Özelleştirme Isparta'yı felç etti: Kar değil kâr vurdu

Elektrik dağıtımı kamudan Akdeniz Elektrik’e geçince sıkıntılar başladı. Çalışan sayısı 200'den 60'a indi. Nitelikli kadrolar çıkarıldı. Kâr getirdiği için turizm bölgelerine yatırım yapıldı ama Isparta es geçildi. Nihayetinde özelleştirme Isparta'yı dondurdu, halk dört gün elektriksiz kaldı

Isparta’da 3 Şubat günü başlayan kar yağışı nedeniyle enerji nakil hatlarında yıkılma ve kopmalar yaşandı. Kentin tamamına 4 gün elektrik verilemedi, hayat durdu. 95 köyde, merkezde ise 235 noktada hasar tespiti yapıldı. Kentte kriz masası oluşturularak, tüm kurumların seferberliğiyle elektrik kesintilerinin giderilmesi ve karla mücadele çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürüldü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Isparta’da enerjisiz şebeke kalmadığını açıkladı. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Isparta Temsilcisi Güner Merdan ise ara yollarda bazı mahallelere ve 80 köye hala elektrik verilemediğini bildirdi. Aydınlık’a konuşan Merdan, yaşananları özelleştirmelerin sonucu olarak değerlendirdi, “Organize olamadılar, çünkü kâr amacı güdüyorlar.” dedi.

‘ÖZEL FİRMALARA YAPTIRIM YOK’

Merdan, yoğun kar yağışı nedeniyle hatlarda sorun yaşandığını ama asıl sorunun ekiplerin organize olamamasından kaynaklandığını belirterek, “Kritik noktalar özelleştirilirse böyle olur. Özel firmalara yaptırım yok. Kimse firmalardan bahsetmiyor. Bu adamlar; Cengiz, Kolin nerede? Açılış olsaydı reklamları olacaktı, ortada olacaklardı, şimdi neredeler?” diye sordu.

Ana yollarda sorunun çözüldüğünü ama ara yollarda elektrik verilmeyen yerlerin olduğunu bildiren Merdan, 80 köyde hâlâ elektriklerin kesik olduğu bilgisini verdi.

‘KALİTELİ ELEMANLARI GÖNDERDİLER’

Merdan, “2003 yılında da yoğun kar yağışı olmuştu ama devletin bütün kurumları bir araya gelmişti, organize olmuşlardı böyle büyük bir sıkıntı yaşanmamıştı. Ama Akdeniz Elektrik Dağıtım (AEDAŞ), özelleştirildikten sonra kaliteli elemanları gönderdiler. 200 kişi çalışıyordu çalışan sayısı 60’a indi. Özel firmalar halkın refahını düşünmez. Kâr amaçlı kurumlar bunlar. Ucuz eleman çalıştırdılar, sayaç okuma elemanlarını çalıştırdılar. Sonucu hepimiz görüyoruz.” diye konuştu.

Özel firmalara yaptırım uygulanmasını isteyen Merdan, şöyle devam etti: “Bu firmalara yaptırım uygulamak lazım. Yarın ortaya çıkacaklar, bunun bir bedeli olacak mı?” dedi.

'KÂR NEREDEYSE YATIRIM ORAYA'

Güner Merdan’ın dikkat çektiği bir konu da AEDAŞ yatırımlarının Antalya-Manavgat-Serik gibi turizm merkezlerine yapılması oldu. Merdan, “Buralara yatırımlar yapıldı. Çünkü bu şirketler kâr amaçlı kurulmuş. Oralarda turizm var. Amaç kâr olunca yatırım da oralarda. Özel şirket halkın refahını düşünmez” dedi.

Özelleştirmeler yapılırken bu detayların düşünülmesi gerektiğine de vurgu yapan EMO Temsilcisi Merdan, “Keşke yeniden kamulaştırılsa buralar. Telekom, elektrik… Buralar hayati önem arz eden yerler” dedi.

‘MUMLAR ÇOĞALACAK’

Elektrik zamlarına de tepki gösteren Merdan, “Millet mumları çoğaltacak. Bunun hiçbir izahı yok. Maliyet 35 kuruş, bize 1 lira 37 kuruşa satıyorlar. Pahalı üretiyorlarsa ‘güneş enerjisi yapalım’ diyoruz onu da zorlaştırıyorlar. Güneş enerjisi iznini de özel firmadan almak gerekiyor” diye konuştu.

‘ÖZELLEŞTİRMEDEN VAZGEÇİN’

Elektrik Mühendisleri Odasının Isparta’da yaşanan kesintilerle ilgili yaptığı açıklamada, sadece elektrik dağıtım şebekesinde değil iletim şebekesinde de hasarlar oluştuğu belirtildi. Bu durum ise ağır kış koşullarına uygun enerji nakil hattı tasarımının yapılmadığını da ortaya çıkardı. Kesintinin sebeplerinin şeffaf bir şekilde incelenmesi ve ihmali görülenler hakkında yaptırım uygulanması istenen açıklamada, “Isparta vakası ve eldeki bilgiler doğrultusunda Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ)’ın özelleştirilmesinden vazgeçildiği derhal kamuoyuna ilan edilmelidir.” denildi.

