Öz İplik İş’ten 8 Mart açıklaması: İmalat sanayinde kadınlar güçlendirilmeli

Öz İplik İş Sendikası, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, imalat sanayiinde kadınların güçlendirilmesi yönünde yaptığı tespitleri açıkladı.

İmalat sanayi odaklı 3 bin kadının katıldığı bir anket yapan Öz İplik İş Sendikası, iş hayatının genelinde görüldüğü gibi, imalat sanayinde de kadınların terfi ve yükselişlerde engellerle karşılaştığını, iş-özel hayat dengesinin gözetilmediğini ve erkek yönetici ağırlığı nedeniyle ayrımcı uygulamalarla karşılaşabildiğini ortaya koydu.

‘TÜRKİYE GELİŞECEKSE KADIN EMEĞİ GÜÇLENDİRİLMELİ’

Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, araştırma sonuçlarına da değinerek 8 Mart mesajını şu ifadelerle verdi:

“Özetin özeti şudur: Türkiye gelişecekse kadın emeği güçlendirilmelidir. Hiçbir toplum kadınlarını dışlayarak gelişemez. Sadece emek değil, kadınların dışlanması aynı zamanda aklınızın da yarısının toplumun gelişmesinde dışlanması anlamına gelir. Ülkemizde tüm işlerde kayıtlı olarak çalışanların sadece yüzde 33,74’ü kadındır. İmalat sanayiinde ise tüm işlerde çalışanların sadece yüzde 29,87’si kadınlardan oluşmaktadır. Bu oranlar sorunumuzun büyüklüğünü anlatmak için yeterlidir.

KAYIT DIŞINA DİKKAT ÇEKTİ

“Diğer yandan kadınlar evlerde, tarlalarda, aile işletmelerinde kayıtsız olarak çalışmaktadır. Kadınlarda kayıt dışı çalışma oranı TÜİK verilerine erkeklerde yüzde 22,8 iken, kadınlarda yüzde 30,8 düzeyindedir. Tarıma bakıldığında erkeklerde kayıt dışılık yüzde 90, aile işçiliğinde yüzde 86,4 düzeyindedir. Araştırmamız da göstermektedir ki kadınlar engellerle karşılaşmakta, gelişimleri engellenmektedir. Biliyoruz ki sendikasız, örgütsüz işyerlerinde sorun çok daha derindir. Kadın emeğinin en güçlü olduğu imalat sanayii kolu olarak, yürekli kadın emekçileri sendikamıza davet ediyorum. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu olsun.”

SENDİKA YOKSA...

Öz İplik İş Kadın Komitesi Başkanı Fulya Pınar Özcan da anketle önemli sonuçlara ulaştıklarını bildirerek “Sendikal örgütlenmenin olmadığı yerlerde kadınların karşılaştığı sorunların daha derin olduğunu biliyoruz. İmalat sanayinin geneline baktığımızda, kadınların hala ayrımcılıkla, engellerle karşılaştığını görmek üzüntü verici. Anket sonuçlarına göre kadınlar hala ücret eşitsizliği, üst yöneticilerce sorunlarına yeterli duyarlılıkla yaklaşılmaması, yöneticilerin adil davranmaması, ayrımcılık ve buna bağlı psikolojik baskı, uzun çalışma saatleri, iş-özel yaşam dengesinin kurulmaması, kreş ve çocuklarla ilgili yeterli imkanların sağlanmaması sorunlarıyla boğuşmaktadır.” ifadelerini kullandı.

TALEP EŞİTLİK

En önemli sorunlardan birinin de kadın çalışanlara terfi ödüllendirmede adaletli davranılmaması olduğunu kaydeden Özcan “Kadınların yükselişi önündeki engeller bir an önce kaldırılmalıdır. Kadınlar iş hayatının her alanında adil davranılmak istiyor. Eğitim ve kariyer gelişiminde eşit davranılmayı talep ediyor. Araştırmamız bize göstermiştir ki kadınların gelişiminin önünde hala bariyerler vardır.” dedi.

Sonraki Haber