̇r Yönetmeli̇k' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan yönetmelikteki değişiklik, 1 Ocak 2025 itibariyle geçerli olacak.

Engellilere yönelik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetiyle alınan araçlar için kullanım şartları yeniden düzenlendi. Buna göre, “Engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılan ve ÖTV’den muaf olarak alınan aracın yalnızca engelli kişi tarafından kullanılması gerekir” ibaresi araç tescil kayıtlarına işlenecek.

Yönetmelikte yapılan yeni değişiklikler şu şekilde sıralandı;

BELGE ALINACAK

Düzenleme kapsamında, engelli aracının, engelli kişi araçta olsa dahi, engelli olmayan kişiler tarafından kullanılabilmesi yalnızca yetkili kurum veya kuruluşlardan alınacak belge ile mümkün olacak. Belge olmaması durumunda, aracın engelli olmayan kişilerce kullanılması yasaklandı. Bu kuralın ihlali halinde, durumun tespit edildiği yerdeki defterdarlığa bildirim yapılacağı belirtildi.

KAYITLARA GEÇECEK

Araç sahibinin birinci derece kan ve kayın hısımları, kardeşleri, eşi, ya da noterce düzenlenmiş iş akdiyle istihdam edilen sürücüler arasından en fazla iki kişinin ismi tescil kayıtlarına işlenecek. Bu kişilerin kimlik bilgileri, araç alımı sırasında vergi dairesi müdürlüklerine sunulan taahhütnameye dayalı olarak kayıtlara geçecek.

Buna göre engelli araçların tescilinde “Engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılan ve özel tüketim vergisinden müstesna olarak iktisap edilen aracın bizzat engelli tarafından kullanılması gerekmektedir” şeklinde şerh işlenecek.

ÜÇÜNCÜ KİŞİLERİN KULLANIMI YASAKLANDI

Yönetmeliğe göre 'söz konusu şerhi haiz araçların bizzat kullanılmaması veya araçta istisnadan yararlanan engelli olmaksızın kullanıldığının tespit edilmesi halinde tespitin yapıldığı yer defterdarlığına bildirim yapılacak. İstisnadan faydalanan engelli kişi araçta olsa dahi aracın engelli olmayan kişiler tarafından kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından belgelendirilmemesi halinde üçüncü kişilerin söz konusu aracı kullanmaları yasak olacak.'

Böylece yönetmelikle beraber engelli raporu ile ÖTV’siz alınan araçların, üçüncü kişiler tarafından kullanımı eğer gerekli belge yoksa yasaklanmış oldu.

NOTER TARAFINDAN YAPILACAK

Yönetmeliğe göre, "Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, satış veya devri yapılacak araçtan dolayı motorlu taşıtlar vergisi, gecikme faizi, gecikme zammı, vergi cezası ve trafik idari para cezası, 25/6/2010 tarihli ve 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Hizmetleri Hakkında Kanunun 30 uncu maddesine göre verilen idari para cezaları ile geçiş ücreti borcu ve taşıt üzerinde satış ve/veya devri kısıtlayıcı herhangi bir tedbir veya kayıt bulunmadığının ve trafikten çekilmiş veya çekilecek araçlar hariç olmak üzere aracın geçerli muayenesi ile aracı satış veya devir yoluyla alacak kişi adına satış ve devir tarihi itibarıyla geçerli olmak üzere zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunduğunun tespit edilmesi halinde noterler tarafından yapılır. Noterler tarafından yapılmayan her çeşit satış ve devir işlemleri geçersizdir.”

Sonraki Haber