OYAK’ın emekli üyelerinden temsil ve yönetim talebi
OYAK'ın emekli üyelerini temsil eden OYAD, Genel Müdürlük binası önünde basın açıklaması düzenledi. OYAD üyeleri temsil ve yönetime katılma hakkı talep etti.
Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK)’nun emekli üyelerini temsil eden Ordu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (OYAD); dernek üyesi emekli askeri ve sivil personelin katılımı ile 11 Kasım’da OYAK Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. OYAK’ta, emekli üyelerin de temsil hakkı olması gerektiği belirtilen açıklamada; “OYAK’ın sahibinin üyeleri olduğu, OYAK’ta emekli üyelerin de sahiplik ve yönetim organlarında temsil edilerek yönetime katılma haklarının bulunduğu” vurgulandı.
YILLIK KÂR PAYI DÜŞTÜ
Açıklamada; OYAK varlıkları ve kaynaklarının dış baskı ve yönlendirmeler yoluyla kullanılması, ekonomik faaliyetlerde ve sosyal hizmetlerde OYAK varlıklarının sahibi olan üyelerin menfaatlerinin önceliklendirilmemesi, OYAK varlıklarının gerçek değerlerinin altında hesaplanması nedenleriyle yıllık nema/kâr payının son yıllarda geçmiş yıllara göre düşük hesaplanması ve üyelerin OYAK rezervlerinin yeterince büyütülememesi yönünde eleştirileri öne çıktı.
OYAD Derneği Yönetimi, Derneğin kurulduğu 2021 yılından beri OYAK’taki sorunları, emekli üyelerin taleplerini ve şikayetlerini “ısrarlı itirazcı” doktrini çerçevesinde sürekli olarak işaret ederek ilgili OYAK yönetim organlarına ve Milli Savunma Bakanı’na ilettiklerini ancak ilgi gösterilmediğini söyledi.
NÖBET EYLEMİNE BAŞLAYACAKLAR
OYAK önünde sürekli nöbet tutarak iletişim çabalarını sürdüreceklerine belirten emekli askerler; OYAK Kanunu’nda emekli OYAK üyelerinin Daimi Üye oldukları yazmasına ve emekli üyelerin OYAK varlıklarının en az yüzde 43’ünün sahibi olduklarının ifade edilmesine rağmen, yönetim organlarında temsil edilmemesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.
OYAK Genel Kurulu’nun onayını gerektirmeyecek şekilde OYAK net varlıklarının yüzde 30’una karşılık gelen bir varlık satış, satınalma ve yatırım yapma yetkisinin OYAK Yönetim Kurulu’na ve OYAK Genel Müdürü’ne verilmesinin çok riskli bir yönetim anlayışı olduğu dile getirilen açıklamada; yıllık kâr payı/nema üzerinden her yıl yapılan yüzde 2,62 seviyesindeki masraf kesintisinin yönetim giderleri için çok fazla olduğuna işaret edildi.
Açıklamada OYAD’ın öncelikli talebinin “Emekli üyelerin OYAK yönetiminde temsil edilmesi, OYAK’ın varlık değeri olarak hakettiği yerlere gelmesi, OYAK’ın bağımsız bir şekilde sadece üye menfaatleri doğrultusunda yönetilmesi ve sahibi olan tüm üyelerinin memnuniyetini en üst seviyede sağlaması” olduğu kaydedildi.