Özel sektör öğretmenleri işverene seslendi: Asgari ücret politikasına son verin

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, öğretmenlere asgari ücret dayatmasını kabul etmediklerini ifade etti. Taban maaş hakkına ilişkin düzenleme isteyen sendika, 10 aylık sözleşmelere de karşı çıktı.

Temmuz ayından itibaren geçerli olacak asgari ücretin 11 bin 402 lira olarak belirlenmesinin ardından Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, yaptıkları açıklama ile öğretmene asgari ücret dayatmasının son verilmesini istedi. Sendika, TBMM'de bulunan siyasi partilere de özel sektör öğretmenlerinin taban maaş hakkı düzenlemesi için harekete geçme çağrısında bulundu.

Artan pahalılık, temel ihtiyaçları karşılamada yaşanılan zorluklar, mesleki rolünü oynamak isterken çalışma koşullarının yarattığı motivasyon kaybının özel sektör öğretmenleri için her geçen gün hayatı daha da zorlaştırdığına dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin aldığı aylık ücretler öğretmenlik mesleğinin ve öğretmen emeğinin karşılığı olmaktan uzaktır. Öğretmenler asgari ücret ve ona yakın ücretler ile çalıştırılamaz.

'KURUM İMAJI UCUZ EMEKLE YÜKSELTİLEMEZ'

"Öğretmenlerin aldıkları mevcut maaşları öğrenen veliler, kamuoyu dahi şaşkınlığını gizleyememektir. Mevcut yasa kötüdür. Mevcut yasaya yaslanarak öğretmenleri düşük ücretler ile çalıştırmak kötülüktür. Kurum imajı, ucuz emek gücü ile yükseltilemez. Varlığını öğretmenin fedakarlığına, mecburiyetine ve örgütsüz oluşuna borçludur. Kötü çalışma şartları, öğretmenlik mesleğini bu koşullarda sürdürmek zorlaşmaktadır.

'EĞİTİM ESNAF AKLIYLA YÖNETİLMEZ'

"Bu koşulları dayatan özel öğretim kurumları patronların kâr hırsı ve keyfi uygulamaları sonucunda binlerce öğretmen çalıştığı kurumda çalışmaya devam edememektedir. Bu durumun sonucunda kurumlarda öğretmen değişimini her yıl artmaktadır. Nerede öğretmen değişim hızı artmış ise orada usulsüzlükler, düşük ücret politikası ve sömürü vardır."

Özel öğretim kurumu işverenlerine seslenenilen açıklamada "Eğitim mekanları esnaf aklı ile yönetilemez. Patron yaklaşımları ile öğretmeni köle gibi görerek çalıştırmak, 'mesleğin kutsallığını' kendi dar çıkarlarınız için kullanmak kötülüktür. Eğitim alanı bu kötülüğü kusacaktır." denildi.

TABAN MAAŞ HAKKI

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, acil taleplerini şöyle sıraladı:

  • Asgari ücret politikasına son verilmelidir. Büyükşehirlerde ortalama kiralar 15-20 bin lira civarındadır. Ülkede açlık sınırı 10 bin lirayı geçmiştir. Yoksulluk sınırı ise 33 bin lira bandındadır. Bu koşullarda öğretmenleri asgari ücretle çalıştırmak yasaklanmalıdır. Eğitim almak için yüz binlerce liranın kayıt ücreti olarak istendiği bir ortamda çalışanlara verilebilecek en düşük maaşı vermek yasal olmamalıdır.
  • Sözleşme yenileme dönemi biten kurumlarda bir sonraki dönem için anlaşılan aylık ücretler revize edilmelidir. Taban ücret haftalık 20 ders saati için 22 bin lira (en düşük memur maaşı sözü olarak belirtilen) olmalıdır. Ek ders ücretleri ayrıca ödenmelidir.
  • Sözde 10 aylık sözleşmeler ile çalışmayı kabul etmiyoruz. Yaz ayı maaşları ve sigorta primleri bir haktır. Aynı zamanda geleceğimizdir. Bu hakkın gasp edilmesine izin vermeyelim.
  • Mecliste çoğunluğu bulunduran siyasi partiler acil olarak taban maaş hakkını geri getirecek kanunu genel kuruldan geçirmelidir. Öğretmenlerin asgari ücretle çalıştırılabileceğini savunmak öğretmenlik mesleğine hakarettir.
Sonraki Haber