Pamuk, mısır ve ayçiçeği üreticisi buğday ekti
TZOB Başkanı Bayraktar, 2023/2024 buğday üretim sezonuyla ilgili açıklama yaptı, ekimlerin birçok bölgede tamamlandığını belirtti. Bayraktar, bazı illerde çiftçinin kuru toprağa ekim yaptığını, sulama yapmak zorunda kaldığını ve maliyetin arttığını ifade etti
Türkiye’de 6,7 milyon hektarda ekimi yapılan ve ülkemiz ekim alanlarında birinci sırada bulunan buğdayda 2024 üretim sezonu başladı. Ülkemizde 79 ilde buğday üretimi yapılıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday ekiminin eylül ayı sonunda başlayıp aralık ayının ilk haftasına kadar devam ettiğini ancak yaşanan iklim değişikliğine bağlı değişen yağış rejimi nedeniyle ekimlerinin ekim ayı ortasına kaydığını ve eylül ayı sonunda ekim yapan çiftçinin hemen hemen kalmadığını bildirdi.
SICAKLIK TOPRAĞI KURUTTU
Bayraktar şöyle devam etti:
“Ülkemizde son 5 yıldır ekim ayı yağışları normalin altında kalıyor. Ekim ayı yağış ortalaması normali 49,4 milimetre iken bu yıl yüzde 26 azalış ile 36,6 milimetre olarak gerçekleşti.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre; son 10 yılın 6’sında toplam yağışlar normallerin altında kaldı. 1 Ekim 2022-30 Eylül 2023 dönemini kapsayan tarım yılı yağışlarında ise Türkiye genelinde normale göre yüzde 6 azalma oldu.
“Sıcaklık değerlerine baktığımızda; ülkemizde yaz mevsimi sıcaklık ortalaması 24 derece iken, 2023 yılı ortalama sıcaklığı bu değerin 0,7 derece üzerinde seyretti.
“2023 yılı yaz mevsimi son 53 yılın en sıcak 7’nci yaz mevsimi olarak kayıtlara geçti. Böylesine sıcak bir yaz mevsiminin ardından eylül ve ekim ayı sıcaklıkları da normallerin 1,5 derece üzerinde gerçekleşti.
“Bu yıl azalan yağışlarla birlikte artan sıcaklık, toprağın daha fazla kurumasına neden oldu ve ekim tarihleri normaline göre ilden ile değişmekle birlikte 20 gün ile 1 ay ileri kaydırdı.”
ÇİFÇİ YAĞIŞLARIN
DEVAM ETMESİNİ BEKLİYOR
Bayraktar, bazı illerde çiftçinin kuru toprağa ekim yaptığını, sulama yapmak zorunda kaldığını ve maliyetin arttığını belirterek, şöyle devam etti:
“Sulama yapamayan çiftçilerimiz ise ekimini yaptığı tohumun üzerine yağış bekledi. Beklenen yağışların kasım ayında gelmesiyle birlikte ekim yapılan alanlarda tohumlarda çimlenme hızlandı. Yağış bekleyen çiftçilerimiz de ekimini yaptı.
“Bölgeden bölgeye ve ilden ile değişmekle birlikte kasım ayı sonu itibarıyla buğday ekimleri genel olarak yüzde 50-90 arasında tamamlandı. Bugünlerde ülke genelinde gerçekleşen yağışlar ile önümüzdeki günlerde beklenen muhtemel yağışların devam etmesi verimli bir üretim sezonu için önemlidir.
“Bu tarım yılında beklenen yağışların gerçekleştiği, kuraklığın ve diğer afetlerin olmadığı, yeterli miktarda girdinin kullanıldığı, çiftçilerimizin bol kazanç sağladığı, kaliteli ve yüksek rekolteli ürünlerin yetiştirildiği bir yıl olmasını temenni ediyoruz.”
Bayraktar, bölgelere göre buğday ekilişleriyle ilgili de bilgi verdi. Bayraktar, geçtiğimiz sezon mısır, pamuk, ayçiçeği ve bazı baklagillerde yeteri kadar gelir elde edemeyen çiftçilerin, bu sezon buğday ve arpa üretimine yönelmesi nedeniyle buğday ekim alanlarında yüzde 10 artış beklendiğini bildirdi.