Özel halk otobüsü sahipleri İBB’nin kapısına dayandı: Kontak kapatma noktasına geldik

3 binin üzerinde özel halk otobüsü sahibi, ödemeleri 4 aydır yapılmadığı için kontak kapatacak seviyeye geldi. Otobüs sahipleri çalışma koşullarındaki baskının azaltılması ve ödemelerinin bir an önce yapılması talebiyle İBB önünde eylem yaptı

İstanbul'da özel halk otobüsü sahipleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'nden ödemelerini 4 aydır alamadığı için dün İBB’nin Saraçhane’de bulunan binası önünde toplanarak hakkını aradı. Ödemeler yapılamadığı için tamirciye, şoföre, bankalara borçları biriktiğini ve alacaklarının enflasyon karşısında eridiğini belirten otobüs sahipleri, İBB’nin otobüs başına düşen 1.5 milyon TL’yi ödemesini talep etti. Ödeme yapılmazsa bir dahaki sefere otobüslerle geleceklerini de belirten mağdurlar çalışma koşullarındaki baskının kaldırılmasını istedi. İstanbul’da ödemesi yapılmayan 3 bin 41 özel halk otobüsü sahibi olduğu ifade edildi.

‘İBB ALACAKLARIMIZI ARTIK BİR DÜZENE KOYSUN’

Kalabalık grup uzun süre İBB’den yetkili birisini bekledi, İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan mağdurların temsilcileri ile görüşmek istedi. Otobüs sahiplerini temsilen Özcan’a hitap eden Av. Erhan Günaydın, şu iki talebi sıraladı:

“Bizim iki önemli problemimiz var. Birincisi ödemelerimizin garanti altına alınması. Araç başı 1.5 milyon TL alacağımız var. Artık araçlarımızı yürütemiyoruz. Şoför, tamirci, ev sahibi alacağını istiyor. Sürekli taciz altındayız. Aylık 450 bin TL alıyoruz. Ay sonu hesabımıza 250 bin TL yatılıyor. 200 bin TL içeride yatıyor. Paramız içeride enflasyonla eriyor. İBB alacaklarımızı artık bir düzene koysun.”

‘E-DENETİM İSTEMİYORUZ’

“İETT Genel Müdüründen şikayetçiyiz. Şoförlerin önüne kamera koymuş sürekli rapor tutuyor. Şoför su içiyor, hemen rapor tutuluyor. Ay sonu binlerce lira ceza ödüyoruz. Baskı altında çalışma koşullarına son verilsin. E-denetim istemiyoruz. Biz 40 yıldır bu işi yapıyoruz. Şoförün ağzının önüne kamera koymak doğru bir şey değil. Bu hukuka da insanlık onuruna da aykırı. Biz bu denetimin sonlandırılmasını istiyoruz.
“Bir diğer sorun ise sahada 18-19 yaşındaki gençlere bir görev verilmiş. Araçta bir çizik dahi görse aracın saatini kesip garaja gönderiyor. Bir eksik listesi tutuyor ve buraya eksik ne varsa yazıyor. Sonra da git bunları tamamla, tamamlamazsan saatini açmıyorum diyor. Ama para vermiyorsunuz ki tamamlayayım. Biz bu sorunların acil olarak çözülmesini istiyoruz. Çözümle ilgili net bir şey söyleyin biz de dağılıp gidelim.” dedi.

Erhan Günaydın’ın sözlerinin ardından somut bir şey söylemeyen CHP Grup Sözcüsü Özcan, “Belediye halkın belediyesi. Burası kalabalık. Temsilcilerle berber içeri geçelim, oturalım konuşalım.” dedi. Özcan’ın sözlerine bir otobüs sahibi, “Burası halkın olsa önümüze barikat kurmazdınız.” diyerek karşılık verdi. Daha sonra otobüs şoförlerini temsilen 5 kişi İBB yetkilileri ile görüşmek üzere belediye binasına alındı. Kalabalık görüşmenin sonlanması için uzun süre dışarıda bekledi. Görüşmeden somut bir sonuç çıkmadı.

ARTIK BU İŞİ SÜRDÜREMİYORUZ

Eylemde otobüs sahipleri sorunlarını Aydınlık’a şu ifadelerle anlattı:
- Gökhan Uluman: “Çok zor durumdayım. Aylık mazot ve kira paramı çok zor ödüyorum. Tüm paramı şoförlerle mazota veriyorum. Şu anda içeride 1.5 milyon TL param duruyor. Ödemeler düzenli yapılmıyor. En ufak bir şeyde bile ceza yiyoruz. Şoförler çalışmak istemiyor. Şoföre durağa nizami yanaşamadığı için, su içtiği için bile ceza yazılıyor ve yüksek cezalar ödüyoruz. Belediye otobüsleri şu anda yolda yürüyemiyor, özel halk otobüslerinin en ufak bir çiziğine bile ceza kesiliyor. Tabii ki araçlar temiz olsun, hijyenik olsun ama siz önce kendi aracınıza bir bakın. Kendi araçlarının hepsi dökülüyor. 1992’den beri halk otobüsümüz var ama artık bu işi sürdüremiyoruz.”

İBB ile bir sorun yaşamamak için ismini söylemek istemeyen bir diğer otobüs sahibi de şöyle konuştu:

“İBB’den ödemeleri zamanında alamadığımız için çok zor bir duruma düştük. Her gün alacaklılara ne derim diye düşünmekten gözüme uyku girmiyor. 4 aydır paramızı alamıyoruz. Ev kiramı bile ödeyemeyecek duruma geldim. Artık geçinemiyoruz. Bunun üstüne de sürekli üzerimizde bir İBB baskısı var. En ufak hareketimize ceza yazılıyor. Ödeme yapılmadığı için cezayı bile ödeyemiyoruz. Bir de o kadar mağduriyetin üzerine biz cebimizden İBB’ye para veriyoruz. Bu sorun artık çözülsün yoksa kontak kapatma noktasına geldik.”

Sonraki Haber