Pakistan’ın 76. Bağımsızlık Günü Ankara’da kutlandı: 'Hep birbirimizin yanındaydık'

Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Yusuf Cüneyd, 'Türkiye, Pakistan'ı mümkün olan her yolla destekledi. 1965 ve 1971 savaşı, Muzaffarabad depremi (2005) geçen yılki ve 2014'teki sellerde olduğu gibi. Pakistan da ne kadar zor şartlar olursa olsun Türkiye'nin yanındaydı.

Pakistan’ın 76. Bağımsızlık Günü nedeniyle Ankara’da kutlama düzenlendi. Büyükelçilik rezidansında yapılan etkinlikte konuşan Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Yusuf Cüneyd, özellikle Cammu ve Keşmir sorununa vurgu yaptı.

Pakistan'ı oluşturan bölgenin sanayileşme ve okuryazarlık açısından Güney Asya'nın diğer bölgelerinin oldukça gerisinde kaldığını belirterek, sömürgeci anlayışa dikkat çeken Büyükelçi Cüneyd, Pakistan’ın 240 milyondan fazla nüfusuyla gelişen bir ülke ve uluslararası toplumun önemli bir üyesi olduğunu, Pakistanlıların her alanda başarılı olduğunu söyledi.

Pakistan’ın, dünyanın en büyük kömür rezervlerinden birinde, altın rezervlerine, tuz madenlerine, iyi bir coğrafi konuma, her türlü mevsimin yaşanmasına ve verimli topraklara kadar her şeye sahip olduğunu ifade eden Cüneyd, “Artık ‘Pakistan’ markasını tanıtmanın zamanı geldi.” dedi.

‘VAHŞET DERHAL SONA ERMELİ’

“Sömürgecilik mirasının bugünün dünyasında yeri yoktur.” diyen Büyükelçi Cüneyd, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Hindistan işgalindeki Cammu ve Keşmir'deki vahşet derhal sona ermelidir. Ve ilgili BM Güvenlik Konseyi Kararları ile tutarlı bir biçimde, Cammu ve Keşmir'in durumunun nihai olarak belirlenmesi, Keşmir halkının iradesine uygun olarak ve onlara kendi kaderlerini tayin etme hakkını tanıyarak gerçekleştirilmelidir – ve böylece BM gündemindeki en uzun küresel anlaşmazlıklardan biri sona ermelidir. Bu şekilde sadece Keşmirlilere karşı ahlaki ve etik sorumluluğumuz yerine getirilmekle kalmayacak, aynı zamanda Güney Asya'da kalıcı barış ve refahın temellerini atılacaktır.

“Dış politikamıza Kaid-i Azam'ın 'barış içinde yaşamak ve yakın komşularımızla ve genel olarak dünyayla samimi ve dostane ilişkiler sürdürmek istiyoruz' vizyonu rehberlik etti.”

İki ülkenin deprem ve doğal afet gibi zor zamanlarda da hep birbirinin yanında olduğunu dile getiren Cüneyd, "Türkiye, Pakistan'ı mümkün olan her yolla destekledi. 1965 ve 1971 savaşı, Muzaffarabad depremi (2005) geçen yılki ve 2014'teki sellerde olduğu gibi. Pakistan da ne kadar zor şartlar olursa olsun Türkiye'nin yanındaydı. İster Kıbrıs (Barış Harekatı) ister, Gölcük depremi ve isterse bu yılki yıkıcı deprem gibi. Her zaman birbirimizin yanındaydık." ifadelerini kullandı.

Cüneyd, iki ülke ilişkilerinin zamanın sınırlarını aşan güçlü bağlara sahip olduğunu ve iki ülke halklarının kardeş olarak her zaman birbirini düşündüğünü söyledi.

Karaçi'de 2 Ağustos'ta MİLGEM Projesi'nin dördüncü ve son gemisi PNS TARIQ'ın suya indirilmesi törenine katıldığını kaydeden Cüneyd, "Savunma alanındaki işbirliğimiz bir örnek. (MİLGEM Projesi) Olağanüstü bir işbirliği örneğiydi. Gelecekte işbirliğimizin gelişmeye ve büyümeye devam edeceğine eminim." dedi.

TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR

Konuşmasında, Boğaz'da köprüleri Pakistan bayrağının renklerinde aydınlatan Türkiye Hükümetine de teşekkür eden Büyükelçi Cüneyd, “Tüm bu jestler, sürekli güçlenen ilişkimizin bir kanıtıdır.” ifadelerini kullandı.

KURTULMUŞ’TAN MESAJ

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da, Pakistan Bağımsızlık Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Kurtulmuş, mesajında şunları paylaştı:

“Muhammed İkbal’in ifadesiyle pak insanların ülkesi olan dost ve kardeş Pakistan’ın bağımsızlık gününü tebrik ediyorum. Kıvançta ve hüzünde, sevinçte ve kederde her zaman birlikte olduğumuz Pakistan’ın gelecek günlerinin çok daha huzurlu, müreffeh ve esenliklerle dolu olmasını dilerim.”

GEÇİCİ HÜKÜMET GÖREVE BAŞLADI

Pakistan’da ülkeyi genel seçimlere kadar yönetecek geçici hükümetin Başbakanı Anvarul Hak Kakar, yemin ederek görevine başladı.

Ulusal basındaki haberlere göre, Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Kakar'ın yemin törenini gerçekleştirdi. Törende, Alvi'nin okuduğu yemin metnini tekrarlayan Kakar, ülkenin 8'inci geçici hükümet Başbakanı olarak göreve başladı. Törende, görevi devreden eski Başbakan Şahbaz Şerif de hazır bulundu.

Geçici hükümeti ağır bir gündem bekliyor. Pakistan’ın en düşük nüfuslu eyaleti Belucistan'dan başbakan olarak atanan Kakar, bu yıl yapılması planlanan genel seçimlere kadar görevini sürdürecek. Kakar, hızlı şekilde geçici hükümet bakanlar kurulunu oluşturacak. Geçici hükümetin en önemli gündem maddelerinin başında, ekonominin istikrarlı seyretmesi ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile varılan anlaşma yer alıyor. IMF, Pakistan'da göreve gelecek geçici hükümetten kurtarma programıyla ilgili somut adımlar atmasını talep etmişti.

ZORLU SEÇİM SÜRECİ

Geçici hükümeti bekleyen bir diğer konu ise genel seçimlerin ne zaman yapılacağı meselesi. Normal şartlarda genel seçimlerin 90 gün içerisinde yapılması gerekiyor. Bu, "en geç Kasım 2023’te genel seçimlerin yapılacağı" anlamına geliyor. Fakat ülkede bu yıl yapılan nüfus sayımı gerekçesiyle yeni seçim bölgelerinin Seçim Komisyonunca belirlenmesi gerekiyor. Yetkililer, 241 milyon nüfuslu Pakistan’da yüzlerce federal ve eyalet seçim bölgelerinin yeniden hazırlanmasının en az 6 ay sürebileceğine işaret ediyor. Bu kapsamda Seçim Komisyonunun yeni seçim bölgelerinin ne kadar sürede hazırlanacağına dair açıklama yapması gerekiyor. Seçim bölgelerine karşı mahkemede yapılacak itirazları da göz önünde bulundurarak, genel seçimlerin en erken Mart 2024 gibi yapılacağı belirtiliyor.

Sonraki Haber