Özel okullar kural tanımıyor! Yeni dönemde yeni zamlar kapıda
Yarıyıl tatilinin bitmesine çok az bir süre kala özel okullar, fiyatlarında güncelleme yapmaya başladı. Ancak gelen zamlar özel okul velilerine göz açtıracak cinsten değil. Bazı okulların sadece kitaplara 70 bin lira istediği dönemde veliler çaresiz kaldı
Türkiye’de 1.5 milyondan fazla öğrenci özel okullarda eğitim görüyor. Eğitim kurumu olan özel okullar ise tüccarlık yapmaktan vazgeçmiyor. Özel okulların asgari ücrete gelen zamdan hemen sonra velilerden talep ettikleri ücret büyük tepkilere yol açıyor. Bu uçuk fiyat artışları sadece özel okullarda da geçerli değil kreşlerde de büyük rakamlar konuşulmaya başlandı. Aydınlık’a konuşan veliler, sözleşmeler bir yıllıkken ara dönemde gelen zamlardan şikayetçi oldu ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’nın acilen eğitim kurumlarını denetlemesi gerektiğini söyledi.
ÖNCE 15 BİN LİRA ZAM SONRA 25 BİN LİRA DAHA ZAM
Veli Figen Diker, özel okullar arasında adeta en yüksek fiyatı kim belirleyecek yarışının döndüğünü söyledi. Bir özel okulun insanlar kayıt yaptırsın diye yanlış beyanda bulunduğunu söyleyen Diker, şöyle konuştu:
“Bu sene özel okullar resmen at yarışı oynuyor. Hangisi daha yüksek fiyat belirleyecek, hangimiz daha önce kayıt alacak gibi bir yarışın içine girmiş durumdalar. Biz özel okul, bir an önce para toplamak adına sözde daha uygun fiyatlar belirledi. Belirdiği fiyatta devletin belirlediği artışın üzerinde olmasına rağmen yine biraz daha iyiydi. Fakat bu rakamı iki gün sonra değiştirdi. Üstüne 15 bin lira daha koydular. 1 Şubat itibariyle de en son belirlenen rakamların üstüne 20-25 bin lira daha koyacaklar. Bu zamları sözde özel giderler ve yemek parasına koyuyorlar. Özel giderlere dair de bir açıklama yapmıyorlar. Önceden öğrenci bir sınavda yanlış yaptığında eksiği tespit edilir ona göre tamamlama yapılır etüt alınırdı. Şimdi kimse çocuğun sınavına, doğrusuna yanlışına bakmıyor. Etüt yapılmıyor ama etüt parası alıyorlar.”
‘DEVLET OKULLARI DAHA BAŞARILI’
Özel okullarda öğrencilerin başarı durumunun da oldukça düştüğünü söyleyen Diker, gelecek yıl çocuğunu devlet okula kaydettirecek:
“Hadi artık bunların hepsini geçtim. Madem bizden bu kadar yüksek ücretler alıyorlar. Bari öğretmenlerimizi biraz tatmin etsinler. Onlar mutlu olsun. Ama onlara da kuruş vermiyorlar. Peki bu özel okullar bu parayı ne için alıyor? Başarı durumları da her geçen yıl düşüyor diyebilirim. Çünkü beklediğimiz verimi alamıyoruz. Okuldan sonra özel ders almak zorunda kalıyor çocuklar. Bu da ekstra bir masraf. İkamet ettiğim yerde devlet okullarının özel okullardan daha başarılı olduğunu görüyorum. Önümüzdeki yıl çocuğumu devlet okuluna yerleştirmeyi planlıyorum.”
‘GEREKİRSE DENETLEYİN’
Devletin düzenleme yapması gerektiğini söyleyen Diker, Aydınlık aracılığıyla MEB’e çağrıda bulundu: “Kimsenin fiyatları azaltma gibi bir derdi yok. Her geçen gün hangisi daha pahalı diye izliyoruz. Devlette burada bir düzenleme yapmalı. Gerekirse denetlemeli. Çünkü eğitim için artış yapmamış gibi gösterip yemek ya da genel giderin üzerinden artış yapıyorlar. Bir okul, kitaplar için bu yıl 70 bin lira istemeyi planlıyor. Bunun altından bu kadar insan nasıl kalkacak?”
BİR YILLIK SÖZLEŞMEYİ GÖRMEZDEN GELDİLER
Pınar Gündoğdu da 4 yaşındaki oğlunu çalıştığı için kreşe veriyor. Gündoğdu, bir yıllık sözleşme imzalamasına rağmen ara dönemde yeniden zamla karşılaştı. “Benim küçük çocuğum kreşe gidiyor. Bu ara dönemde sözleşmemiz olduğu halde yılbaşından sonra büyük bir zam yaptılar. Aylık 7 bin lirayı sadece kreşe gidebilmesi için ödüyorduk. Kırtasiye ve ek giderlerle birlikte her ay 12 bin lira ödeme yapıyorduk. Ben bu sözleşmeyi imzalarken şunu sormuştum, ‘Bu fiyat bir yıllık değil mi?’ onlar da ‘evet bir değişiklik olmayacak’ demişti. Ama yılbaşı geldi zamlar belli oldu bir baktık kreş de zam yapıyor. 7 bin liranın üstüne 3 bin 500 lira daha istiyorlar.”
YA ZORBALIĞA UĞRARSA?
Eğer zamlı ödemeyi yapmazsa kreşte çocuğunun zorbalığa uğrayacağından korktuğunu söyleyen Gündoğdu şu ifadeleri kaydetti: “Bu sözleşme başlayalı 3 ay olmuştu. Kendileri bir yıllık olduğunu taahhüt etmişlerdi. Ben itiraz edince, bir cevap yok. Sonra kreşteki tüm arkadaşlarım kabul etmiş. Ben de el mahkum kabul ettim. Aslında ben devam edebilirdim bu sözleşmeyle ancak çocuğum orada zorbalığa uğrayabilir, ayrımcılığa maruz kalabilir diye çok korktum.”