Pamuk alım fiyatı 40 lira olmalı

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, pamukta yaşanan sorunları anlattı. Tayakısı, maliyetlerden dolayı çiftçilerin tarlasına ürün ekemeyecek hale geldiğine vurguladı

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, Türkiye’nin pamuk üretiminde yurt içi talebi karşılayamaması ve ihtiyacı olan pamuğun büyük bir oranını ithalatla karşılamak zorunda kalmasının çözülmesi gereken önemli bir sorun olduğunu belirtti.

Pamuğun birçok farklı sanayi dalında değerlendirilebilen stratejik öneme sahip bir lif bitkisi olduğunu ifade eden Tayakısı, pamukta yaşanan sorunun tekstil sektörünü sıkıntıya soktuğunu dile getirdi.

ÜRETİM AZALIYOR

Maliyetlerden dolayı çiftçilerin tarlasına ürün ekemeyecek hale geldiğine vurgu yapan Tayakısı, şöyle konuştu:

“Ülke ekonomisinde yaşanan yüksek enflasyon etkisiyle üretim maliyetlerinin olağanüstü ölçülerde artmasına karşılık ürün fiyatlarındaki artışın maliyetlere oranla sınırlı kalması pamuk üretim bilançosunun daralmasına yol açmıştır. Gerekli destekleme yapılmadığı için 2023/24 sezonunda mevcut üretim değerleri korunamamış ve ekim alanları yüzde 17 oranında daralarak 477 bin ha’a, ürün rekoltesi ise tarla verimindeki yüzde 16’lık kaybın da etkisiyle yüzde 25 azalarak 777 bin tona düşmüştür.

“Türkiye pamuk tüketiminin küresel salgın sonrasında artan, ancak daha sonra gerileyen taleple birlikte 2023/24 sezonunda sadece 34 bin ton gibi cüzi bir artışla 1 milyon 734 bin tona çıktığı tahmin edilmektedir. Sürdürülebilir ve dışa bağımlı olmayan bir pamuk tarımı için kütlü pamuk fiyatının 40 TL olması gerekmektedir.”

Sonraki Haber