Pakistanlı Araştırmacı Zeybunnisa Habip: Kadın da eziliyor, erkek de... Mücadele birlikte!

‘Mazlum bölgelerin kadınları ilk adım olarak ideolojik temelli örgütlerde ülkelerini erkek kardeşleriyle birlikte omuz omuza egemen sınıfa karşı savunmalıdır. Çünkü egemen sınıflar emperyalizmin yardakçılarıdır. Emperyalizmin kültürü ve siyasi saldırıları egemen seçkinler tarafından yürütülmektedir’

Asyalı kadınlara ulaşmak, birlikte ortak dil oluşturmak, birbirimizi tanımak için sözü Asya kadınlarına verdik. İlk sözü İranlı Gazeteci Azar Mahtavan aldı ve Asya’da Kadın olmak” konusunu değerlendirdi. Konuk ettiğimiz ikinci ülke Pakistan… Sorularımızı Belucistan Üniversitesi öğretim üyesi Zeybunnisa Habip cevapladı.

EĞİTİM İÇİN KADINLAR ÇABA GÖSTERİYOR

  • Pakistan’da kadının siyasi, sosyal yaşamda, çalışma ve eğitim hayatında öne çıkan özellikleri nelerdir?

Siyasi ve sosyal açıdan Pakistan’da milli biçimi tam oluşmamış bir toplumla karşı karşıyayız. Ne geleneksel normlara sahip çıkılıyor ne de ileri ve modern değerlere saygı duyuluyor. Dolayısıyla güçlü bir aile geçmişi veya serveti, kadınların genelinde ve ana akım siyasette hayati bir rol oynuyor. Kadınların emperyalizm karşıtı örgütlerin saflarındaki ve lider pozisyonlardaki saygınlığı ve katkısı yadsınamaz. Kadının eğitimi konusunda toplumda büyük ve olumlu bir değişim de var. Anne babalar, aileler ve toplumun geneli kız çocuklarını ve kadınları eğitmek için büyük mücadele veriyorlar. Ancak ülkenin uzak bölgelerinde okul eksikliği var. Altyapı sorunları ve maddi sıkıntılara rağmen eğitim alanında kadınların gösterdiği çabalar takdire layık.

KIZLARA KARŞI ÖNYARGI

  • Anne, eş veya çalışan birey olarak Asya’da kadın olmak sizce ne ifade etmektedir? Zorlukları nelerdir?

Oryantal gelenekte kadın, toplumda eşit role sahipti. Asya tipi üretim tarzındaki eski iş bölümünde kadının emek gücü değerliydi. Son dönemde kadınların hayatı çok boyutlu olarak mahvedildi. Genel yoksulluk ve yoksunluk içinde aileler, geçinmek için erkek gücüne ihtiyaç duyduklarını zannettiler ve kız bebeklere karşı önyargı beslediler. Eğitimden iş hayatına kadar her yerde engeller, ayrımcılıklar ve fırsat eşitsizlikleri had safhaya ulaştı. Mirastan bile paylarına düşeni almaktan mahrum kaldılar. Katbekat sömürü karşısında ülkenin kadınları ikinci, hatta üçüncü sınıf vatandaşlar olarak görüldüler.

FİLİSTİN VE SURİYE’DE KADINLAR İLHAM VERİYOR

  • Filistin’de, Suriye’de ve Türkiye’nin güneydoğu illerinde kadınların ABD emperyalizmi ve piyonu teröristlere karşı verdikleri büyük mücadeleler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Hiç şüphesiz, Filistin özgürlük savaşçılarının kadınları ezilen dünyanın kadınlarına ilham verdi. Aynı kahramanlıkla Suriyeli kadınlar da Nusra Cephesi ve IŞİD gibi Amerikan yetiştirmelerinin vahşiliklerine karşı durdular. Emperyalist köleliğin karşısında, yüksek özgürlük bilincine sahip, eğitimli, uygar ve cesur bu hanımlar bence çok etkileyiciler.

  • Batıdan yönelen siyasi ve kültürel saldırılara karşı “Avrasya Kadınlar Birliği” bir ihtiyaç mı?

Kadın birliği benim kulağıma, kadınları erkeklere karşı savaştıran dar anlamlı bir feminizm gibi geliyor. Halbuki kadın da eziliyor, erkek de… Çoğunluğu erkeklerden oluşan yönetici sınıfın elitidir diye, hep bir olup karşı cinsi sömüreceği sonucu çıkarılmaz. Bence mazlum bölgelerin kadınları ilk adım olarak ideolojik temelli örgütlerde ülkelerini erkek kardeşleriyle birlikte omuz omuza egemen sınıfa karşı savunmalıdır. Çünkü egemen sınıflar emperyalizmin yardakçılarıdır. Emperyalizmin kültürü ve siyasi saldırıları egemen seçkinler tarafından yürütülmektedir.

Azar Mahdavan'la Asya'da kadın olmak

Sonraki Haber