Özel okullardan depremzede öğrencilere burslu kontenjan

Özel okullar, depremden etkilenen yaklaşık 30 bin öğrencinin ikinci dönem eğitimleri için tam burslu kontenjanlar açtı. Misafir Öğrenci Sistemi üzerinden veliler okullara ulaşabiliyor. Türkiye Eğitim Meclisi Başkan Yardımcısı Aydın, henüz kampanyaya katılmamış olan eğitimcilere de çağrı yaptı

Hatay'da vatandaşların bir kısmı, Samandağ ilçesinde AFAD koordinasyonunda kurulan çadır kentte yaşamlarını sürdürüyor. Çadırlarda kalan çocuklar, oyun parklarında oynayarak depremin izlerini unutmaya çalışıyor.

Özel okul dernek ve platformlarının depremden etkilenen bölgelerdeki öğrencileri ikinci dönem burslu okutma kampanyasında, 30 bine yakın öğrenci için ücretsiz kontenjana ulaşıldı.

Türk milleti, devletiyle 10 ilimizde yıkım yaratan merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yaralarını sarmak için seferber oldu. Bu sürecin en önemli gündemlerinden biri de depremzede çocuklarımızın eğitiminin devam etmesi. TOBB Türkiye Eğitim Meclisi Başkan Yardımcısı Mirkan Aydın, özel okullarda Misafir Öğrenci Sistemi ile depremden etkilenen öğrencilere burslu eğitim vermek için başlattıkları kampanyanın detaylarını Aydınlık'a anlattı.

Misafir öğrenci uygulaması, 2022-2023 eğitim yılının ikinci döneminde tam burslu olarak öğrenim görebilmelerini sağlamak için oluşturuldu. Kampanya ile depremlerin yaşandığı bölgeden göç eden öğrencilerin, ikinci dönem boyunca özel okullarda tam burslu okutulacak. Bu kapsamda, kampanyaya destek olan tüm özel okullar, misafir öğrenci kontenjanlarını "www.misafirogrenci.org" üzerinden ilan ediyor. Depremzede veliler sistem üzerinden anaokulundan 12'nci sınıfa kadar uygun okul ile iletişim kurabiliyor.

ÜCRET KESİNLİKLE TALEP EDİLMİYOR

TOBB Türkiye Eğitim Meclisi Başkan Yardımcısı Mirkan Aydın

Mirkan Aydın, depremin ilk gününden itibaren bölgede hasarsız olan özel okulları toplanma alanı olarak açtıklarını aktardı. Ardından bölgeden diğer illere doğru göç dalgası başladığını aktaran Aydın, şöyle devam etti:

"Özellikle yüz yüze eğitimden mahrum kalacak çocuklarımız için de özel okulların kontenjan açarak bu öğrencilere ücretsiz kabulünü sağladık. Depremzede velilerimize, 'www.misafirogrenci.org' adresinden giriş yaptırarak hangi il, hangi özel okul ve hangi sınıf seviyesinde başvuru yaptıklarının kaydını toplamaya başladık. Eş zamanlı olarak da Türkiye'nin tüm illerinden özel okullar yoğun bir şekilde sisteme kontenjan girişi yapmaya başladı. Velilerimiz buradan başvurularını yapıp okullara ulaştılar; okullar da kabullere başladı. Öğrencilerden herhangi bir eğitim ücreti kesinlikle talep edilmiyor. Yemek ücreti, kitap-kırtasiye giderleri yine kurum tarafından karşılanıyor. Dönem sonuna kadar, en azından depremin yaralarını sarana kadar bu hizmet verilebilecek ailelerimize. Uzun vadede olabilmesi konusunda da okullarım imkanları dahilinde çabalayacağız.

'ÇOCUKLARIMIZI SARIP SARMALAMALIYIZ'

"Çocuklarımızın afet sonrası sosyal ve psikolojik destek alabilmeleri için psikolojik danışma ve rehber öğretmenlerimiz online etkinlikler ve dersler düzenliyorlar. Bunlara depremzede öğrenciler internet üzerinden katılabiliyorlar. Depremzede olmayıp diğer kentlerde afetten psikolojik olarak etkilenmiş çocuklar da faydalanabiliyorlar. Çocuklar çok hassas. Onlar için de çok travmatik olabiliyor. Özellikle anne baba kaybı yaşayan çocukların hassasiyeti çok fazla. Onların barınma ihtiyacının ardından eğitim ve günlük rutine dönmelerinin sağlanması gerekiyor. Bu çocukları ülke olarak sarıp sarmalamamız gerekiyor."

'İYİLİĞİ PAYLAŞALIM'

Ankara ve Antalya başta olmak üzere yoğun bir taleple karşılaştıklarını, fiziki kapasitelerini genişleterek kontenjan yaratmaya çalıştıklarını kaydeden Aydın, barınma ihtiyacının da hızlı bir şekilde çözülmesi gerektiğine işaret etti. Aydın, kampanyaya henüz katılmamış eğitimcilere de sisteme giriş yapmaya çağırdı. Kamuoyuna da olumsuz örnekler değil iyiliğin paylaşılması yönünde çağrı yapan Aydın, şöyle konuştu:

Gerçekten milyonlar çabalıyor, çalışıyor. Yaralar sarılmaya çalışıyor. Herkes iyi niyetle bir şeyler yapmaya çalışıyor. Burada bardağın boş tarafını öne çıkararak motivasyon düşürecek şeyler yapmaktan ziyade iyiliğin paylaşılması gerekiyor. Bu noktada herkesin elini, evini her şeyini açması yönünde, insanların iyi örnekler üzerinden motive edilmesi gerektiğini düşünüyorum. En ufak bir olumsuz örnekte insanlar yardım etmeyi kesebiliyorlar. Evlerini açmaktan vazgeçebiliyorlar. Burada halkımız da çok duygusal. Hemen etkileniyorlar olumsuzluktan."

Sonraki Haber