Özel'den dikkat çeken açıklamalar

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Özel konuşmasında, İYİ Parti'nin GİK kararını 'Alınacak her iki karara da saygılıyız demiştik, muhafaza ediyoruz.' sözleri ile değerlendirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel TBMM grup toplantısında konuştu. Özel'in konuşmalarından satır başları şu şekilde:

İYİ PARTİ AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkanı olarak Cumhur İttifakı karşısında muhalefetin bir araya gelmesini ve yerel seçimlerde işbirliği yapmasını savundum. Akşener'i ziyaret ettik, onlar da bizi karşıladılar. Akşener'e 81 ilde aday çıkarma konusundaki kararlarını bildiğimizi ancak gözden geçirilmesini önerdim, mümkün olup olmadığını sordum. Bir masa kuralım, işbirliği yapalım, birbirimize kazandıralım, dedim.

Alınacak her iki karara da saygılıyız demiştik, muhafaza ediyoruz. İYİ Parti ile sıkıntımız olduğumuzu düşünmeyin. Eski dosttan düşman olmaz.

BDDK'YA ELEŞTİRİ

Torba kanunlara karşıyız. Ancak torba kanunda öyle bir madde var ki, 7 yıl önce BDDK'yı İstanbul'a taşıdılar. Yılbaşından sonra çalışanlarına kira desteği vermek için 42 bin TL'lik ek ödeme yapılacağını söylüyorlar. Hani herkes eşitti? İstanbul'daki bütün memurlar eşit ama BDDK'cılar daha fazla eşit. Buradan AK Parti'nin genel başkanına sesleniyorum. O maddeyi düzenleyip; İstanbul'da yaşayan tüm kamu kurumunda çalışan memurlara ve işçilere kira yardımı yapmaya varsan biz buradayız, hodri meydan.

EMEKLİ MAAŞI

Emeklilerin, asgari ücret kadar en az maaş alması gerektiğini söyledik. Bunu önerge olarak Meclis'e getirdik ama AK Parti ve MHP buna yanaşmıyor. Bütün emeklilere AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan'ı şikayet ediyorum.

TANJU ÖZCAN'A 'HOŞGELDİN'

Belediye başkanlarından oluşturacağımız bir heyet genel merkezimizde, belediyecilik üzerine tecrübelerini anlatacak. Bu bir ayrılık değil, ayrıca bir kavuşma var. Bolu Belediye Başkanımız Tanju Özcan aramıza döndü, hoş geldiniz belediye başkanım.

OSMAN GÜRÜN YENİDEN ADAY OLMAYACAK

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün’ün tekrar aday olmayacağını da söyleyen Özel, belediye başkanlarının deneyimlerini anlatacağı bir heyet de oluşturulacağını söyledi: “Osman Gürün, ‘Muğla’nın ağabeyi olarak bayrağı teslim ediyorum’ dedi. Böyle veda her siyasetçiye nasip olsun. Belediye başkanlarından oluşturacağımız bir heyet genel merkezimizde, belediyecilik üzerine tecrübelerini anlatacak. Bu bir ayrılık değil, ayrıca bir kavuşma var. Uzun yıllar Bolu’ya hizmet eden Tanju Özcan, yeniden aramızda. Hoş geldiniz başkanım. Tüm gençlere, kadınlara sesleniyorum. Belediye meclisleri için de aday olun, ben sizi destekliyorum.”

İYİ PARTİ’DE KARARIN ARKA PLANI

AYDINLIK / ANKARA

İYİ Parti’nin Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) yerel seçim işbirliği teklifini reddetmesi taraflar arasında yeni tartışma başlattı. Resmi ağızlardan karara saygı duyulacağı söylense de sosyal medyada ve televizyonlarda öyle olmadı. Kimi zaman imayla, kimi zaman açık şekilde ithamlar yapıldı. İYİ Parti’nin kararının arka planına ilişkin ise farklı değerlendirmelerde bulunuldu.

HÜKÜMETE HİZMET İDDİASI

İYİ Parti Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, CHP’nin önerisine “hayır” diyen tavrı “milli birlik ve bütünlük” vurgusuyla duyurmuştu. Karar 14’e karşı 35 oyla alınmıştı. Yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme kararını yinelemesinin ardından İYİ Parti bazı CHP yöneticileri ve destekçilerinin hedefi oldu. CHP yörüngesindeki medya kuruluşlarının temsilcileri İYİ Parti’nin hükümete hizmet ettiğini ve dağılacağını öne sürdüler. Tele 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Kürşat Zorlu’ya “sayın trol” dedi. Başka gazete ve televizyoncularının da polemiğe girdiği görüldü. Bazı CHP il-ilçe yöneticileri de benzer yaklaşımları dile getirerek tek başlarına da olsa İstanbul ve Ankara’yı kazanacaklarını belirttiler. İYİ Parti Genel İstişare Kurulu Üyesi Raşit Emir Süer ise “Tarihe, vatana ihanet edenlerle el ele olan siyasi partilerle ortaklık kurmayacağımızı kurulumuzun hür ve müstakil kararıyla aslanlar gibi mühürledik.” yanıtını verdi.

‘TEŞKİLATLARA RAĞMEN’

İYİ Parti’nin CHP’yle yeniden ittifakı reddeden kararının arka planına ilişkin ise farklı değerlendirmeler yapıldı. Aydınlık’a konuşan bir kurucular kurulu üyesi ve eski genel merkez yöneticisi kararı İYİ Parti içindeki ülkücü-merkez sağcı çekişmesi ile açıkladı. Ülkücü kökenlilerin milli hassasiyetlerle CHP’ye “hayır” kararının çıkmasınde etkin olduklarını aktardı. Genel Başkan Meral Akşener’in partide kontrolü kaybettiğini savundu. Bir başka İYİ Partili ise alınan kararda ülkücü-merkez sağcı kutuplaşmasının etkili olmadığını, ülkücü olarak bilinen Koray Aydın’ın ittifaktan yana, merkez sağcı olarak tanınan Bilge Yılmaz’ın bağımsızlıktan yana olduğunu iddia etti.

Ayrışmanın İstanbul ve Ankara başta olmak üzere belediyelerle iş yapanlar ile CHP’nin HDP konusundaki tavrına gerçekten ortak olmak istemeyenler arasında olduğuna işaret etti. Buğra Kavuncu’nun ise ittifaktan yana olduğu son anda tutumunun değiştiği öne sürüldü. İstanbul ve Ankara’da karara parti içinden de tepkiler olması dikkat çekti. İBB Meclis Üyesi İbrahim Özkan sosyal medyadan “Teşkilatlara rağmen siyaset yapılamaz.” yazarak partisinin kararına karşı çıktı. Bazı üyeler de e-devlet uygulaması üzerinden istifalarını paylaştı. Öte yandan İYİ Parti Merkez Disiplin Kurulu, dün aldığı kararla Ümit Dikbayır’ı partiden ihraç etti.

Sonraki Haber