Özçekim karşıtları eylem yaptı! Köye turistleri sokmuyorlar

Avusturya'nın kuzeyindeki küçük Alp yerleşimi Hallstatt'ın sakinleri, her gün köye gelen ve yolları tıkayan binlerce ziyaretçiden bıkmış durumda.

Avusturya'nın kuzeyindeki sevimli Alp köyü Hallstatt'ın yerlileri, artan sayıda günlük ziyaretçinin köye olan ilgisinden dolayı oldukça rahatsızlık duyuyor. Gün içinde binlerce turistin gelmesi ve yolları tıkaması, sakinlerin günlük yaşamlarını olumsuz etkiliyor. Zamanla artan turist akını, köyün dokusuna zarar verme riski taşıyor ve geleneksel yerel yaşam tarzını bozabilecek potansiyele sahip.

ÖZÇEKİM KARŞITLARI EYLEM YAPTI!

Köy sakinleri eylem yaptı

Avusturya'nın kuzeyindeki küçük Alp yerleşimi Hallstatt, son yıllarda belirli bir nedenden ötürü turist haritasında büyük bir yer haline geldi. Karlar Ülkesi'ndeki Arendelle Krallığı'na ilham kaynağı olduğuna inanılan Hallstatt, dünyanın dört bir yanındaki Disney sever çocukların tanıyacağı bir fon oluşturuyor.

Göl kenarındaki Pfarrkirche'nin çokça fotoğraflanan kulesi bilgisayar ekran koruyucularının yanı sıra Güney Kore dizilerinde ve bir milyondan fazla Instagram paylaşımında da yer alarak burayı ülkenin en bilinen yerlerinden biri haline getirdi.

Ancak görünen o ki, en azından Hallstatt'ta yaşayan 700 kadar insanın bir kısmının zihninde, her reklam iyi reklam anlamına gelmiyor. Her gün on binlerce ziyaretçi ünlü manzarayı görmek için köye geliyor ve bu da küçük yerleşimde kaosa neden oluyor.

Pazar günü köy nüfusunun yaklaşık altıda biri, bölgeye yönelik aşırı turizmi protesto etmek amacıyla ana erişim tünelini kapattı.

KÖYE TURİSTLERİ SOKMUYORLAR

Belediye Başkanı Hallstatt'ın ortasına en ünlü manzaraları engellemek için iki çit diktirdi.

Protesto organizatörleri Bürgerliste Hallstatt, burada yaşayanların "yasadışı park edenler tarafından düzenli olarak hakarete uğradığını ve tehdit edildiğini" ve trafiğin kasabaya girişi tıkadığını iddia ediyor. Köy sakinleri, yıllık turist sayısının kendilerinden 1.800 fazla olduğunu iddia ediyor.

"Kimse bu kitleyle başa çıkamıyor. Hallstatt gelen çok sayıda insan için çok küçük" diyen Belediye Başkanı Alexander Scheutz, Yeni Zelanda Herald'a konuştu. Potansiyel bir çözüm olarak tur otobüslerinin sayısına bir sınır getirilmesi ve ziyaretçiler için saat 17:00'ye kadar sokağa çıkma yasağı getirilmesi önerildi.

Hallstatt Gölü'nün kıyısında yer alan UNESCO Dünya Mirası listesindeki Hallstatt köyü 16. yüzyıl mimarisi, şirin kulübeleri ve büyüleyici kafe ve dükkanlarıyla dikkat çekiyor. Bu yılın başlarında, kasabayı güzel kılan her şeyi korumak amacıyla, belediye başkanı Hallstatt'ın ortasına en ünlü manzaraları engellemek için iki çit diktirdi.

Bu sadece soruna dikkat çekmek için geçici bir çözüm olsa da, Belediye Başkanı Scheutz'un turistleri uzaklaştırmak için kalıcı bir bariyer inşa etmeye niyetli olduğu bildiriliyor. "Yardımcı olacak tek şey, fotoğraf noktasının artık bir fotoğraf noktası olmamasıdır" dedi.

BAZI KENTLERDE ÖZÇEKİM CEZALARI BAŞLADI

Kasaba daha önce gelen araçlar için sınırlar koymuştu, ancak yetkililer düzenli olarak günlük 450 araba ve 54 otobüs sınırına ulaştıklarını iddia ediyor. Hallstatt'ta yaşamaya karar veren insanların güzel manzarasını da engellediği göz önüne alındığında, çit politikasının Hallstatt toplumu içinde ne kadar iyi karşılandığı belli değil.

Belediye Başkanı Scheutz, turistlerin yoğun olduğu bir yerde, çok fazla ziyaretçinin buranın atmosferini bozmasını engellemek için harekete geçen tek yerel yönetim yetkilisi değil.

Bu yılın başlarında İtalya'nın Portofino kasabası selfie çekerken yakalananlara ağır para cezaları kesmeye başladı. İtalyan Rivierası'ndaki bu topluluk, çizme şeklindeki ülkenin her yıl turist akınına uğrayan inanılmaz güzellikteki pek çok kasabasından biridir.

Pastel renkli evleri, lüks butikleri ve deniz ürünleri restoranlarıyla ziyaret etmek için mükemmel bir yerdir. Yerel yönetim, turistlerin popüler güzellik noktalarında çok uzun süre 'oyalanmalarını' engellemek için beklemenin yasak olduğu bölgeler oluşturmuştur.

Kaynak: The Sun

Çeviri-Düzenleme: Aydinlik.com.tr / Samet Can Kocagür

Sonraki Haber