Pamuk fiyatı 12 lirayı aştı: Fiyat tekstil ürünlerine de yansıyacak

Dünya borsalarındaki yükseliş nedeniyle Türkiye’de de pamuk fiyatları yükselmeye devam ediyor. Bu sezon 9-11 lira aralığında giden fiyatlar pamuk hasadı bitmeden 12 lirayı aşarak 12 lira 30 kuruşu buldu. Fiyatların daha da artacağı belirtiliyor. Üretici ayrıca devlet tarafından 1 lira 10 kuruş destek primi alıyor. Bunun 1,50 liraya çıkması bekleniyor.

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, artışın dünya piyasalarındaki artıştan kaynaklandığını belirterek, “Arz talep meselesi. Korona salgını nedeniyle tekstil tüketiminin düşmesinden de kaynaklı. Bu yıl piyasalar açıldı ve talep fazlalığı var. Çiğitli pamuk fiyatının yükselmesi, haliyle iplik ve tekstil ürünlerine de yansıyacak. Tüketiciyi de düşünmek gerekir.” dedi.

‘SULAMADA SORUN GİDERİLMELİ’

2017 yılından buyana pamuğun kilo fiyatının 4-5 lira aralığında geçtiğini belirten Tanyeri, bu yılki fiyat artışının üreticinin yüzünü güldürdüğünü ancak Söke ovasında üretim alanlarının sulama suyunda yaşanan sıkıntı nedeniyle yarı yarıya düştüğünü, buna köklü çözüm bulunursa üretim alanının genişleyeceğini, bunun da ithalatı azaltacağını kaydetti.

Aydınlık’a açıklama yapan Tanyeri, Söke ovasında 400 bin dönüm sulanabilir arazi olduğunu, bunun 330 bin dönümünde pamuk ekimi yapıldığını, bu yıl sulama sıkıntısı nedeniyle üreticinin 260 bin dönüm alana pamuk, 60 bin dönüm alana da ayçiçeği ekimi yaptığını hatırlatarak, “Mutlaka modern sulama altyapısının kurulması gerekir.” dedi.

Pamuk fiyatlarında 10 yılda bir bu seviyede bir artışın da olduğunu belirten Tanyeri, “Üreticimiz su azlığı nedeniyle ayçiçeği ve başka ürünlere yöneldi. Sulamadaki sorun giderilirse bölgemizde pamuk üretimi artar. Vahşi sulama dediğimiz salma sulama yönteminden vazgeçilmeli. Buna ilişkin Aydın ovasında bir çalışma başlatıldı. Bunun tamamlanmasını bekliyoruz. Türkiye’nin yıllık 1 milyon 700 bin kilo mahlaç pamuk ihtiyacı var. Bunun yarısını karşılayabiliyoruz. Gerisini ise ithal ediyoruz. Bunun önüne geçmenin tek yolu üretimi artırmaktır. Bunun da yolu belli. Üretici desteklenecek ve girdi maliyetleri düşürülecek.”

Sonraki Haber