Öyle bir püf noktası var ki pişerken balon gibi şişiyor! İçi yumuşacık dışı çıtır çıtır oluyor…
Hamur işleri arasında en sevdiğiniz ilk üçü sıralayabilir misiniz? Bu sıralamanın içinde börek varsa size harika bir tarifle geldik. Balon böreği kabarık görüntüsü ve lezzetiyle favorileriniz arasına girecek.
Evinizde az malzemeyle yapabileceğiniz balon böreği, pratik tarifiyle ön plana çıkıyor. Bu özel tarifi sürpriz misafirler geldiğinde dakikalar içerisinde hazırlayarak servis edebilirsiniz. Karşınızda puf puf kabaran, içi lezzetli balon böreği tarifi...
BALON BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler
- 3 tane hazır yufka
İç harç malzemeleri
- 5 tane orta boy patates
- 2 tane orta boy kırmızı soğan
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı karabiber
Sos malzemeleri
- 100 gram eritilmiş tereyağı
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 1 paket kabartma tozu
Üzeri için malzemeler
- 1 tane yumurta sarısı
- 1 tutam çörek otu ya da susam
Hazırlanışı
- Derin bir tencerenin içerisine su koyun ve patatesleri birkaç parçaya bölerek haşlayın. Su kaynama derecesine geldiğinde içine yarım çay kaşığı tuz atın.
- Haşlanan patatesleri süzün, ardından bir çatal yardımıyla iyice ezin.
- Soğanları ince ince doğrayın. Bir tavaya az miktar yağ koyarak doğradığınız soğanları kavurun.
- Soğanlar kavrulunca baharatları ilave edin. Burada isteğe bağlı olarak pul biber de kullanabilirsiniz.
- Soğan ve baharat karışımını ezilen patateslerin içerisine alarak güzelce karıştırın.
- Derin bir kabın içerisine sos malzemelerini koyun ve özdeşleşene kadar iyice karıştırın.
- Yufkayı mutfak tezgahın üzerine alarak açın. İçerisine kaşık ya da fırça yardımıyla sostan sürün.
- Yufkanın sol ve sağ yanlarını ortaya doğru katlayarak tekrar sos sürün.
- Daha sonra yufkanın alt ve üst tarafını ortaya kadar katlayın. Katlanan yufkaları şerit hâlinde veya kare olacak şekilde 4 eşit parçaya bölün.
- Patatesli karışımdan bir yemek kaşığı alarak kestiğiniz yufkaların ortasına yayın ve yufkaları katlayın. Katlama stilini üçgen veya kare yapabilirsiniz.
- Fırını 180 dereceye ayarlayarak ısıtın.
- Börekleri yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Aralarında bir miktar boşluk bırakın.
- Kaseye bir yumurta sarısı koyarak çırpın. Tepsideki böreklerin üzerine bir fırça yardımıyla sürün ve son olarak üzerlerine çörek otu ya da susam serpiştirin.
- Önceden ısıtılan 180 derece fırında 30 dakika kadar pişirin. Börekler iyice kabarıp üzerleri kızarınca servis tabağına alın ve sıcak olarak servis edin.
- Dilerseniz böreğin iç harcını peynir, kıyma ya da istediğiniz başka ürünlerle de hazırlayabilirsiniz.
- Börek pişerken fırının kapağını açmayın.