DENETLEME DE ÖZELLEŞTİRİLİYOR

Açıklamada, Sayıştay raporlarına göre TEDAŞ`ın dağıtım şirketlerini eksik denetlediği belirtilerek, “Elektrik Piyasası Kanunu`nda 25 Kasım 2020 tarihinde yapılan değişiklikle elektrik dağıtım şirketlerinin denetiminin özel şirketler tarafından yapılmasının önü açılmıştı. Bu dönüşüm gerçekleşirse bütün ülkenin akıbeti Isparta gibi olacaktır” denildi.

'SİYASİ PARTİLER KAMULAŞTIRMAYI SAVUNMALI'

Açıklamada şunlar belirtildi: “Özel dağıtım şirketinin gerekli önlemleri zamanında alıp almadığı, bakımların zamanında yapılıp yapılmadığı, ilgili kamu kurumları tarafından incelenmelidir ve sonuçları şeffaf bir şekilde kamuoyuna duyurulmalı, ihmali görülen kişi-kurum-şirketler hakkında en ağır yaptırımlar uygulanmalıdır.”

“TEİAŞ`ın özelleştirilmesinden vazgeçildiği kamuoyuna ilan edilmelidir” çağrısı yapılan açıklamada şöyle denildi: “Özelleştirmeler; ucuz, kaliteli ve sürekli elektrik değil, tam tersine pahalı, kalitesiz ve kesintilere yol açan karanlığı getirmiştir. Enerji zamları sektörün kamulaştırılması gerektiğini ortaya koymuştur. Siyasi partilere bu acil durumu işleme almalarını, kamusal bir sorumluluk ile hatırlatmak istiyoruz.”

BAKAN ISPARTA’DA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Isparta'daki elektrik kesintilerinin giderilmesi ve karla mücadele çalışmalarına ilişkin, ekip, araç ve gereç sayılarını artırdıklarını belirterek, "Buralarda hizmet vermek için Sivas'tan, Kastamonu'dan, İstanbul'dan, Bursa'dan, İzmir'den ekip transfer ettik ki bir an önce sıkıntıyı çözelim diye. İnşallah en kısa sürede çözeceğiz" dedi. Isparta merkezde ve Eğirdir ilçesine bağlı bazı köylerde vatandaşları ziyaret eden Dönmez, sorunları dinleyip, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Tüm kurumların yoğun şekilde çalıştığını, birçok köye elektrik verildiğini bildiren Dönmez, şöyle konuştu: “Sahada 500 personel, 200'den fazla araç, iş makinesi ve 30 jeneratörle kesintilere müdahale ediliyor. Vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için tüm imkanları seferber ettik. Sahada çalışmaları yerinde inceleyip, sorunları tespit ettik. Sahadaki çalışmaları, eksik, noksan noktalar varsa onları da hemen anında talimatlandırarak çözmeye çalışıyoruz.”

TÜM KURUMLAR SEFERBER OLDU

Isparta Belediyesi, İl Özel İdaresi, Karayolları, DSİ ekiplerince karla kaplanan yollar temizlendi. Hasarların büyük boyutta olması nedeniyle Sivas, Yozgat, Kastamonu, İstanbul, Bursa, İzmir, Konya, Adana, Hatay, Denizli'den teknik ekipler Isparta'ya gelerek, çalışmalara katıldı.

Isparta'da 95 köyde, merkezde de 235 noktada hasar tespiti yapıldı. Kentte kriz masası oluşturularak, tüm kurumların seferberliğiyle elektrik kesintilerinin giderilmesi ve karla mücadele çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürüldü.

Sahada 600'e yakın personel, 200'ü aşkın iş makinesi görev aldı. Merkezdeki çalışmaları tamamlayan ekipler, elektrik sıkıntısı yaşanan köylere yönlendirildi. Köylerdeki elektrik kesintilerinin de gün içerisinde giderilmesi bekleniyor.

Elektrik kesintisi nedeniyle ısınma problemi yaşayan vatandaşlar il genelindeki yurtlara yerleştirildi.

GEÇİCİ VALİ VEKİLİ GÖREVLENDİRİLDİ

Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu'nun Covid-19'a yakalanması sonucu, hizmetlerde aksama yaşanmaması işin geçici vali vekili görevlendirmesi yapıldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“Isparta Valimiz Sayın Ömer Seymenoğlu, Isparta’da yoğun kış şartları mücadele döneminde görevinin başındayken, Covid 19’a yakalanmış ve evinde karantina altına girmiştir. İlde yoğun kar yağışı nedeniyle sürdürülen çalışmalarda ilk günden beri bulunan İçişleri Bakan Yardımcımız Sayın İsmail Çataklı ile yapılan istişareler sonucunda afetle mücadelenin aksamaması ve kamu hizmetlerinin devam etmesi için eski Samsun Valisi, Bakanlığımız Vali Mülkiye Müfettişi Sayın Osman Kaymak, 5 Şubat itibari ile valimizin karantina süresince Isparta Vali vekilliğine görevlendirilmiştir. Uygulama rutin bir uygulama olup görevden alma veya atama söz konusu değildir.”

Sonraki Haber