Pakistan'ın son MİLGEM'i denize iniyor

Pakistan MİLGEM Projesi'nin 4'üncü gemisi olan PNS TARIQ, 2 Ağustos'ta düzenlecek törenle denize indirilecek.

Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) ana yükleniciliğinde devletten devlete anlaşma modeliyle Pakistan Deniz Kuvvetleri için Türkiye ve Pakistan'da eş zamanlı inşa edilen PN MİLGEM gemilerinde projenin son gemisi denizle buluşuyor.

Uzun menzilli etkin sensör ve silah sistemleriyle donatılan, düşük radar kesit alanı ve düşük akustik izi sayesinde izlenmesi zor, yüksek güvenilirliğe ve caydırıcılığa sahip yeni nesil korvetler, Pakistan donanmasının caydırıcılığını artıracak.

Pakistan MİLGEM Projesi'nin 4'üncü gemisi PNS TARIQ'ın denize indirilme töreninin 2 Ağustos'ta Pakistan'ın Karaçi kentinde yapılması planlanıyor.

ASFAT, Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı ile 6 Eylül 2018'de imzaladığı sözleşme kapsamında Pakistan Deniz Kuvvetlerine 4 PN MİLGEM korvetinin satışını yaparak o dönem Türkiye'nin savunma sanayisinde tek kalemde en büyük ihracat projesini gerçekleştirdi.

Kullanıcı ihtiyaçları göz önüne alınarak teknolojik gelişmelerin ışığında PN MİLGEM Projesi'nin inşa süreçleri, salgın koşullarına karşın planlanan takvime göre hızlı ve başarılı şekilde 2 gemi İstanbul Tersanesi Komutanlığında ve 2 gemi Karaçi Tersanesinde devam ediyor.

PN MİLGEM Projesi kapsamında inşa edilen birinci gemi PNS BABUR'ün denize iniş töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi'nin katılımıyla 15 Ağustos 2021'de İstanbul Tersanesi Komutanlığında yapılmıştı. İnşa edilen ikinci gemi PNS BADR'ın denize iniş töreni Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın video mesajının yayımlandığı, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Eski Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Pakistan Savunma Üretim Bakanı Israr Tareen'in katılımıyla 20 Mayıs 2022'de Karaçi Tersanesi'nde gerçekleştirilmişti.

Projenin 3. gemisi PNS KHAIBAR'ın töreni Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'in katılımıyla 25 Kasım 2022'de İstanbul Tersanesi Komutanlığında yapılmıştı.

AÇIK SULARA ÖZEL TASARIM

PN MİLGEM hakkında Aydınlık'a bilgi veren ASFAT yetkilileri ise şunları söyledi:

“PN MİLGEM, müşteri ve donanım olarak incelendiğinde, daha açık sularda görev yapan bir donanma için Türk Deniz Kuvvetlerininkine göre daha farklı ihtiyaçlara sahip. Ada sınıfı gemilerin bir varyantı olan PN MİLGEM, Pakistan Donanmasının ihtiyaçlarına göre boyu ve genişliği artırılarak, tüm hesapları ve yerleşimleri baştan yapılarak oluşturuldu. Bu gemiler etkin ve gelişmiş sistemleri ile operasyon bölgelerinde oyun değiştirici özellikte olacaklar. Bu açıdan PN MİLGEM, özellikle silah ve tahrik sistemleri bazında Ada sınıfından farklı ve daha uzun menzilli silah sistemleri ve artırılmış hava savunma kabiliyetine sahip. PN MİLGEM’in silah ve sensör sistemleri incelendiğinde, birçok farklı ülkeden silah sisteminin bulunacağı dikkat çeken bir noktadır. Bu konuda MİLGEM tasarımının modülerlik açısından kendini kanıtlaması gelecekte ihracat için de önemli bir adım olarak ele alınabilir.”

PN MİLGEM’DE KULLANILACAK SİSTEMLER

l 2 x 6 hücreli Hava Savunma Füzesi (MBDA)

l 2 x 3’lü lançerli P-282 Hipersonik Satıhtan Satıha Güdümlü Mermi Sistemi (PAKİSTAN)

l 1 x 76 mm Super Rapido Ana Batarya Top (LEONARDO)

l 2 x 3'lü lançerli Torpido Fırlatma Sistemi (LENARDO)

l GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi (ASELSAN)

l 2 x STOP 25 mm UKSS (ASELSAN)

l YAKAMOS Karinaya Monteli Sonar (METEKSAN)

l HIZIR Torpido karıştırma/aldatma sistemi (ASELSAN)

l SMART-S 3 Boyutlu Arama Radarı (ASELSAN)

l STIR MK-2EO Atış Kontrol Radarı (ASELSAN)

l ADVENT Savaş Yönetim Sistemi (HAVELSAN)

l ARES 2N Radar Elektronik Destek Sistemi (ASELSAN)

TEKNİK ÖZELLİKLER

Uzunluk
108.2 m
Tonaj
2985 ton
Menzil
4000 nm
Hız (Seyir/Azami)
14/26+ knot
Tahrik
CODAG

Sonraki Haber