Özkan Sümer unutulmadı: Altyapı felsefesi Türk futboluna ışık tutacak!

Türk sporunun ve Trabzonspor'un efsane isimlerinden Özkan Sümer, vefatının birinci yılında Trabzon’un Maçka İlçesi’ndeki kabri başında ve Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenlerle anıldı.

Başta altyapıya verdiği değer olmak üzere, futbola bakış açısı ve elde ettiği başarılarla efsaneleşen spor adamı Özkan Sümer, 22 Aralık’ta, vefatının birinci yılında anıldı. Kabri başındaki ve Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’ndeki törenlere sanat ve spor camiasının yanı sıra yakınları ve dostları katıldı. Kültür merkezinde düzenlenen anma töreninin moderatörlüğünü Sunay Akın yaptı.

AĞAOĞLU: ALTYAPIYI ONDAN ÖĞRENDİM

Törende söz alan Trabzonspor Kulübü Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Özkan Sümer’in altyapıya verdiği değerle öne çıktığını söyleyerek, “Kendisine hayran olduğum en önemli özelliklerinden bir tanesi altyapıya verdiği önem ve altyapı felsefesi. Başkanlığı döneminde de birlikteydik. Onun 2 sene boyunca başkan yardımcılığını yaptım. Şunun için söylüyorum, rahmetli Özkan Sümer’in rahle-i tedrisinden geçmiş bir insanım. Altyapı ile ilgili yapılması gerekenleri sadece kendisini izleyerek ve konuşarak öğrendim.” ifadelerini kullandı.

Sümer’in futbolun her kademesinde görev yaptığını anımsatan Ağaoğlu, şöyle devam etti: “Futbolcu, antrenör, kulüp başkanı olarak hizmet eden, sadece Trabzon’un değil ülkenin çok önemli bir değeriydi kendisi. Ülkenin çok önemli bir değerini kaybettik ama felsefesi yaşıyor. Bugün içinde bulunduğumuz şartlar bizi o felsefeden biraz uzaklaştırdıysa da hiçbir zaman onun dışında kalmayacağımızın sinyalini verdik biz ve yanılmıyorsam vefatından 10 gün kadar önce Özkan Sümer Futbol Akademisi’ni hizmete açtık.”

SAĞIROĞLU: YERİ DOLDURULAMAZ

Trabzonspor Kulübü Genel Sekreteri Ömer Sağıroğlu, Özkan Sümer’i kelimelerle anlatmanın zor olduğuna değinerek, şunları kaydetti: “Özkan Sümer’in birinci ölüm yıl dönümü... Hepimiz tabii ki çok üzüntülüyüz. Vefat ettiğinde gereken uğurlama töreni pandemiden dolayı maalesef yapılamamıştı. Bir yıl sonra şartlar uygun olduğunda Özkan Ağabey’e olan bu sevgimizi, saygımızı camia ile birlikte tekrar gündeme getirip Özkan Sümer’i anıyoruz. Özkan Sümer aslında kelimelerle anlatılacak bir insan değil. Ben kendisiyle 1974-75 sezonunda tanıştım, minik oyuncuydum; hocamdı. 2000 senesinde başkanım oldu, aynı yönetimde yöneticisi oldum. Ondan sonraki yıllarda son 20 sene dostum, ağabeyim oldu. Özkan Sümer’in yeri sadece bir spor adamı olarak değil bilge adam olarak da dolmaz. Futbolun her şeyinde var. Dolayısıyla ne yapsak az, yeri dolmayacak olan bir kişi. Devrimci kişiliği de ön planda. Söylenecek o kadar çok şey var ki şu anda kelimelere sığdıramıyorum.”

GÜNEŞ: UNUTMAYACAĞIZ, ÖZLÜYORUZ

Türk futboluna ve Trabzonspor’a büyük hizmetlerde bulunmuş Şenol Güneş, Özkan Sümer’in futbol yaşamında unutulmaz izler bıraktığını söyledi. Güneş, Özkan Sümer’e dair şu ifadeleri kullandı: “Sorması kolay da anlatması zor çünkü bizim birlikteliğimiz uzun yıllara dayanıyor. Seyirci olarak, çocuk olarak onu izlemek, onunla oynamak, ona karşı oynamak, onun hocalığında oynamak, başkanlığında oynamak, hocalık yapmak… Onu ayıramıyorum kendimden. Geçen bir senede onu tabii ki unutmadık, unutmayacağız; özlüyoruz. Ben çocuktum, 15 yaşına kadar bu şehirden çıkmadım. Daha sonra Trabzonspor’a geldim, evlenmeme de onlar aracı oldular. Trabzonspor bir aileydi, şimdi de bir aile, hep öyle olacaktır. Başarıyı sadece kendimiz yapmıyoruz ben de kendim yapmadım. Nizamettin ağabey, Sebahattin ağabey, yöneticiler, taraftarlar, esnaf herkesin katkısı var. Hiçbir zaman bir kişi kendisi büyümüyor. Herkes etrafında büyüyor, bir kişi farklıydı o da Özkan Sümer’di.”

AVCI: HER ZAMAN EN ÖN SIRADA

Törende konuşan isimlerden Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı, Özkan Sümer’i şu ifadelerle andı: “Trabzonspor’dan ilk teklifi Özkan Sümer’den almıştım. Teknik direktörlük seminerlerinde bazen konuşmacı olarak gittiğimde her zaman en ön sırada oturuyordu. Gelişime açıktı. Son bir seminere gittiğimde plaketimi onun elinden almıştım. 10 Kasım günü Trabzon’a geldiğimde 11 Kasım’da aradı beni. ‘Biz istediğimizde olmadı ama şimdi çok iyi olacak’ demişti. Ziyaret etmek istiyorum dedim, ‘Ben sana haber veririm’ dedi ancak maalesef 22 Aralık’ta Hakk’ın rahmetine kavuştu. Şehrin hem renkli yüzü, hem geliştiren hem de Türk futboluna önemli katkılar sunmuş bir ismiydi. Rahmetle anıyoruz.”

CAN: SÜMER BİR CUMHURİYET DEVRİMCİSİDİR

TRT Türk Halk Müziği Sanatçısı İbrahim Can da törende konuşanlar arasındaydı. Sümer’in devrimci yanına da vurgu yapan Can, şunları söyledi: “Değerli başkanım Özkan Sümer’i hasretle ve rahmetle anıyoruz. Özkan Sümer esasında sadece bir futbol adamı değil. O, Türkiye’deki Cumhuriyet Devrimi’ni algılayan, kendi felsefesi olan öze dönüşü Atatürk’ün milli ekonomiye dönüşü olarak da algılayan ve kendi insanına dayanarak, kendi insanının üretmesiyle ülkenin, futbolun kalkınacağını düşünen çok değerli bir spor ve düşünce adamıdır. Ben onu bir Cumhuriyet çocuğu, Cumhuriyet devrimcisi olarak görüyorum. Onun fikirleri esasında bize ışık oluyor. Hem spor hem de Türkiye’mizin diğer alanlarında kendi insanımızın nasıl başaracağını bize tarif ediyor. Özkan Sümer’in uyguladığı bütün sistemlerin günümüzde ülkemizin ihtiyacına cevap verecek sistemler olduğunu da görüyoruz. Tekrar ruhu şad olsun diyorum.”

Sonraki Haber