Özelleştirmeye karşı yürüyen Soma işçilerine halk desteği
Eynez maden sahasının bir kısmının özelleştirilmesine tepki gösteren Somalı maden işçilerinin yürüşüne iki gündür izin verilmiyor. İşçiler bir yandan da iş makinalarına karşı barikat kurmaya devam ediyor. Özelleştirmeye karşı halkın desteği de büyüyor
Ege Linyit İşletmeleri bünyesinde yer alan Eynez Açık Alan Havzasının özelleştirilmesine karşı başlatılan eylem sürdürülüyor. 200 maden işçisi 1700 çalışanı temsilen önceki gün Ankara'ya yürüyüşe başladı. Kalan işçiler ocağa iş makinelerini sokmamak için nöbet tutuyor. Yürüyen madenciler, Kırkağaç’ta jandarma ve çevik kuvvetin engeliyle karşılaştı. Önlerinin açılmasını isteyen işçiler iki gündür bekletiliyor. Madencilere destek büyüyor.
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Soma Şube Başkan Vekili Selçuk Metin, Aydınlık'a yaptığı açıklamada nöbetteki son durumu anlattı. Soma maden işçisine desteğin büyüdüğünü söyleyen Metin, şunları kaydetti:
BARİKATLAR KURULDU
“Çadır nöbeti sürüyor. Dün akşam (önceki gün) nöbetteki işçi sayısı arttı. Destek için gelenler de var. Firmanın arabasının geleceğini, makinelerin taşınacağını öğrendik. İş yerine gitti. Yollara da barikat kurduk, iş makinelerinin geçmemesi için. Eylemi sonladırmamız için baskı sürüyor.
SÖZ TUTULMADI
“Duyumlar alıyoruz. Soma'da burası verildikten sonra başka yer verilmeyecek diyorlar. Bu daha önce de söylendi. Ama söz tutulmadı. 2020 yılında Kuzey Kısrakdere Kaliteli Kömürler Yatağının A panosu, B panosu ve H panosu bir imzayla Yeni Anadolu Firmasına verildi. Yeni Anadolu Firmasının bir iş makinesi bile yoktu. Burayı Akçadağ Firmasına devretti. Pandemi sürecinde eylem yasağı kondu, bir şey yapamadık. Bizim aldığımız kömürden 4 buçuk milyon ton kömür aldı. Buradaki faaliyetlerine devam ediyor. Burası, Eynez Açık Havza alanında çıkardığımız kömürler de devamı...
ALGI YARATMAK İSTİYORLAR
“Yıllık 2 buçuk milyon ton kömür vermemiz lazım, bunu 6 ayda çıkarıyoruz. Burası piyasa değeri yüksek kaliteli kömürlerin olduğu yer. Soma Ege Linyitleri İşletmesi devlet kurumlarına kömür verdiğinden dolayı talebi bazen karşılayamıyor. Vatandaşa da 'kamu piyasaya kömür veremiyor' algısı yaratılmak isteniyor.
“Siyaset önemli değil. Her görüşten arkadaşımız var. Tek talebimiz sesimizi duyurabilmek. Aydınlık Gazetesi, Ulusal Kanal ve Vatan Partisi'ne teşekkür ediyoruz, bize hep destek oldular.”
FİYAT ARTACAK
Öte yandan Soma Ege Linyitleri İşletmesinde bin 200 işçi 300 memur çalışıyor. Eynez’de 500 çalışan var. Çıkarılan kömür, Milli Savunma Bakanlığı, TSK ve yardım alan vatandaşların kullanımına sunuluyor. Özel firmalar kömürü 3 bin 500 liraya verirken, özelleştirilmek istenen yerden kömürler 2 bin 4 liraya veriliyor. Şehirlerde bu yıl kömür 5-6 bin lira, özelleştirme gerçekleşirse fiyat 10 bin lirayı bulacak.