Özel hastanelere Kovid-19 ayarı

Pandemi süresince tanı ve tedavi işlemleri acil hal kapsamına alındı. Özel hastaneler hastanın Kovid-19 teşhisi alması halinde fark ücreti alamayacaklar.

Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan değişiklikle Kovid-19 tedavisiyle ilgili yapılan işlemler “acil hal” kapsamına alındı. Özel hastaneler, Kovid-19 tanısı alması halinde hastalardan ücret talep edemeyecek. Ancak yapılan Kovid-19 şüphesiyle özel hastaneye giden vatandaş, tetkiklerde Kovid-19 tanısı almazsa ücreti cebinden ödeyecek. Uzmanlara göre bu olumlu bir adım ama özel hastanelerin pandemi mücadelesine tereddütsüz katılmasının yolu kamulaştırma.

Bir süredir özel hastanelerden Kovid-19 hastalarından ücret talep edildiğine ilişkin şikayetler geliyor. Türkiye’nin yoğun bakım yatağı kapasitesinin yarısına sahip olan özel hastaneler, düne kadar 112 acil servis aracılığıyla gelenler dışında hastalardan ücret talep edebiliyordu. Sağlık Uygulama Tebliği değişti. Dün Resmi Gazete’de yayımlanan yeni tebliğde, pandemi vakalarının tanı ve tedavi hizmetleri, acil hal kapsamına alındı.

Acil hal tanımı da değiştirildi. Yeni tanıma pandemi eklendi. Tanım şöyle:

“Ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlar ile pandemi süresince pandemi olgularına yönelik tanı ve tedavileri kapsamaktadır. Bu nedenle sağlanan sağlık hizmetleri acil sağlık hizmeti olarak kabul edilir.”

TEK ÇÖZÜM KAMULAŞTIRMA

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hikmet Çevik, düzenlemenin olumlu olduğunu söyledi. Bununla birlikte özel hastanelerin pandemide mücadeleye tam anlamıyla katılabilmesi için kamulaştırılması gerekiyor. Çevik şöyle konuştu:

“Acil hizmetlerden zaten ücret alınamıyor. Hastanenin acilinde bakıp evine de yollasa ücret alınamayacak. Bu olumlu bir adım ancak sorunun tamamını çözmüyor. Hasta acile Kovid şüphesiyle gidebilir. Doktor ‘Kovid-19 değil’ dediği andan itibaren hasta kapsam dışında kalır. Yapılan tetkiklerin ücreti istenebilir. Bu da özel hastanelere müracatı engeller. Yoğun bakım yataklarının etkin kullanımı ve Kovid şüphesi olan hastaların özel hastanelerden yararlanabilmesinin kamulaştırma dışında bir çözümü yok.”

İLAÇLAR HASTANEDEN VERİLECEK

Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan değişiklikle, “Pandemi süresince, pandemi olgularının tanı ve tedavisi” ilave ücret alınmayacak işlemler listesine eklendi. Yeni düzenlemeyle pandemi tedavisinde kullanılan ilaçlar, hastalara hastanelerden verilecek. Sağlık Uygulama Tebliği’ne immünplazma tedarik ve uygulama tedavisiyle ilgili de bir madde eklendi. Buna göre hastanelerde yapılan immünplazma tedarik ve uygulamaya ilişkin işlemler SGK’ya fatura edilebilecek. İlaçların hastanelerden tedarik edilmesi ve immünplazmaya ilişkin maddeler 1 Nisan’dan itibaren geçerli olacak.

Sonraki Haber